Автор: Радост Николова

Как да си починем, без да се изморим

Случвало ли ви се е да се върнете от отпуск още по-изморени, отколкото сте били преди да заминете? Връщали ли сте се от дългоочакваната и грижливо планирана почивка разочаровани и с неприятното чувство, че сте излъгани? Ако отговорът е да, значи трябва да се научите да почивате правилно.

Малцина от нас могат да си позволят достатъчно дълъг отпуск, който да им стигне за всичко, което трябва да се свърши - и то по възможност веднага. И за пътувания по далечни и екзотични места, и за мързелуване вкъщи или на вилата, и за всички онези грижи по дома, за които няма да стигнат и три отпускарски сезона.

Психолозите са категорични - ако искате да си починете, сменете обстановката. Отидете на море, на планина, на палатка в гората - главната идея е, че преумореният мозък може да си отпочине само при смяна на средата. Лежейки на дивана и гледайки любимите сериали, вие няма да отдъхнете, а само ще се изморите още повече. Отпускът е нужен, за да възстановите силите си и да получите нови впечатления.

И тук възниква главният въпрос - а какво точно очаквате от почивката? Не се захващайте с варианти, натрапени ви от приятелите, роднините и рекламите. Бъдете егоисти - изходете от собствените си предпочитания, вкусове и възможности. Даже това да означава отделен отдих за всеки от вас, не се плашете. Понякога човек се изморява от семейството си не по-малко, отколкото от колегите в офиса. Всяка възможност да починете сами е безценна, така че си струва да се възползвате пълноценно от нея.Подбирайте почивката според собствения си темперамент

Естествено, ако почивате семейно, ще трябва да се спрете на компромисен вариант. И все пак, не забравяйте, че всеки от нас има своя представа за идеалната почивка и свои потребности, с които трябва да се съобразява.

Например, никакви изкушения не могат да накарат холерика да се припича с часове на плажа. Той се нуждае от активност - подводно гмуркане, сърфинг, конен спорт, алпинизъм и т. н. С удоволствие ходи на екскурзии, смяната на градовете и хотелите го очарова. Всяко преодоляване на препятствия за него е повод за радост.

Сангвиникът също е активен, но е по-социално ориентиран. За него добрата компания означава всичко - с нея е готов да отиде и накрай света. Дискотеките, спонтанните планински преходи, нощният плаж го карат да се чувства като риба във вода. Не се опитвайте да го уговаряте за уединена почивка в някое китно селце - за него тя ще бъде изтезание.

Но пък за флегматика това е най-удачният вариант. Той е бавен, не е склонен към емоционални изблици и обикновено не се оплаква от уединението и рутинната работа. Може с часове да лови риба или да събира в гората гъби и диви плодове. Даже да го заведете в санаториум със строг режим, той ще бъде щастлив. И още един важен момент - това е единственият тип, който има нужда да почива не по-малко от 21 дни наведнъж. За останалите са достатъчни 12-14 дни, за да се възстановят напълно.

Меланхоликът е човек, който не се нуждае толкова от общуване, колкото от творчески занимания. Рисуване, ръкоделие, съчиняване на музика или стихове, създаване на кулинарни шедьоври - всичко това може да възстанови прекрасно душевните и физическите му сили. И обратното - необходимостта да общува, да се запознава с хора и да се весели в шумни компании му причинява стрес и депресия.

Естествено, тези видове темперамент се срещат изключително рядко в чист вид, но все пак един от тях доминира при всеки човек. Имайте го предвид, когато планирате своята почивка.Още няколко съвета

Не бъркайте почивката с приключението. Пътуванията, общуването с приятели и шумните компании могат да ви натоварят не по-малко, отколкото работните и домакински задължения. Когато пътувате по време на отпуск, винаги си оставяйте по няколко дни преди и след това за адаптиране.

Не се стремете да свършите всичко по време на почивката - всичко да видите, изпиете, изядете и разгледате. Почивайте, без да бързате, наслаждавайте се повече с ума, отколкото с тялото си.

Планирайте почивката само в общи линии. Липсата на спонтанност, строгото следване на предварителен план и особено неговото объркване могат да доведат до не по-малък стрес, отколкото този на работното ви място.

Не се бойте да останете сами в някое тихо и спокойно кътче. Такова "пътуване към себе си" ще ви бъде много по-полезно от шумните и изморителни компании. Само насаме със себе си човек може да почувства колко е огромен светът около него. И колко е прекрасен.

Направете невъзможното: откажете се от Интернет и мобилните телефони. Това ще ви осигури най-разкошната почивка, за която даже не сте и мечтали.

Откажете се от служебно организираните почивки. Нямате нужда да срещате все едни и същи лица, даже и в нова обстановка, нито от същите проблеми.

След края на почивката се постарайте да запазите позитивните емоции колкото се може по-дълго време. За тази цел ще ви помогнат малките сувенири, фотографиите и др., наредени на работното ви място. Не губете връзка с местата, на които сте се чувствали добре. Това ще ви помогне да превключвате и да се разтоварвате в моменти на стрес.

Ако след отпуск изпитвате чувството, че вчерашните проблеми не ви вълнуват, а утрешните не ви плашат, това означава, че сте успели да си починете добре.Image: Jon Luty / publicdomainpictures.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 14:09 от Редактор*