Автор: Таня Русева


Полезни и лесни съвети

Случва ли ви се често да се погледнете сутрин в огледалото и да се чудите защо след 8 часа сън имате уморен и недоспал вид? Тъмните кръгове и подпухналите торбички под очите придават нездрав вид, очите изглеждат потънали в лицето и като цяло видът е повехнал и уморен.

Какво можете да направите, за да предотвратите или поне намалите появата на торбички под очите и тъмни кръгове?

Спете достатъчно. Чисто физическата умора е причина кожата да няма достатъчно време да регенерира и да възстанови свежия си вид.

Променете позата си за сън. Хората, които спят по корем или на една страна, са по-склонни към отичане, включително в областта под очите, благодарение на гравитацията, която помага течностите да се натрупат там. Можете дори да забележите по-големи торбички под окото, на която страна спите повече. Смяната на позата за сън не е лесна работа, най-вече защото човек има много по-малко контрол, докато спи. Все пак усилията си струват, за да се намалят торбичките под очите. Допълнителна възглавница, която да промени наклона на главата, също може да помогне.

Контролирайте приема на сол. Излишните количества сол, най-често с храната, допринасят организмът да задържа повече вода. Това се изразява в цялостни отоци - например по глезените и китките, а също и под очите.

Пийте достатъчно вода. Обилното количество вода не само помага тялото ви по-лесно да изхвърли токсините, но и предотвратява задържането на вода, колкото и странно да звучи на пръв поглед.

Избягвайте да разтривате и търкате очите си, ако имате този навик. Нежната кожа около очите не се нуждае от допълнителното механично натоварване, което това ѝ причинява.

Не си лягайте с грим. Козметичните препарати, които се натрупват през нощта, могат да причинят задържане на течности в зоната под очите.

Избягвайте прекомерната редовна злоупотреба с алкохол. Твърде многото алкохол води до дехидратация, която отслабва деликатната кожа около очите и е по-вероятно тя да потъне навътре.


Някои лесни подръчни средства за борба с торбичките под очите са:

Добре охладена лъжица, сложена в чаша с кубчета лед или под течаща студена вода, се притиска с изпъкналата част към клепача на окото, докато се стопли. Охлажда се и се прилага отново, докато подпухналостта намалее.

Нарязани на тънко кръгчета краставици, сложени върху клепачите на очите, действат добре и помагат да се намали отокът, както и нарязан на тънки ленти или кръгчета суров картоф.

Билков чай в пакетчета, отцедени от водата и охладени, наложени върху очите, често имат благотворен ефект. Някои жени държат свежи охладени пакетчета от сварен чай в хладилника под ръка в случай на нужда.

И накрая, лесен и прост трик е кремът за околоочен контур да се държи в хладилника - така сутрин, когато се нанася, има двойно действие - сам по себе си и чрез охлаждането.Image: Mikhail Malyugin / 123rf.com

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 17:47 от Редактор*