Автор: Радост Николова

За вълшебната сила на малките песъчинки

Обикновено асоциираме пясъка с нещо приятно, например, с лятната почивка. Или със спомените от детството, когато строяхме пясъчни замъци. Но се оказва, че обикновеният морски или речен пясък е особено полезен за здравето и красотата.


Здрави и красиви с помощта на пясъка

Много е полезно да се ходи бос по нагретия от слънцето пясък. Мнозина от нас знаят, че по стъпалата са разположени огромно количество активни точки, които са свързани с различните части на тялото. Когато ходим боси по пясъка, те се масажират и това оказва благотворно влияние на всичките ни органи.

Освен че се тренира сводът на стъпалото, разработват се и тези мускули, които при заседналия ни начин на живот рядко биват задействани. Ходенето по пясъка или във водата по половин час на ден може да ни избави от плоскостъпието. Но за целта е нужно да се започне с 5-10 минути и всеки ден постепенно да се увеличава времето.

Също така е полезно просто да се лежи на топлия пясък, особено за страдащите от остеохондроза и предразположените към простудни заболявания. Но не забравяйте, че не трябва да стоите дълго на слънчевия пек. Достатъчни са 10-15 минути ежедневно.

Но ако това се случва след залез слънце, когато пясъкът още е топъл, можете да се наслаждавате по-дълго време на пясъчната прегръдка. Това ще възстанови нервната ви система, съсипана от ежедневния стрес. За целта е нужно просто да полежите на гръб, да затворите очи и да се отпуснете. Забавете дишането си. За по-добър ефект можете първо да напрегнете цялото си тяло, а след това да започнете постепенно да изпускате напрежението, започвайки от върховете на пръстите и мислено придвижвайки се бавно нагоре, все по-нагоре и по-нагоре, докато не се отпуснат краката, бедрата, гърбът, ръцете, шията, очите, челото и цялото лице. Опитайте се да не мислите за нищо, просто слушайте шепота на вълните. За това упражнение е нужно да подберете тихо място, където никой няма да ви разсейва. Ако правите това в течение на три седмици ежедневно, ще се завърнете у дома напълно отпочинали и изпълнени със сили.

Ако искате да се избавите от целулита и да изгладите кожата си, можете да се заровите в пясъка за 10-15 минути. Направете 15 процедури през 1-2 дни.

Специалистите съветват също да... строите пясъчни замъци. Можете да включите в тази игра децата или любимия човек. По дланите, също както на стъпалата, се намират активни точки, свързани с всички органи и песъчинките, които галят и стимулират нервните окончания, доставят не само удоволствие, но и здраве. Според учените, когато се занимаваме с моделиране на пясъка, стартираме процеса за самолечение на организма. Според психолозите, ако се върнем към детските игри и строим градове в пясъка, можем да укрепим нервната си система, да се избавим от последствията на стреса и даже от депресията.

Естествено, на пясъка можем да играем на различни игри с топка или просто да потичаме, особено в сутрешните и вечерните часове.

Но всичко това е възможно, само ако плажът е чист и се съблюдават всички санитарни норми. Замърсеният пясък е идеална среда за личинките на глистите, които могат да попаднат в организма и да започнат да се развиват.


Да не забравяме елементарните правила за хигиена на плажа:
  • Даже да се намираме на чист плаж, не трябва да пипаме лицето си с немити ръце.
  • След като се приберем, трябва да вземем горещ душ за 1-2 минути, а чак след това да пуснем по-хладка вода.
  • На кожата можем да нанесем специален крем за след слънчеви бани или да я намажем със зехтин, към който сме прибавили 1-2 капки масло от лавандула, розмарин, жасмин или роза.

Ако съблюдаваме тези прости правила, почивката на плажа ще ни обогати не само с нови преживявания, които да ни сгряват в студените зимни дни, но и ще закали нашето здраве и ще подмлади кожата ни.

Image: Svetlana Alyuk / 123rf.com

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 17:19 от Редактор*