Автор: Яна Косева


Как да ги съчетаем?

Честито, вече сте майка! А заедно с новата любов в живота ви, вашето дете, имате още една, може би неочаквана придобивка: новите форми на тялото ви. Понякога тези форми не са точно такива, каквито бихте искали. Майчинството е много подобно на спорта, изисква отдаденост, време, усилия, издържливост... и въпреки това не е задължително обвързано с добра физическа форма. Вероятно като много други майки и вие сте се чудили поне понякога как можете да съчетаете майчинството и грижите за детето с редовните спортни занимания и добра форма. Това не е задължително трудно, ако опитате някои от следните идеи.


Кърмете

Кърменето гори калориите, натрупани по време на бременността като запаси за тялото - позволете му да ги изразходва по предназначение. Не всички майки свалят килограми само с кърмене, разбира се, но със сигурност допринася за по-ефикасно влизане в предбременната форма, отколкото ако не храните естествено. Ако се съчетае с балансирано хранене и физическа активност, можете да се изненадате от резултатите.


Планирайте

Може би някой от семейството може да поеме грижата за детето за час-час и нещо, за да отидете на спортна тренировка. Може би имате приятелка с малко дете, която също иска да спортува и можете да се комбинирате - вие да гледате нейното дете 1-2 пъти седмично, докато тя спортува, после тя да гледа вашето. Може би има начин да вземете бебето с вас в спортния салон и да стои близо до вас по време на тренировката (така можете и да го нахраните, ако внезапно огладнее). Ако нищо от това не е възможно, то има и други алтернативи.


Тичайте

Някои майки си купуват специални колички за джогинг. Слагате бебето в количката, обличате спортния екип и паркът е ваш! За бебето също ще е забавно - повечето много се забавляват да бъдат бутани с висока скорост. Можете да редувате тичането с бързо и енергично ходене.


Намерете спорт, подходящ за майки и деца

Във все повече спортни зали започват да се предлагат часове за гимнастика с бебета - защото далеч не само вие искате да спортувате и имате малко дете, което затруднява "нормалния" спорт. Проверете дали във вашия квартал няма такава възможност или се организирайте с приятелки с деца и договорете такъв час в близък спортен център.


Тренирайте пред телевизора

Вземете си DVD с упражнения по ваш вкус и тренирайте - понякога с малки деца единственото възможно време за това е рано сутрин или късно вечер, но ако успеете да се организирате, ще сте доволни да правите нещо подобно.


Тренирайте с детето

В интернет можете да намерите идеи за упражнения, подходящи за изпълнение с бебе - в ръцете ви (понякога дори се използва за тежест или баланс) или в слинг. Когато децата поотраснат, често с удоволствие се включват и "правят упражнения" заедно с майките си.


Танцувайте

Сложете бебето в слинг, кенгуру или го хванете удобно в ръце, пуснете любима енергична музика и се раздвижете! Всяка физическа активност е полезна, а ако бебето ви е от по-неспокойните, ритмичните движения на танца могат да го успокоят.


Карайте колело

Щом бебето ви започне да седи стабилно и да държи главата си изправена без проблем, можете да го возите в столче за велосипед, добре и безопасно закрепено, а бебето вързано с подходящи колани.


Тренирайте със степер/велоергометър

Домашните варианти на ходене/изкачване на стълби и каране на колело също са от полза. Можете да съчетаете с гледане на любимите ви сериали, за които сигурно също трудно намирате време. Някои майки слагат бебето в слинг или кенгуру, докато тренират, ако не желае да стои само.


Хранете се балансирано

Няма нужда да изпадате в крайности, нито да броите калориите. Важно е да се храните балансирано, здравословно и разумно - както вероятно сте се хранили и през бременността. Също както през деветте месеца, няма нужда да се храните "за двама", когато кърмите. Тялото изразходва калории, за да прави кърма, така че около 500-600 калории допълнително са ви достатъчни - плодове, зеленчуци, малко млечни и филия пълнозърнест хляб.


Дайте си време

Качвали сте килограми девет месеца - надали ще изчезнат с магическа пръчица. Но докато постепенно възвръщате предишната си форма, помнете, че не само килограмите като цифра са важни - много по-голямо значение има да се чувствате добре в кожата си и да сте във форма, дори да сте с някой и друг килограм отгоре.Image: Maryna Pleshkun / 123rf.com

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 18:03 от Редактор*