Автор: Радост Николова


Отслабване - да, но на каква цена?

В течение на много векове, в стремежа си да отслабнат с минимални усилия и колкото се може по-бързо, хората са се опитвали да измислят какви ли не диети. За жалост, не всяка от тях се оказва удачна.

Според Американския център за контрол на заболяванията американците харчат милиарди долари годишно за продукти и различни програми за отслабване. Според някои източници ежедневно 45% от жените са подложени на някакъв вид диета. Често тя е свързана с екстремни методи за ограничаване на калориите и рисковани експерименти, които могат да бъдат много опасни.

Ето някои от най-странните и съмнителни диети, с помощта на които може би се отслабва, но благодарение на такива безумни методи, които или са практически неизпълними, или могат да ви пратят в болницата:

1. Бонбонена диета. Тя придобива особена популярност в САЩ през 70-80-те години и се основава на бонбони, които потискат апетита. На пръв поглед това изглежда е решението, което предотвратява най-опасния за фигурата навик - емоционалното преяждане. Лапай бонбони и отслабвай! Не е ли това заветната мечта на всеки отслабващ?

За нещастие, веществото, потискащо апетита в тези бонбони, се нарича фенилпропаноламин, който предизвиква чести сърдечни пристъпи и повишена опасност от хеморагичен инсулт даже при съвсем млади и здрави девойки.


2. Master Cleanse диета (лимонадена диета). Тя се появява през 1979 г. и е преоткрита през 2004 г. Предназначена е не само за пречистване на организма, но и за отслабване с помощта на специална смес от лимонов сок, вода, кленов сироп и кайенски пипер. За целта е нужно да се поемат 6-12 чаши на денонощие. Самата Бионсе е свалила 5 кг с тази диета, но както сама признава в едно от своите интервюта, в резултат е станала по-агресивна и като че ли си е загубила ума.

Напълно е възможно тази "ядрена" смес да ускорява процеса на отслабване, но за целта ще се наложи да принесете в жертва значителна част от своя разсъдък и здравето си. Освен това ще трябва да притичвате често до тоалетната.


3. Лучена диета. "Французойките не напълняват, защото консумират много лук" - твърди Мирей Галиано в известната си книга "Французойките не дебелеят". Тя препоръчва да се отслабва и пречиства с помощта на лучена супа и рагу. Тази диета, състояща се изключително от лук, трябва да се спазва три дни, а след това постепенно да се въведат риба и други продукти. Галиано обяснява ефекта на лука по следния начин: той съдържа фосфор и влакнини, притежава меко пикочогонно действие, нискокалоричен е и затова толкова лесно се отслабва с него.

Лукът действително е много полезен, но даже и най-здравословният продукт може да нанесе вреда, ако се употребява в огромни количества. А и самата диета е твърде нискокалорична, за да се счита за безопасна.


4. Бисквитена диета. Макар и разработена от лекар - д-р Сийгъл - това не означава, че е полезна за здравето. Домашните бисквитки на доктора съдържат сложни въглехидрати и натурални протеини, които потискат апетита: ориз, овес, пълнозърнесто брашно, трици, но имат недостиг на други, не по-малко нужни в ежедневното меню вещества като минералите и витамините.

Освен бисквитите, които можете да похапвате колкото си искате, се разрешава само един пълноценен прием на храна, който се състои от малки късчета пуешко месо или риба и порция зеленчуци. Въпреки това и тази диета има своите поклонници в Холивуд: например, бившият съпруг на Мадона - Гай Ричи - успешно е отслабнал с нея, макар и не без последствия. Според бившата му съпруга в резултат на тази диета той е загубил всякакъв интерес към секса.


5. Диета "Бебешка храна". Към нейните привърженици спадат Лейди Гага, Дженифър Анистън и Шерил Кроул. Диетата е сътворена от Трейси Андерсън, инструкторката на Мадона и Гуинет Полтроу и се основава на замяната на едно или две хранения на ден с бурканче бебешко пюре.

Макар че малката порция пюре от качествено месо и зеленчуци е много по-добра от бързите закуски, все пак не бива да забравяме, че бебешките храни са предназначени за кърмачета, а не за възрастен човек, който се нуждае от много по-големи порции, за да бъде здрав.


6. Диета с паразити. Не, това не е сцена от филм на ужасите. Ако се храните за двама, без да сте бременни, може би е дошло време да споделите трапезата си и с още някого? За целта е нужно само да се заразите с говежда тения - поне така са решили авторите на тази ужасна диета. Специално отгледаният паразит ще приема излишната храна и ще усвоява ненужните ви калории.

Но освен че тениите предизвикват възпалителни процеси в организма, стомашно разстройство, диария, гадене и мигрена, те също така складират яйцата си във вътрешните органи на човека, което може да доведе до плачевни последици, както и до летален изход.


7. Дъвкателна диета. Всички знаем колко е полезно да се сдъвква внимателно храната, за да може да се усвои по-добре от нашия организъм. Недобре сдъвканата храна може да доведе до нарушения на храносмилателния тракт. Но създателят на този вид диета Хорас Флетчър стига до абсурд. Той настоява всяко късче храна да се сдъвква не по-малко от 32 пъти, което отнема около 30 секунди. След това остатъците трябва да се изплюят. Така вие не само ще започнете да ядете по-малко, но храната ще се усвоява по-добре, а и ще отслабнете.

В резултат на тази диета, обаче, можете да получите възпаление на челюстите, да изгубите безсмислено много време за хранене, както и да привлечете недоумяващите погледи на околните.


8. Диета "Спящата красавица". Факт е, че не можем да ядем, докато спим. Затова спете колкото се може повече и забравете за яденето, както съветват създателите на тази диета. Ако огладнеете - марш в леглото! Ако не можете да заспите от глад - вземете приспивателно. Злите езици твърдят, че самият Елвис Пресли се е придържал към подобна диета.

Освен че гладуването може да ви убие, прекалено голямото количество сън, предизвикано от несметен брой приспивателни, може да ви причини главоболие, вялост, психични и сърдечносъдови заболявания.


9. Диета с памучни тампони. Ако почувствате неистов глад, изяжте един памучен тампон - сух или напоен в желатин. Той съдържа нула калории и няма неприятен вкус (всъщност той няма никакъв вкус). Но за сметка на това има високо съдържание на фибри, които ще заситят глада ви.

В допълнение към очевидно неприятните на вкус памучни тампони, тази диета може да бъде опасна за вашето здраве. Заместването на храната с памук не само лишава организма ви от необходими хранителни вещества, но може да доведе и до проблеми с храносмилателния тракт.


10. Диета "Слънчеви очила". Основана на тезата, че синият цвят прави храната по-малко привлекателна, тя изисква да носите непрекъснато тъмносини очила, за да ядете по-малко.

Освен че ще сте принудени да ходите непрекъснато с тези неособено модни очила, те едва ли ще могат да ви спрат да посегнете към вкусния хамбургер, ако умирате от глад и до вас достигне изкушаващият му аромат.


11. Диета с ябълков оцет. Много от днешните диети могат да ви накарат да загубите апетит и явно в това се състои техният ефект. Диетата с ябълков оцет, популяризирана от супермодела Хайди Клум, се състои в пиене на големи глътки оцет преди хранене и води до загуба на тегло, може би защото всичко, което се яде след това, има ужасен вкус. Освен това, високата киселинност може да доведе до язва на хранопровода.

Но това не е нищо ново. Още в 1820 г. лорд Байрон популяризира оцетената диета. Неговата основна идея е да се пие много оцет, плюс една чаша чай и едно сурово яйце. По това време се е считало, че оцетът разтваря телесните мазнини. Освен страничните ефекти, изразяващи се в повръщане и диария, след ранната смърт на прочутия поет се оказало, че вътрешните му органи са били в ужасно състояние.


12. Въздушна диета. Създадена от Долче&Габана, тя изисква да ядете само ... въздух. За целта е нужно да напълните чинията си с храна, да използвате ножа и вилицата, за да я поднесете към устата си, но... без да ядете. Имитирайки хранене, вие няма да поемете никакви калории.

Спазващите тази диета твърдят, че се чувстват задоволени, макар да им е разрешено да консумират само солена супа, приготвена от вода и сол. Освен че е истинско мъчение, ползата от подобна диета за организма е силно съмнителна.


13. Диета с бира и сладолед. Вдъхновена от Хоумър Симпсън, тя се основава на теорията, че ако ядете много студена храна, тялото ви ще изразходва повече калории, за да я затопли, отколкото може да извлече от нея.

Освен съмнителния ефект на тази теория, комбинацията на бира и сладолед е по-вероятно да предизвика хранително разстройство, отколкото да окаже някакво влияние върху теглото ви.


14. Високовъглехидратна диета. Основана е на един експеримент, проведен от специалиста по здравословно хранене проф. Марк Хауб, който в течение на 10 седмици се храни с понички, пирожки, чипс, бисквити и други храни с високо съдържание на захар. В резултат на тази безумна диета той е успява да свали 12 кг! Още по-изненадващи са някои други факти: количеството мазнини в тялото на професора намалява от 33,4% на 24,9%, а нивото на "лошия" холестерол - на 20%.

Целта на специалиста по хранене от университета в Канзас била да докаже, че не диетата, а контролът върху общото количество приети калории е ключов фактор за намаляване на теглото. Професорът, който до този момент се храни със здравословни храни, съдържащи 2600 калории дневно, съкращава дневния си порцион на 1800 калории, които набавя от чипс, сладкиши и еспресо със захар. Чрез този експеримент той не пропагандира употребата на тези храни в ежедневието, а просто доказва, че най-важен е балансът между приеманите и изразходваните калории.Източници

http://www.forbes.com/2010/07/08/diet-weight-loss-health-forbes-woman-well-being-women.html

http://www.active.com/nutrition/Articles/11-Weirdest-Diets-in-History.htm

http://caloriecount.about.com/forums/weight-loss/weirdest-diets-weight-loss-plans

http://www.probioticsmart.com/blog/14-of-the-most-extreme-diets/

http://en.wikipedia.org/wiki/Phenylpropanolamine

http://en.wikipedia.org/wiki/Master_Cleanse

http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/08/twinkie.diet.professor/index.htmlImage: piyato / FreeDigitalPhotos.net

Image: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 17:33 от Редактор*