Автор: Радост Николова


За тези, които искат да свалят бързо само няколко килограма

Домати в магазините има целогодишно, но най-подходящ за този вид диета е летният сезон, когато можем да се насладим на невероятния вкус на плодовете, събрали в себе си цялата енергия на слънчевите лъчи.

Доматената диета има няколко разновидности. Изборът ви зависи от крайната цел и от това, колко бързо се стремите да се сдобиете със стройна фигура.

Експресна доматена диета

Ако имате нужда да се отървете много бързо от няколко излишни килограма, това е точната диета за вас. Тя се състои от 1,5 кг домати на ден, разделени на 4 приема, като при това забравяте напълно за солта.

Обърнете внимание, че тази диета е съвсем краткосрочна – не повече от 2 дни. Ако злоупотребите с нея, може да се сдобиете със стомашни и други храносмилателни проблеми.

Резултати: минус 1 – 1,5 кг на ден.


Тридневна доматена диета

Ефикасността на тази диета е доказана отдавна. Не е нужно да се измъчвате с гладуване, за да свалите излишното тегло. Главното е при всяко хранене да изяждате по два домата. Естествено, това трябва да е съобразено с вашето меню.

Закуска: 1 домат, 2 белтъка;

Втора закуска: 1 голям домат, 2 малки парченца обезмаслено или нискомаслено сирене;

Обяд: 100 г варени пилешки гърди, салата от 2 домата, подправени със зехтин;

Следобедна закуска: 1 голям домат, 2 малки парченца обезмаслено или нискомаслено сирене;

Вечеря: салата от 2 големи домата, разнообразни пресни листни зеленчуци, щипка сол, 1 – 2 лъжици нискомаслена извара.

Резултати: минус 2 – 3 кг от излишното тегло.


Двуседмична доматена диета

Този вариант е най-лек и щадящ. В течение на този период можете да се храните до насита, като при това ще загубите част от наднорменото тегло.

Основната идея се състои в това, че всеки прием на храна трябва да започне с чаша пресен доматен сок. Менюто ви трябва задължително да включва пилешки гърди, варено телешко или риба, обезмаслено сирене, плодове и зеленчуци.

В резултат на тази диета ще загубите незабелязано излишните килограми, благодарение на способността на доматения сок да извлича токсините и шлаката от организма, а също и поради промените в начина на хранене.

Резултати: 4 – 5 кг от наднорменото тегло.


Доматите – богатство от витамини

Узрелите домати са истински склад за витамини. Те съдържат натрий, калций, магнезий, желязо, фосфор, хлор, сяра, йод, витамини от група В, С и К, фолиева и никотинова киселина.

Благодарение на състава си те са не само незаменими помощници в борбата с наднорменото тегло, но и при сърдечносъдовите заболявания, понижаване на жизнения тонус, проблеми с паметта и концентрацията на внимание. Те разреждат кръвта, извеждат токсините, почистват кръвоносните съдове и възпрепятстват нарастването на туморите.


Противопоказания

Доматената диета е противопоказна на страдащите от възпаление на жлъчката, язва на дванадесетопръстника и стомаха. Освен това е опасна за тези, които имат алергия към доматите.

Ако не намирате характерни за вас противопоказания, можете да изпробвате доматената диета лично.

Успех!Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 17:54 от Редактор*