Лятото е изобилие от свежи плодове, зеленчуци и зелени подправки. Менюто ни е съобразено с горещото време, лека храна и много течности. А свежите подправки могат да направят всяка рецепта по-вкусна и по-добре изглеждаща. Иска ни се да ги има колкото се може по-дълго и да ги включвамев рецептите, които приготвяме

Магданоз; Копър; Джоджен; Босилек; Мента; Салвия (градински чай); Розмарин


 Някои могат да растат и в сандъче на терасата, като босилек и розмарин, други - като магданозът, копърът, джодженът и чубрицата - се чувстват по-добре в градината.

Въпросът е как да ги съхраним по-дълго когато градината е далеч от нас.

Ето няколко идеи:
 - В хладилника можем да ги запазим около седмица свежи, ако ги завием в хартия (вестник) - магданоз, копър, джоджен може да имаме така под ръка
 - В буркан в който редим ред подправки, ръсим сол, подправки - така се запазват по-дълго време - около месец копърът или магданозът ще останат свежи- По-големи количества подправки можем да ги измием, подсушим и да нарежем. Разпределяме в торбички и съхраняваме във фризера. Много подправки могат да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови торбички. Може да ги нарежем на ситно преди да ги добавим в ястието. Запазват се свежи кат цвят и аромат и издържат поне 3 месеца и повече- Във вид на песто. Песто може да се приготви от босилек, от магданоз - за да ги запазите по този начин нарежете подправките и смесете със зехтин (олио) в съотношение 2:1. Блендирайте и сложете в малки пластмасови кутии и съхранявайте във фризера. Когато ви е необходимо, извадете песто от фризера, добавете още малко олио, лимонов сок или оцет, ядки по избор и блендирайте до желаната гъстота. Може да приготвите песто и да го съхранявате в буркан в хладилника около 2 седмици.


 - Във фризера във вид на кубчета. Нарежете подправките на ситно и ги разпределете във формички за лед. Долейте с вода или бульон и ги замразете. След това ги извадете, подредете ги в пакет и ги съхранявайте до няколко месеца във фризер.


 - Ароматно масло може да приготвите като измиете, нарежете подправките и ги смесите с меко краве масло. Оформете в малки форми и увийте във фолио. Така при готвене ще имате свежи подправки. Магданозено масло може да се използва в много рецепти, за намазване на филийки, при правене на кифлички и хляб. За него са ви необходими 1 връзка магданоз, скилидка чесън и около 50 г краве масло.

Може да приготвяте и различни комбинации от подправки в зависимост от вашите предпочитания.


Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 15:08 от Редактор*