Автор: Отегчени и недоволни жени на футболни запалянковци

Започна футболно първенство. Отново. „Подай! Подай, ти казвам! Не, не, не... Да! Гооооооооооооол!” е това, което чувате у дома вечер, вместо „Как беше денят ти?”

Някои хора смятат дори, че ако една връзка оцелее след цялото първенство по футбол, то тя определено има бъдеще и ще устои и на много по-сериозни изпитания.

Много мъже гледат футбол и са запалени фенове (също и някои жени). Често футболният запалянко не може да се сбърка: съсредоточен в екрана, вероятно с чаша бира в близост, не ви чува, не ви вижда и може би изобщо не си дава сметка, че сте наоколо, докато не дойде краят на полувремето с реклами. Някои жени се преструват, че също се интересуват от мача, за да привлекат вниманието на мъжа в период на ухажване (коварен трик, който бързо дава обратен ефект, когато любимият започне да се чуди защо винаги, когато има мач, вие получавате необяснимо главоболие). Други наистина започват да се интересуват от играта. Трети, които изглежда са болшинство, търпеливо игнорират страстта на мъжа до себе си или страдат от тихо до супершумно, в зависимост от характера си.

Независимо дали връзката ви е в началото си и това е първият ѝ тест, или сте претръпнала и думите "Довечера има мач" предизвикват само леки конвулсии в ръката, с която държите ножа, докато режете салата, и неволни тикове, след които дистанционното хвърчи в посока на телевизора, или обратното, половинката ви изпада в пристъп, когато попитате "Тоя човек сега защо пипа топката с ръце, нали само се рита?", долните идеи могат да са ви от полза за по-лесно оцеляване на отношенията по време на сезона (футболния, разбира се).


Познавайте отборите и играта

Не е нужно много – надали ако знаете имената на целия отбор, ще ви е от полза, освен да предизвика моментно одобрение у мъжа ви. Но ако вие знаете в кои вечери има мачове, е просто практично: ще можете да планирате предварително времето си. Да излезете с приятелки или да предвидите занимание само за вас, или ако искате да прекарате романтична вечер с половинката си, да знаете в кой ден да я предвидите – ако по същото време има мач, вероятно няма да е сполучлива.


Избягвайте да му говорите на странични теми по време на мача

Не за друго – няма да ви обърне особено внимание и ще се изнервите взаимно, вие – защото ви игнорира, той – защото му пречите да гледа. Ако искате да обсъдите нещо, ограничете се с напомняне "искам да говоря за едикаквоси с теб в паузата/след мача"; ако мъжът ви е особено страстен запалянко, който изживява драматично загубите и победите на отбора си обаче, може би ще е по-практично да говорите по важните въпроси преди мача или на следващия ден, когато ще може да ви отдели полагащото ви се внимание.


Не намилайте

Ако наистина мразите футбола, мъжът до вас най-вероятно е съвършено наясно с това, няма нужда да му го повтаряте при всеки мач. Така или иначе, той пак ще гледа играта, най-много напрежението помежду ви да се усили след караница или две по този повод. Оставете го да гледа – ако е точен, той ще забележи жеста ви и дори може да изпита леко чувство на вина, че ви пренебрегва.


Не се преструвайте

Ако не ви е интересно, по-добре го заявете откровено и се занимавайте с нещо друго, вместо да се правите, че ви вълнува – рано или късно ще се издадете и изненадата надали ще е приятна. Нормално е да имате различни интереси и освен ако той не е готов да се жертва със споделен престорен интерес към бродиране на гоблени например, няма смисъл да се измъчвате взаимно.


Договорете компенсациите

Обсъдете предварително правилата. Например вие му режете салата, той ви забърква коктейл; вие го оставяте да изгледа първенството на спокойствие, после той посвещава време и усилия само на семейството за определен период или отивате някъде на мечтана почивка, или ви оставя да изгледате повторението на всичките десет сезона от любимия си сериал, без да каже 'гък'. Ако имате деца, обсъдете в аванс кога и как ще може да прекарва време и с тях – те по-трудно могат да разберат защо татко внезапно не чува и не вижда нищо друго освен тичащите след коженото кълбо хора по телевизора и могат да са разстроени.


Погрижете се за себе си

Няма смисъл да стоите унило наоколо в очакване на края на мача – предвидете си занимания, които ще са ви приятни и които не изискват участието на половинката ви. Вечер по женски, часове за домашно разкрасяване, ранно лягане, четене на мечтаната книга или друго по вкуса ви, важното е да си обърнете внимание и да се възползвате максимално от ситуацията, щом така или иначе трябва да я изтърпите. Това може също да е точното време да купите втори телевизор, ако още нямате – тогава всеки може да гледа каквото иска, без да пречи на другия. Изобщо, като знаете, че наближава поредното първенство или шампионат, вместо да унивате, планирайте в аванс и извлечете максимални ползи от него.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:12 от Mamma