Автор: Радост Николова

Да не забравяме за етикета и добрите маниери

Почивката на плажа е любимо развлечение за мнозина от нас. Но даже по време на отпуск не трябва да забравяме за правилата на етикета, особено ако държим да почиваме спокойно и безпроблемно. Макар и с поразголени тела, на плажа също трябва да се държим и да изглеждаме като културни и възпитани хора, независимо дали се намираме на брега на морето, край реката или в хотелския басейн.

В съвременния свят съществуват няколко вида плаж: традиционен (семеен), топлес (където жените се пекат по монокини) и нудистки (където е прието хората да са напълно голи). На някои места се срещат и разделени, където мъжете и жените плажуват поотделно. На всеки от тях съществуват специфични порядки, които сте длъжни да съблюдавате - да не се разхождате по монокини на семейния, да не се разсъбличате напълно на топлес плажа, да не стоите облечени през цялото време на нудисткия.

Съществуват и някои общи правила, които са валидни навсякъде:

Първото и най-важно правило на плажа е да не пречите на другите, които също са там, за да почиват.

Желателно е предварително да сте отстранили или намалили излишната растителност по откритите части на тялото и да сте си направили педикюр.

Подбирайте банския в съответствие с фигурата. За пълните дами е препоръчително да носят цял бански. Жените на възраст, даже и да имат безупречна фигура, не трябва да залитат по мини бикините - този вариант е подходящ само за младите и стройни девойки.

В началото на плажния сезон не обличайте твърде разголен бански, защото бледото тяло без тен не е особено приятна гледка на фона на загорелите тела. Не само от естетическа, но и от медицинска гледна точка е желателно да направите предварително няколко слънчеви бани или да посетите солариум.

Спокойно можете да се печете по монокини, но само легнали. Да се разхождате по семеен плаж в такъв вид е неприлично.

Не забравяйте, че преобличането е прието да се прави в специални кабинки, а не пред погледите на околните.

Не ходете на плаж със скъпоценности и тежък грим.

Силният говор и гръмогласното разказване на пикантни истории или мръсни вицове е неприлично. Силната музика - също. По-добре си носете слушалки, за да не натрапвате на околните музикалния си вкус.

Не е възпитано да оглеждате хората около вас. Напълно недопустимо е да обсъждате на глас външния им вид.

По нормите на етиката е категорично забранено да се фотографират хората на плажа без тяхното съгласие.

Ако сте любители на игрите с топка, отидете колкото се може по-далече от почиващите. Не им разваляйте удоволствието, засипвайки ги с пясък или удряйки ги с топка. Това се отнася и до игрите във водата. Внимавайте да не пръскате и притеснявате околните.

Не оставяйте вещите си без надзор по време на къпане. Помолете някой от околните да ги наглежда, докато ви няма, не отказвайте същата услуга, ако някой друг я поиска от вас.

Ако не сте уверени, че конкретният водоем е безопасен за къпане и плуване, по-добре останете на брега.

Както и на повечето обществени места, на плажа също трябва да намалите силата на звънене на мобилния телефон и да разговаряте по него с тих глас.

С търговците на плажа трябва да се отнасяте учтиво. Не викайте, за да привлечете вниманието им. Или идете при тях, или изчакайте те сами да се приближат до вас.

Ако огладнеете, по-добре е да посетите някое плажно заведение, вместо да си устроите пълен обяд на плажа. Ако си носите сандвичи, плодове или друг вид храна, постарайте се да ги изядете дискретно, без да дразните апетита на околните. Напълно недопустимо е влизането в заведенията за хранене по бански. Постарайте се да сте облечени в някаква дреха, за по-младите жени е достатъчно да сложат парео.

Има плажове, на които тютюнопушенето е забранено. Но ако не сте на такъв и сте пушач, опитайте се да не пречите на околните и не допускайте димът от цигарата ви да ги безпокои. Не хвърляйте фасовете по плажа, не ги заравяйте в пясъка. Ако не искате да мъкнете със себе си пепелник, можете да го замените с празна кутия от цигари или други подръчни средства. На тръгване не забравяйте да го изхвърлите в най-близкото кошче.

Когато сте с деца на плажа, гледайте да се настаните колкото се може по-близо до водата. Дръжте ги постоянно под око, не им позволявайте да се отдалечават от вас. Постарайте се да не пречат на околните - на никого не е приятно да бъде пръскан с вода или засипван с пясък.

Не е прието да се водят кучета на плажа. Ако все пак държите да вземете и своя любимец, постарайте се той да не се къпе там, където се къпят хората. Всички отпадъчни продукти трябва да бъдат грижливо събрани и изхвърлени в контейнера за смет.

Никой възпитан и самоуважаващ се човек няма да си позволи на плажа високоградусни алкохолни напитки. Съчетанието между алкохол и силно слънце могат да доведат до неочаквани и много неприятни последици. Допустима е само консумацията на бира и леки коктейли в плажните заведения.

Преди да напуснете плажа, почистете мястото, на което сте пребивавали. Не заравяйте отпадъците в пясъка, ползвайте кошчетата за боклук.

Ако съблюдавате правилата за поведение на плажа, вие ще се представите като възпитан и културен човек не само в своите, но и в очите на околните.

А това е толкова приятно, нали?Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 15:33 от Редактор*