Автор: сп. 9 месеца

Отит

Отитът е възпалителен процес, засягащ средното или външното ухо. Това е най-често срещаното заболяване в детската възраст след заболяванията на горните дихателни пътища. Засяга всички възрастови групи, но кърмачетата и малките деца до 3-годишна възраст боледуват най-често. "При кърмачетата запушването на Евстахиевата тръба (вътрешната слухова тръба, чрез която средното ухо се свързва с фаринкса) се дължи най-вече на честото връщане на стомашно съдържимо с висока киселинност на нивото на устната и носната кухина (рефлукс). Промяната на pH в назофарингеалната кухина предизвиква дразнене на група клетки, затваряне на Евстахиевата тръба и запълване на средното ухо с течност, което води до серозен среден отит", обяснява д-р Николай Улевинов, УНГ специалист в Детската клиника на УМБАЛ "Александровска", София.

Серозният отит на средното ухо при бебетата и малките деца обикновено протича без повишаване на телесната температура. Поради това родителите често отдават неразположението и неспокойното поведение на детето на пробиващите в тази възраст зъбки. Решаващи за поставяне на точната диагноза са прегледът от специалист и отоскопията. Вирусните инфекции и най-вече ринофарингитите създават условия за преминаване на възпалителния процес през Евстахиевата тръба до средното ухо и развитие на остър среден вирусен отит. Той е едно от най-честите усложнения при инфекции на горните дихателни пътища.

За разлика от серозния, вирусният отит протича с висока температура. "Характерно за острото възпаление на средното ухо е, че се поддържа постоянно повишена телесна температура около 37-37.2° C", обяснява специалистът. Освен типичните симптоми като запушен нос и повишена секреция, диарията също може да е сигнал за възпалителен отит при децата, тъй като при задържане на течност в средното ухо се получава токсично дразнене, провокиращо стомашно-чревни неразположения.

В разгара на лятото много семейства с малки деца търсят спасение от жегите край морския бряг или край градските басейни. За малчуганите е истинско удоволствие да плуват и да се гмуркат, но влизането на вода във външния слухов канал може да причини външен отит. Опасността не е толкова от студената вода, колкото от съдържащите се в нея бактерии, тъй като главният виновник за развитието на възпалителен процес в ухото са именно патогенните микроорганизми. Дори и в най-чистите плувни басейни могат да се изолират някои особено устойчиви микроорганизми. Прекалената дезинфекция пък е свързана с наличието във водата на остатъчни, дразнещи кожата и очите вещества. Външният отит обаче не се развива единствено при игра във вода. Всеки фактор (екзема, разраняване, агресивно почистване, попадане на чужди тела...), който нарушава целостта на кожата в ушния канал, може да доведе до развитие на инфекция. "Това е стафилококова инфекция, при която има дифузно зачервяване на кожата на слуховия канал или възпаление само в една област, наречено цирей на външния слухов канал", допълва д-р Улевинов. При външния отит телесната температура на детето може и да не е повишена, но по-съществен признак на състоянието е острата болка в ухото, която се засилва при закриването му, лягане на болната страна, дъвчене и преглъщане. Понякога преди болковата симптоматика се появява сърбеж в ушния канал. Често външно ухото се зачервява, подува, уголемяват се прилежащите лимфни възли. Болката в ухото обикновено е съпроводена с главоболие, обща отпадналост, нарушен слух, шум в ушите и секреция от ушния канал. Първоначално секретът е бистър, а след това се сгъстява и оттенъкът му става жълтеникав. Детето е неспокойно, отказва да се храни. При възпаление на слуховия канал е препоръчително в него за около 1 час да се постави памучен тампон, напоен със спирт и риванол, или да се приложи препарат, който разтваря и извлича възпалителния инфилтрат. Поставянето на топъл компрес върху болезненото ухо обикновено облекчава болката. При повишена температура се прилагат антипиретици във форма, подходяща за възрастта. Когато инфекцията на външния слухов канал е по-сериозна, по преценка на лекаря могат да се приложат и антистафилококови антибиотици.


Какво го предизвиква

Средният отит се предизвиква от запушване на Евстахиевата тръба, която съединява средното ухо с кухината на носоглътката. Нейната роля е да изравнява атмосферното налягане с въздушното налягане в ухото и да отвежда секретираните течности от вътрешното ухо в носоглътката. При преглъщане и прозяване Евстахиевата тръба се отваря, налягането се изравнява, а течността от средното ухо се стича надолу. При запушване на тръбата въздухът във вътрешното ухо се поема частично от капилярите на лигавицата и въздушното налягане в ухото се намалява, вследствие на което кръвоносните съдове се изпълват с кръв и отделят течност, която предизвиква възпалителен процес. Сред причините, водещи до запушване на Евстахиевата тръба, са хрема, разрастване на трета сливица, алергична реакция, възпление на лигавицата на носа и носоглътката, травма и т.н.


Морски забавления, но без риск

Най-сигурният начин да предпазите мъника от външен отит е да не допускате навлизането на замърсена вода в ушите му. Това обаче трудно се постига, когато сте на море. Ползването на плувна шапка е добро решение, но не е лесно да убедите детето да я носи. Поставянето на предпазни "тапи" в ушите също е вариант, но често те самите травмират ушния канал и са източник на инфекция. Не забравяйте да подсушавате ушите на детето всеки път, когато то излезе от водата. Можете да превърнете тази неприятна процедура в забавна игра, като го накарате да наклони глава настрани и да направи няколко подскока.
 Даниела Добрева-Димитрова

Последна редакция: вт, 17 май 2022, 17:49 от Редактор*