Автор: Радост Николова


След най-грижовните майки да видим и кои са най-лошите майки в животинския свят

За нас думата "мама" означава грижа, любов и топлина. Но понякога в дивата природа няма място за сантименти.

Редакцията на изданието АskMen е избрала десетте най-непривлекателни модела на майчинско поведение. Макар и целесъобразни от еволюционна гледна точка и водени от стремежа за оцеляване на вида, от човешка гледна точка някои от представителите от този списък определено будят възмущение.

1. Лангур (тънкотела маймуна)

Маймуните от този вид се отличават със своята жестокост. За съжаление, отношението им към собствените им деца не прави изключение. Изоставяне на малките, похищаване на чужди бебета, пренебрегване и детеубийство са често срещани сред лангурите. Освен че се стремят да убият чуждите деца, те убиват и собствените си малки, ако се разболеят.

2. Африканска черна орлица

Гордата птица снася две яйца. Едното - за да продължи рода, а другото... С две думи, оцелява само едното от тях. Това, което се излюпи първо, се стреми да убие своя конкурент, докато в това време майката спокойно наблюдава развоя на събитията.

3. Черна мечка

Подобно на своите роднини - пандите, женските раждат от едно до три мечета. Ако бебетата са повече, това означава, че ще имат късмет да оцелеят. Но когато се роди само едно мече, майката го изоставя на произвола на съдбата, надявайки се, че следващата година ще има по-голям приплод.

4. Акула от Галапагоските острови

Този вид акули са живородни. Веднага след раждането майката изоставя малките в плитчините, защото там те имат по-малки шансове да станат плячка на възрастните акули. Ако майката срещне някое от своите деца, тя го изяжда.

5. Мравки Адетомирма

Те живеят на остров Мадагаскар и с тях се свързва терминът "частичен канибализъм". Кралицата на колонията дава живот на личинките, след което тя и мравките работнички прегризват в телата им дупки, през които смучат от хемолимфата им. При това личинките остават продължително време живи. Гадно, нали?

6. Кукувица

Известни на всички като най-лошите майки на света, кукувиците могат да се състезават с най-хитрите птици. Находчивите самки снасят яйцата си в чуждите гнезда. Първи се излюпват именно малките кукувичета и започват да изхвърлят останалите яйца от гнездото, за да получат от новите си родители повече внимание и храна.

7. Гигантска панда

Няма защо да се чудим, че тези животни са на път да изчезнат. Пандата ражда от едно до три малки, които тежат стотици пъти по-малко в сравнение с красивите си майки. Мече с тегло 80-140 г, сравнено със 70-100-килограмовата си майка е като комар до слон. Това е причината малките често да загиват веднага след раждането си. Търсейки топлина, те се пъхат под майка си, която ги задушава в съня си.

8. Жаба на Дарвин

За щастие тези майки не са толкова жестоки като другите в класацията. Те по-скоро могат да бъдат наречени безгрижни и безотговорни. Цялата им роля на майки се състои в изхвърлянето на хайвера, като оставят бащата да се грижи за бъдещото потомство.

9. Врабче

С тези малки птиченца се срещаме всеки ден. Но едва ли някога сме подозирали, че край нас весело подскачат и чуруликат истински убийци. Самките, които се безпокоят за собственото си потомство, се стремят да унищожат малките на другите самки, с които се е чифтосал техният "съпруг". Това се прави с цел бащата да отделя повече внимание на собствените им деца, а не на тези от другите женски.

10. Лъвица

Всички сме гледали в предаванията за дивата природа трогателната картина на майката лъвица, която грижовно отглежда малките си. На пръв поглед не можем и да си мечтаем за по-добра майка. Но... Само за момичетата. Младите самци ги очаква жестока съдба. Водачът на прайда убива всички млади лъвове, за да не се превърнат те в негови конкуренти. В това време лъвицата наблюдава с безразличие жестокото детеубийство.Източници:

http://www.askmen.com/top_10/entertainment/top-10-bad-animal-kingdom-mothers.htmlImage: PANPOTE / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 18:24 от Редактор*