Автор: Яна Косева


Безопасност през лятото

Около 3500 човека в България биват диагностицирани с рак на кожата всяка година според Българското дерматологично дружество, около една шеста от тях са с меланома, агресивна форма, която почти не се поддава на лечение. Но... идва лято. Какво можете да направите, за да намалите рисковете си да попаднете в тази страшна статистика?

Слагайте защитен крем против слънце. И още по-важно, мажете и децата с подходящ крем. Ето някои факти за слънцето и крема против изгаряне, които вече знаем:

До около 12-годишна възраст човек е получил около 80% от излагането си на слънце за цял живот. Точно възрастта, в която децата са най-склонни да тичат наоколо възможно най-голи, а родителите често забравят, че трябва да ги намажат с крем против слънчево изгаряне навреме.

До пет години отнема на кожата да се възстанови напълно след слънчево изгаряне. Когато изчезне болезненото зачервяване и кожата се обели, това не значи, че тя е напълно оздравяла. Цялостното възстановяване на увредените епидермисни слоеве отнема много повече време.

Обичайно е нужно да сложите повече крем против изгаряне, отколкото си мислите. Повече е по-добре, според експертите. Ако от началото на лятото до края му още имате крем в шишето, не сте слагали достатъчно.

Кремът против слънце трябва да се маже наново на всеки 2 часа. Ако на кремът ви пише "целодневна" или "24-часова" защита, това е подвеждащо.

Повечето хора не използват крем с достатъчно висок защитен фактор. Част от крема се абсорбира от кожата веднага след намазване и защитните свойства намаляват; друга част се губи, ако се изпотите, когато дрехите се трият в кожата... Ако ползвате крем с SPF 30 и въпреки това хващате тен, защитният фактор не е достатъчно висок за вашата кожа.

Загарът в солариум е също толкова и дори по-вреден. Почерняването в солариум не е по-безопасно от излагането на слънце. Все повече стават случаите на тийнейджъри с меланома - ако обичайната статистика за меланома (тежка форма на рак на кожата) е след 20 години излагане на слънце, сега сред младежите тази форма на рак се среща след 5 години посещения в солариум.

Не е достатъчно да се мажете със слънцезащитен крем. Сам по себе си той може да не ви предпази достатъчно, дори да е с висок фактор. Освен него, ползвайте шапка с широка периферия и стойте на сянка.

Нямате нужда от продължително излагане на слънце, за да си набавите витамин D. 5 до 30 минути веднъж-два пъти седмично излагане на слънце е достатъчно за набавяне на витамин D. В часовете преди 10 и след 16 ч. само няколко минути слънчеви лъчи по лицето, ръцете и краката ви са достатъчни; броят минути зависи от сезона - по-малко през лятото, повече през зимата.

Слънчевите лъчи достигат до кожата ни и на сянка, дори през прозорците. Затова е важно да си слагате крем против изгаряне дори когато стоите на сянка.

За да е ефективен, кремът против изгаряне трябва да се нанася правилно. Обилно намазване на чиста, суха кожа около 30 минути преди излизане навън и излагане на слънце е нужно, за да има добър ефект.

Важно е да мажете всички части на тялото си, които не са покрити от дрехи. Това включва и често забравяни телесни части като ушите и тилът, както и задната част на бедрата и прасците.

Дори смуглите и мургавите хора имат нужда от крем против слънце. Обичайно кремове с SPF 15 и повече са нужни за ежедневна защита на кожата, ако сте смугли и 25-40+, ако кожата ви е бяла; за децата са нужни кремове с SPF 40-50 и нагоре.

Здравословен тен е оксиморон. Ако кожата е почерняла, т.е. има тен, това означава, че е увредена. Почерняването е отговорът на тялото на това увреждане на кожата. Отнасяйте се сериозно към слънцето и към защитата на кожата си, за да запазите здравето ѝ възможно най-дълго.Източници

http://nutrition.about.com/od/askyournutritionist/f/sunlight.htm

http://walking.about.com/od/suncare/a/sunscreentips.htmImage: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 18:52 от Редактор*