(Практически съвети за грижовния родител)

Както всички знаем, най-големите притеснения за любящия родител идват, когато малкото му съкровище се разболее. Притесненията и грижите ни притискат, докато детето отпада пред очите ни, вдига бързо температура и неспокойно се мята в креватчето. Понякога от бързината и адекватността на реакцията ни зависи оптималното блокиране на проблема още в зародиш.Ако детето има t° какво трябва да направят родителите?

Не поставяйте сами диагноза!

Консултирайте се с Вашия лекар!

До идването на лекаря:

- Разсъблечете детето и го завийте с чаршаф или тънко одеяло. Прекаленото обличане и завиване е една от най-често допусканите грешки!

- Не давайте безразборно лекарства (антипиретици, витамини и др.). Бихте могли да дадете парацетамол (Панадол) в подходяща за възрастта на детето доза.

- Проветрете жилището - кислородът е необходим за бързото възстановяване на организма.

- Започнете с компреси:

- хладки, с t° на водата 25°-30°С

- поставят се на челото и в областта на мишниците и ингвиналните гънки, където преминават големите кръвоносни съдове. По този начин най-бързо се охлажда кръвообръщението и се понижава t°.

- Давайте много течности - чай, сок, вода, за да се възстанови водно-електролитният баланс на организма.Не забравяйте, че:

- Телесната t° на едно здраво дете не е постоянна. Тя варира през денонощието и е най-висока в часовете между 15-17 ч. и 20-24 ч., а най-ниска е през нощта. Температурата варира в зависимост от заниманията на детето - тичането и скачането повишават t°, затова е необходимо измерването и да става поне след 30 мин. покой.

- Повишена е температурата над 37°С, измерена под мишниците, и над 37,8°С, измерена ректално.

- Повишената t° има положителен ефект върху целия организъм - осигурява покой на болното дете, стимулира имунния отговор и потиска развитието на някои вируси и бактерии.

- Температурата не е критерий за тежестта на заболяването - често тежки инфекции

протичат с t° до 38,5°С, но с по-продължителен характер.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 17:43 от Редактор*