Автор: Яна Косева

Комуникацията в семейството

Емоциите, предизвикани в резултат на добра или лоша комуникация, са това, което остава в края ѝ, затова - колкото по-добре общуваме с околните, по-добре.

Естествено, на първо място по важност е комуникацията в семейството и особено тази с партньора ви. За да няма неразбирателства, недоизказани неща, които тежат като воденични камъни и се влачат с години, важно е не само за тях да се говори, но и как ще се говори.

Изборът на време е много важен. Ако решите да говорите с мъжа си в момент, в който той е зает с нещо друго, може да не останете щастливи: мъжете са склонни да фокусират вниманието си само върху една задача и странични неща, например важният разговор, който искате да проведете с него, не получава нужното внимание. Можете да уговорите време, в което да проведете разговора – например да маркирате време: "Искам да обсъдим ... след вечеря". Така заявявате намеренията си, "заплювате" си час и му давате възможност също да помисли по темата, по която вие вероятно вече сте мислила от известно време.

Можете да започнете разговора с похвала, макар и малка. Всеки обича да получава похвали, а ако разговорът започне с позитивна нотка, е по-голям шансът да завърши позитивно.

Семейните разговори за важни неща често се превръщат в бойно поле, преди човек да се усети. Затова избягвайте да вкарвате нападателни клишета като "ти всеки път" и "ти никога". Веднъж, че надали наистина всеки път е едно и също, и второ, че искате да проведете конструктивен разговор, не да обобщавате. Опитайте се да замените вместо това в изречението клишето с "аз мисля, че" и "аз искам да". Така говорите за себе си, не нападате партньора си.

Не преувеличавайте. Преувеличението няма да доведе до нищо полезно.

Не въвличайте минали неща. Обидата за отминали неща често се трупа, ако не е била изказана навреме и докато се обърнете, в разговора за предстоящата лятна почивка се е намесила онази случка с етърва ви отпреди три години и "а ти помниш ли майка ти какво ми каза веднъж"... Всички имат скелети в гардероба, но ваденето им на бял свят за пореден път няма да даде друг ефект, освен разговорът да се превърне в препирня.

Често жените приемат, че мъжът им всъщност знае какво искат те, но просто от инат не го прави. Или предполагат, че той би ги разбрал, ако се постави на тяхно място, стига да искаше, и се обиждат, ако той не уцели. Но мъжете – пък и жените – не четат мисли. Затова в хода на разговора ясно кажете какво искате.

Въпреки че, както стана дума, често в хода на разговора се прокрадват още много други подразговори, не позволявайте обсъждането на повече неща наведнъж, докато не отметнете важното нещо, за което всъщност искате да говорите на първо място. Приключете с него и тогава продължете на други теми.

Накрая, за да бъде разговорът полезен не само за вас, но и за партньора ви, играйте честно. Ако вие искате той да ви изслушва и да можете свободно да кажете всичко, което мислите, дайте му същата възможност. Не го прекъсвайте, не повишавайте тон и не въртете очи междувременно, ако той не го прави, когато вие говорите. Честните правила позволяват на важните разговори да протекат по-безпрепятствено, даже да не стават по-лесни от това.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:13 от Mamma