Автор: Радост Николова


Вредни ли са екстремните диети

Най-сетне дойде дългоочакваното лято. А всяка жена мечтае да посрещне топлия сезон с най-ефикасното си оръжие – да изглежда възхитително във всяка дреха, даже и най-смелата, в това число и по бански. Затова много от представителките на нежния пол си поставят задачата да отслабнат бързо и радикално.

Естествено, желанието да се отървем от излишните мазнини (ако те наистина са излишни) е напълно разбираемо и похвално. Но не трябва да забравяме за страничните ефекти на бързото отслабване, за да не навредим на здравето и на външния си вид.


Най-често използваните методи са:

- жестока диета, граничеща с пълен глад;

- безжалостно претоварване с физически упражнения;

- използването на всякакви чудодейни средства – хапчета, чайове и др.

Всички тези методи са достатъчно рисковани и крият големи опасности. Ресурсите на нашия организъм (физически и психически) не са безгранични. Много е лесно да се наруши равновесието, а лечението на последиците от екстремното сваляне на тегло никак не е просто. Бързото отслабване има своята тъмна страна!


В зоната на риска – кожата, ноктите и косата

При бързото отслабване първо ще пострадат кожата, ноктите и косата. И това е напълно естествено – ако в организма не постъпва достатъчно количество от нужните вещества или те се отделят бързо, преди да са се усвоили, вътрешната система за самозащита започва да си ги осигурява от по-малко значимите органи (коса, кожа, нокти) и да ги насочва към по-важните (сърце, черен дроб и др.)

Именно затова любителките на строгите диети често заплащат за своята елегантност с чуплива и капеща коса, бледа и отпусната кожа с ранни бръчки. Често възникват проблеми и с ноктите. Но ако отслабвате бавно, кожата, която има забележителното свойството еластичност, успява да реагира своевременно на този процес и да се подготви. Докато бързото отслабване води до нейното провисване, особено в областта на корема, вътрешната част на бедрата, ръцете и гърдите.

Нерядко при хората, които се подлагат на чести колебания в теглото, се образуват стрии. Това са специфични разтягания на кожата, които водят до разкъсване на колагеновите и еластановите влакна на съединителната тъкан на дермата. Естествено, тяхното възникване може да е предизвикано от хормонални промени или наследствени фактори. Но докато върху тях не можем да влияем в някаква особена степен, то стриите, получени в резултат на колебания в теглото, лежат изцяло на нашата съвест. Още повече, че методите за тяхното заличаване са трудни, скъпи и не винаги водят до нужния резултат.


Бързото отслабване – надежден начин да се съсипе здравето

В желанието си да отслабнат повечето жени са способни на чутовни подвизи и рисковани експерименти. Прибягват до строги диети, зачеркват с лека ръка от менюто си цели групи от продукти и по този начин се лишават от пълноценно хранене. А така рискуват собственото си здраве.

Да, строгите диети действително позволяват на организма да се избави от излишните килограми, загубвайки по 500 – 1000 г дневно, но на каква цена?

Ето, например популярната протеинова диета, с която действително може бързо да се отслабне. Тя не е балансирана, а това е голям минус. Вашият организъм се лишава не само от наднормените килограми, но и от витамини, минерали, мазнини. Това се отразява негативно на косата и кожата, появяват се умора и безсъние, а по последни данни в организма се повишава нивото на постъпилите нитросъединения, което води до множество нежелани последици, в това число и рак на червата. Влакнините, които са толкова полезни за тях, в тази диета практически отсъстват. Същото се отнася и за въглехидратите, които са основният източник на енергия за организма, осигуряваща неговата активност. Друг минус е повишеното натоварване на бъбреците.

Хранителни дефицити и йо-йо ефект – това са последиците, до които със сигурност могат да доведат екстремните диети. Както още и камъни в жлъчката, които могат да бъдат много болезнени; възпаления на черния дроб, панкреаса и пикочния мехур. Съществен проблем е и загубата на мускулна маса. Ако тялото не получава необходимата храна като гориво за своите ежедневни дейности, то ще се обърне към други източници на енергия. И по ирония на съдбата, според изследванията, това не е резервът от мазнини, защото то е програмирано да ги използва само в краен случай. Затова, преди да прибегне до тях, първо ще посегне на мускулната маса.

Особено голяма вреда на организма нанасят и широко рекламираните средства за отслабване. Те се делят на три групи:

Лаксативи и диуретици – това са всевъзможните чайове, които обещават освен отслабване, още и прочистване на организма (извеждане на шлаката и др.). На пръв поглед в тях няма нищо опасно. Но това не е така. Такова усилено стимулиране на отделителните функции води до изхвърлянето на куп полезни вещества, които не успяват да се абсорбират в кръвта; извличане на калий от нея, което застрашава сърцето; губи се калций, което прави чупливи костите и зъбите и др. Освен това някои лаксативи като сена, зърнастец и др., които често се съдържат в този вид чайове, дразнят червата и при постоянен прием могат да провокират онкологични заболявания.

Аноректиците са лекарствени средства, които потискат чувството за глад. Ако се приемат без лекарски контрол, също могат да нанесат сериозна вреда на здравето. Те предизвикват особено психоемоционално състояние, което води до загуба на апетит. Но също така влияят крайно отрицателно на нервната система, сърдечната дейност, могат да причинят повишаване на артериалното налягане. Безсъние, нервност, диария, гадене, влошаване на работата на сърдечносъдовата система, черния дроб и бъбреците – това са честите последици от приема на аноректици. Твърде висока цена за свалянето на няколко излишни килограма! Затова не се доверявайте излишно на примамващите реклами, които ви обещават бързо и безвредно отслабване с помощта на най-новото чудодейно средство.

Много от средствата за отслабване, които са били предлагани като абсолютно безвредни, днес са забранени за производство. Например аноректикът фенфлурамин е бил изтеглен от пазара в САЩ през 1997 г., след като е било доказано, че може да доведе до увреждания на сърцето и белодробна хипертония. В много страни това вещество влиза в списъка на наркотичните и психотропни вещества, чиято продажба е забранена. Даже тези аноректици, които в настоящия момент са разрешени за употреба, имат куп странични действия и множество противопоказания.

Фет бърнъри – това са най-разпространените днес и най-модерните биологично активни добавки към храната (БАД). Но към тях също могат да се предявят много претенции. В никакъв случай не може да се каже, че те са безполезни. В съчетание с физически натоварвания и нискокалорична диета те действително дават добри резултати. Но проблемът е там, че ако продължим да се храним нормално и игнорираме физическата активност, само с тях едва ли ще можем да отслабнем. Затова голяма част от чудодейния ефект се крие в самите нас – доколко сме готови да положим усилия, за да отслабнем.

И още едно предупреждение – някои производители не указват на етикета пълния състав на препарата. А това е много опасно, защото при изследвания в тях са откривани силнодействащи лекарствени вещества (напр. ефедрин), наркотични вещества и даже хормонални средства. Дори съставът да е напълно натурален, това не е гаранция за неговата безопасност – все пак листата на коката, опиумният мак, индийският коноп и халюциногенните гъби са съвсем натурални растителни продукти.


Яж по-малко, движи се повече

Колкото и банално да звучи, но напълно безопасно могат да се свалят излишните килограми, само ако се промени кардинално начинът на живот: правилно хранене, съчетано с постоянни и умерени физически натоварвания. За целта е нужно:

  • Приетите калории да съответстват на двигателната активност.
  • Да се храните на малки порции 5 – 6 пъти дневно.
  • Последният прием на храна да бъде 3 – 4 часа преди сън.
  • Вечерята да бъде лека – кисело мляко, салата и т. н.
  • Да пиете достатъчно вода.
  • Да се движите повече. Липсата на физическа активност води не само до проблеми с теглото, но е и основна причина за възникването на сърдечносъдови заболявания и инсулт.
Ако този принцип залегне в основата на живота ви, въпросът с бързото отслабване до морето или до някоя значима за вас дата ще изчезне от само себе си и вие винаги ще бъдете в отлична форма.
Източници:

http://cutabs-losefat.info/the-dark-side-of-weight-loss

http://listenweightloss.blogspot.com/2011/03/dark-side-of-fad-diets.html

http://www.buzzle.com/articles/rapid-weight-loss-side-effects.html

http://daybydayweightloss.com/the-dark-side-of-fad-diets/

И др.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 12:57 от Редактор*