Автор: Яна Косева


Защо кантарът не мърда надолу?

Със затоплянето на времето много хора решават, че е крайно време да се заемат активно с фигурата си и да свалят излишните килограми - за да им е по-леко, за да са в по-добро здраве или за да влязат в мечтаната дреха. За съжаление, твърде много от тях правят грешки, когато се опитват да свалят килограми с диета. Ето кои са най-често правените грешки при хората на диета:


1. Търсят бързи решения чрез "модни" диети

Много често нашумелите диети, освен че са популярни и сума хора се увличат по тях, крият подводни камъни - могат да са неефективни, свалените килограми бързо да се качват обратно или успехът им в свалянето на излишното тегло да е за сметка на здравето. Ако ви обещава супербързи резултати без никакви усилия от ваша страна, ефективно отслабване от типа на "7 килограма за 7 дена" - замислете се дали това е, което искате за себе си, когато знаете, че е препоръчително да се сваля не повече от 0,5 до 1 кг на седмица (т.е. 2 до 4 кг на месец), за да бъде ефектът пълноценен и да няма риск за здравето.


2. Прескачат ядене

Много хора, независимо дали на диета, или не, ядат твърде големи порции на големи интервали от време. Това често води до преяждане със свръхпорции поради прекомерно изгладняване, което забавя метаболизма и води до дискомфорт.


3. Пропускат закуската

Закуската може и да не е най-важното ядене за деня, но определено е важна. Тя дава достатъчно енергия на организма ви за първата половина от деня. Това играе лоша шега, защото най-често те наваксват пропуснатото сутрешно ядене по-късно през деня, като изяждат повече храна, отколкото е нужна на тялото им. Не е необходимо да се яде солидна закуска, достатъчно е нещо леко, което да повиши нивата на енергия и да осигури нужното "гориво" за ефективен ден.


4. Прегладняват

Много хора изчакват да са наистина гладни, преди да ядат. Свирепият глад може да доведе до лакомо ядене на повече храна от необходимото. Вместо това специалистите съветват да ядете, когато чувствате лек глад, но все още не сте освирепели за храна.


5. Ядат твърде късно вечер

Във вечерните часове телата ни се приготвят за сън, като забавят метаболизма си. Това означава, че ако се храните твърде късно вечер, има голяма вероятност тялото ви да не обработи храната ефективно и да я складира като запаси мазнина. Късният глад също така може да е знак, че не сте яли достатъчно през деня. Препоръчва се хранене до 18-19 ч. вечер, но ако се случи да ядете по-късно, можете да опитате вместо това да изядете лека вечеря и на следващия ден да се опитате да вечеряте навреме.


6. Не пият достатъчно вода

Ако чувствате жажда, значи не пиете достатъчно вода. Препоръчва се да пиете винаги, когато сте жадни. Ако носите вода със себе си, можете лесно да задоволите жаждата си. Не бива да се забравя също така, че течните калории се броят и могат сериозно да допринесат за калорийния прием за деня - газираните напитки и готовите сокове често са богати на захар, т.е. празни калории, които не задоволяват глада, но се отразяват на килограмите.


7. Ядат твърде малко

Прекомерно оскъдният прием на калории в началото може и да донесе желания ефект, но в дългосрочен план е много неразумен. Тялото притежава чудната способност да забавя метаболизма си, когато не получава достатъчно калории, за да пести енергия. Килограмите се свалят по-бавно, а когато отново започнете да се храните нормално, се качват по-бързо.


8. Не се движат

Най-ефикасно се свалят излишни килограми и се поддържа здравословна форма, когато се съчетаят добър хранителен режим с активен спорт - но повечето диетуващи пренебрегват редовното движение и очакват само диетата да е достатъчна.


9. Смятат, че могат да ядат каквото си искат, стига да спортуват

Спортът е чудесен начин за поддържане на добра форма, но за да се свалят излишни килограми е важно и да се следи какво се яде. Много често спортуващите решават да се възнаградят с нещо вкусничко след тренировка - и така да неутрализират ефекта ѝ. Балансирано, здравословно меню всеки ден е ключът към доброто здраве.


10. Фокусират се прекалено много върху килограмите и калориите

Постоянното мислене за диетата, броенето на всяка калория и постоянното теглене водят до излишен стрес и могат да имат обратен ефект и да са причина за по-чести изблици на глад.Източници

http://www.livestrong.com/article/271056-recommendations-of-weight-loss-per-week/

http://walking.about.com/od/sportsnutrition/tp/dietmistakes.htmImage: FreeDigitalPhotos.net

Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 13:20 от Редактор*