Автор: Радост Николова


Най-често използваните средства

Един от най-неприятните проблеми през лятото е миризмата на пот, с която всеки човек се бори по свой начин чрез многобройните видове козметични и парфюмерийни средства. Но не всеки знае какви са основните разлики между тях и как правилно да ги използва в различните ситуации.

Отделянето на пот е един от жизненоважните процеси в човешкия организъм и спомага за поддържането на нормалната телесна температура. Освен вода и минерални соли, с потта се извеждат още шлака и токсини. За едно денонощие от потните жлези се отделя средно около половин литър пот, а в горещините това количество понякога може да достигне до 12 л. Прекомерната употреба на течности, тежките физически натоварвания и състоянието на стрес също могат да предизвикат прекалено силно потоотделяне.

За да разрешите проблема с потта, първо трябва да определите коя е причината за вашето безпокойство – дали неприятната миризма, или самият процес на потоотделяне. Ако причината за вашия дискомфорт е миризмата, като начало трябва да преразгледате начина си на хранене. Задължително трябва да се откажете от пикантните и прекалено солени храни. Понякога неприятната миризма е сигнал за проблеми със здравето, сред които са инфекциозните болести, вегетосъдовата дистония, ендокринните заболявания. Много често причината се крие в продължителния прием на някои лекарствени средства.

Всеизвестен факт е, че основен източник на миризмата са размножаващите се в топлата и влажна среда бактерии. Много често причината за локално потооделяне под мишниците е хормоналното преустройство на организма, особено в пубертета или веднага след раждането на дете.

Повишеното потоотделяне винаги предизвиква неприятни усещания. Ако сте изпробвали безуспешно различни средства за справяне с този проблем, непременно се обърнете към лекар. Има заболявания като аксиларна хиперхидроза, обща хиперхидроза и др., които се нуждаят от вниманието на специалист.

Много често повишената потливост се дължи на сериозни емоционални проблеми, при които под въздействието на силното вълнение сякаш ви "облива" пот. В такива случаи могат да ви помогнат успокояващи средства на билкова основа.

Понякога се използва методът на йонофорезата – въвеждане на специални вещества с помощта на галваничен ток. Той е особено подходящ за локално приложение – върху ръцете и стъпалата. Въпреки простотата на този метод съществуват куп противопоказания като епилепсия, бременност, наличие на импланти.

Друго ефикасно средство са инжекциите с ботокс в подмишечните ямки. Макар че потискат работата на потните жлези, те не са средство за лечение на хиперхидроза, защото симптомите постепенно се завръщат и след няколко месеца се налага повторна апликация.

Съществуват и хирургични методи за въздействие, които са свързани с отстраняване на потните жлези.

Медикаментозната терапия също може да се използва успешно в потискането на работата на потните жлези. За съжаление, тя е свързана с ред нежелани странични ефекти, които ограничават дълготрайната ѝ употреба.

Много ефикасни в борбата с потта са средствата, които се продават в аптеките. Те задължително се нанасят на суха и чиста кожа, но само след консултация с лекар.

Ако той не открие никакви патологични причини за повишеното потоотделяне, от неприятната миризма могат да ви спасят козметичните средства. Най-разпространени сред тях са дезодорантите, антиперспирантите и део-парфюмите.

Дезодорантите са предпочитани от хората, които не страдат от излишно потоотделяне. Действието им е насочено към ликвидиране на различните бактерии по кожата, които причиняват неприятната миризма. Много от дезодорантите съдържат различни вещества със смекчаващ ефект като алое или алантоин, които са препоръчителни за хората с нежна и чувствителна кожа.

Антиперспирантите са предназначени за тези, които имат проблеми с повишеното отделяне на пот. Обикновено съдържат алуминиеви соли и основното им действие е насочено към стесняване каналите на потните жлези, което съкращава потоотделянето до 40%. Те са просто незаменими по време на продължително пътуване или физически упражнения.

Амониевата стипца (ammonium alumе) е по-ефикасна от алуминиевите соли. Тя ограничава развитието на бактериите върху кожата и е много по-щадяща към нея. Макар че също може да съдържа алуминий, не навлиза в порите и действа на ниво кожна повърхност. Амониевата стипца е натурален, природен продукт, който е безвреден за организма, за разлика от получените по химичен път алуминиеви соли.

Део-парфюмите служат за премахване миризмата на пот, заменяйки я с по-приятни аромати на цветя или плодове. Макар че са по-малко ефикасни в борбата с кожните бактерии, те са много подходящи за вечерни излизания и подхождат на всеки тип кожа.

Народната медицина също препоръчва някои изпитани средства, които могат да се приложат в борбата против изпотяването:

 • Чай от калина – намалява потенето. Пийте чай от калина през лятото, за да бъдете по-чисти и сухи в жегите.

 • Отвара с дъбови кори – 5 г смлени дъбови кори на 1 чаена чаша вода. Може да се добави и лимонов сок. Използва се за компреси и вани.

 • Отвара от мента – 1 супена лъжица листа от мента на 1 чаена чаша вода. Запарва се за половин час. Служи за обтриване на кожата.

 • Настойка с орехови листа – 1 част листа се залива с 10 части разреден спирт и се оставят да престоят. С получената настойка се обтрива тялото 1– 2 пъти дневно.

 • Против потене на ръцете и краката са много ефикасни контрастните вани в студена и гореща вода, баните с отвара от лайка, дафинов лист, карамфил, живовляк, салвия, смрадлика и др., както и с добавяне на морска сол или оцет.


  Някои съвети при отстраняването на миризмата на пот:

 • Всяко средство трябва да се нанася върху суха и чиста кожа, без раздразнения. Нанасянето им върху вече изпотен участък е просто безсмислено.
 • Космите задържат отлично ароматите, в това число и миризмата на пот, затова почистването на подмишниците е задължително условие за поддържане на хигиена и отстраняване на неприятната миризма. Но не трябва да използвате антиперспиранти непосредствено след обезкосмяване, защото могат да предизвикат раздразнение на чувствителната кожа в тази област.
 • Ако забележите зачервявания и възпаления на кожата след нанасянето на някакво средство, незабавно прекратете използването му.
 • Не се препоръчва ежедневната употреба на антиперспиранти, защото те водят до изсушаване на кожата.
 • Не се препоръчва използването им преди излагане на слънце, защото могат да предизвикат появата на пигментни петна по кожата.
 • Не бива да допускате смесването на различни аромати - например на парфюм и дезодорант.
Източници:

http://www.medinfo-bg.com/admin/upload/138-1212411126-ce5c6befb14f45be5883a2e6deab671f.pdf

http://www.puls.bg/health/beauty-today/news_8635.html

http://www.puls.bg/health/news/news_452.html

http://www.puls.bg/health/bioproducts/news_7775.html

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=1520&p=1

http://www.evropea.com/prekomerno_izpotyavane_tyalio.html

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 11:50 от Редактор*