Автор: сп. 9 месеца

Интимните отношения след бебето

Щом щъркелът долети с малкото вързопче на прага на дома, сякаш интимните моменти между мама и татко изхвръкват през прозореца. Защо първата година след появата на бебето често се оказва сериозно изпитание за сексуалния живот на младите родители и какъв е пътят да се преодолеят трудностите? "9 месеца" потърси професионалното мнение на д-р Михаил Околийски – сексолог, експерт в Националния център за опазване на общественото здраве и анализи и терапевт към "Проект Св. Наум" (групова практика за специализирана медицинска помощ.


Неизказани страхове

След като бебето дойде на бял свят, на дневен ред се появяват и страховете на двойката, свързани с връщането към нормалния ритъм на интимния живот. "Кърмачето става център на вселената за младото семейство. Цялото внимание, грижи, нежност и благи думи са насочени към него. Това може да провокира бащата подсъзнателно да вижда в лицето на детето конкуренция за вниманието на жената. Възможно е да се почувства на втори план, което да потъпче мъжествеността му. Новата ситуация може да породи противоречиви чувства и у жената. През 9-те месеца бъдещата майка е била център на внимание. След първоначалната еуфория от раждането обаче тя усеща, че интересът на околните към нея е бил толкова силен заради корема, а не заради личността ѝ. Това може да събуди в нея тъга, да я накара да се чувства незабележима", коментира д-р Околийски. Въпроси от рода "Дали ще ме хареса отново?", "Способна ли съм отново да бъда изкусителката, която той да пожелае?" терзаят ума на доста млади майки. Според лекарските препоръки около месец и половина след раждането половият живот може да се възстанови, но настъпилите промени в тялото на жената след бременността я карат да се чувства непривлекателна и често слагат бариера пред желанието ѝ да получава ласки. На първо място тя поставя детето и загърбва своите нужди. В същото време партньорът ѝ не разбира защо тя го отблъсква.Това е омагьосан кръг, в който, ако между партньорите останат недоизказани притеснения, може да се стигне до катастрофални последици в отношенията на двойката", предупреждава сексологът.


Отговорни са и хормоните

Виновници за обърканите емоции са и хормоналните промени, настъпващи в организма на родилката. "През бременността продукцията на прогестерон и естрогени нараства около 10 пъти. Непосредствено след раждането обаче протича обратен процес на рязък спад – въпросните хормони възвръщат нивата си отпреди зачеването. Често резултатът е чувство на тревожност и несправяне с новите реалности. Леката форма на тъга след раждането се наблюдава при 50 до 80% от жените, но може да се стигне и до по-тежки състояния като апатия към действителността и т.н. Особено важна в този период е съпричастността на таткото. Първите месеци с кърмачето, в които често младата майка страда от хронично недоспиване, не са подходящо време таткото да се отдаде на сладък сън и почивка. Той трябва да е до своята половинка, да будуват заедно, да поема част от грижите за бебето, да я отменя. А липсата на помощ и солидарност от страна на партньора може да отключи много конфликти", предупреждава експертът.


Две вселени

Двата пола имат свои специфики, свързани с разбирането за интимност. "Това ясно може да се изрази във формулировката, че жената иска секс, когато разбере, че е обичана, а мъжът се нуждае от секс, за да се почувства обичан. По принцип в съзнанието на българина понятията "секс" и "интимност" се препокриват, но това е погрешно. Интимността включва всичко, свързано с близкото общуване между двамата партньори – споделянето, смеха, сълзите и... физическата близост. Дори и непосредствено след раждането интимността може да се проявява както чрез нежни думи, така и чрез ласки – масажи и докосвания (дори сексуално стимулиране, но без проникване). Често българските мъже подценяват важността на думите, на интимната атмосфера, а действат на принципа "От вратата за краката", споделя наблюденията си д-р Околийски.


Къде ще спи бебето

Според сексолога грешка, която доста млади родители допускат, е решението им бебето да спи при тях на семейната спалня. "Така със сигурност ще им е по-трудно да запалят отново искрата на половия си живот. Най-добрият вариант е бебето да спи в собствено креватче, а по-късно и в отделна стая", категоричен е терапевтът. Янина Иванова

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:52 от Mamma