Автор: Радост Николова


Методи за укрепване на имунитета

Детската градина е важен етап в живота на всяко дете. Но за съжаление, тя се превърна в нарицателно име за нездравословна среда, застрашаваща го с куп вирусни и инфекциозни заболявания. Затова всяка година по това време възниква въпросът как да подготвим имунната система на детето си, за да избегнем постоянните простудни заболявания и болничните.

Три дни в детската градина - две седмици вкъщи

Това е обичайната схема, с която се сблъскват много български семейства с деца, посещаващи детски заведения. И паникьосаните родители се впускат в търсене на вълшебното средство, което ще прекъсне омагьосания кръг и ще подсили имунитета на често боледуващото дете. Всеизвестен факт е, че е по-добре да се предотвратят заболяванията, отколкото да се лекуват продължително, затова е по-добре да наблегнем на закаляването и подготовката на детския организъм за посещенията в градината.

Първото правило, на което трябва да обърнем внимание, е:

Да не изнежваме децата

Педиатрите настоятелно препоръчват да не отглеждаме "парникови" деца. Всекидневните разходки на свеж въздух, ходенето с боси крака, честите контакти на детето с негови връстници, въздушните бани - всичко това помага за безболезненото адаптиране в детския колектив.

Психичното здраве

Колкото и да изглежда странно, но душевното спокойствие и психичното здраве влияят пряко върху имунитета на детето. Ако то сутрин се залива от сълзи на входа на градината и отказва да влезе в групата си, непременно обърнете внимание на този проблем. Вероятността детето да започне да боледува често е много голяма. То трябва да ходи с желание и да проявява интерес. За да му помогнете да се аклиматизира по-бързо, подберете подходящото детско заведение с по-малобройни групи. Подгответе предварително детето: разкажете му колко ще е хубаво да играе с децата, колко много и интересни играчки има там, колко много нови приятели ще намери. Постарайте се да събудите и задържите интереса му, за да избегнете максимално стресовите ситуации.

Медицинският преглед

Колкото и здраво да изглежда детето, добре е да премине медицински преглед, преди да тръгне на градина. Първо, така може да се хване някое заболяване и да започне да се лекува в ранен стадий. Второ, основно правило - ако детето е болно, по-добре е да не заразява останалите. Когато е преминало през основен медицински преглед и са му направени всички имунизации (в случай, че няма отказ от ваксиниране), вече можете спокойно да го заведете в детската градина.

Правилното и балансирано хранене

Отдавна не е тайна, че основата на доброто здраве се крие в качественото и балансирано хранене. Затова в ежедневното меню на детето трябва да присъстват различните групи продукти: месо, зеленчуци и плодове, които са богати на полезни микроелементи и витамини.

Според диетолозите най-полезни за децата са родните продукти - отгледани и характерни за региона, в който те са родени. Например, френското грозде от двора, богато на витамин С, е много по-полезно от портокалите.

Всяко дете трябва ежедневно да възстановява водния си баланс. За съжаление, родителите много често заменят водата със сокове, чайове или компоти. Да, те възстановяват запаса от течности, но не могат да компенсират нуждата от чиста вода.

Закаляването

Доказано е, че закалените деца боледуват рядко. Но обикновено родителите трудно се решават да предприемат тази отговорна задача. Малко са майките, които са склонни да обливат децата си с хладка вода. Тревожейки се за здравето им, те ги изнежват, навличайки ги с купища дрехи и на практика получават обратен ефект. Децата започват да се потят и най-малкият полъх води до простуда. Но и закаляването трябва да бъде с мярка.

Основни правила на успешното закаляване:
  • майката трябва да действа решително и да вярва в успешния резултат;
  • закаляването трябва да започне с въздушни бани;
  • закаляването трябва да бъде системно (ежедневно или през ден);
  • да се следи за опасността от преохлаждане;
  • да не се извършва закаляване, ако детето е болно;
  • процедурите трябва да се въвеждат постепенно. Започнете обливането с вода с температура, не по-ниска от 36°С и постепенно понижавайте температурата с 2 градуса на всеки 4 дни.

С помощта на закалителните процедури децата престават да са податливи на простудни заболявания и прекарват по-леко инфекциозните болести, в сравнение с незакалените деца. Най-добрият метод за укрепване на крехкото здраве е комбинация от обливане с хладка вода, масажи и утринна гимнастика.

Малки хитрости за укрепване на имунитета

Детският имунитет може да се подсили по медикаментозен начин - таблетки, сиропи и физиотерапия. Но преди да пристъпите към тях, непременно се консултирайте с педиатър или имунолог.

Но има и немедикаментозни методи. Всеки ден, след като детето се върне от градина, промивайте нослето му със слаб разтвор на сол или специален препарат, предназначен за промивки на детски носове. След това го намажете с оксолинова маз (Unguentum Oxolini) или боров вазелин. Следете стриктно за миенето на ръцете преди ядене и след разходка.

Даровете на природата

Не забравяйте да давате на детето полезни натурални продукти, които също поддържат добре имунитета. Към тях спадат пчелен мед и прополис, чай от шипки и шипков мармалад, чай и сироп от бъз, чесън, ехинацея, коластра, есенциални мастни киселини, пробиотици и мн. др.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:52 от Редактор*