Автор: Яна Косева


Идеи за домашно управление на финансите

Постоянно се колебаете между правилното финансово планиране и импулсивните "изгодни" покупки? Ето няколко идеи, които да помогнат да подобрите финансите у дома.

Зарежете спестовния влог за обучение на децата

Макар че много родители редовно отделят някаква сума, с която някой ден наследникът им да може да плаща обучението си, реално те ще имат повече и по-добри опции от вас, когато станат на възраст да са студенти, отколкото ще имате вие на пенсионна възраст.

Вместо това насочете тези суми към ваш личен пенсионен фонд, а студентите подпомагайте от текущите си парични постъпления тогава. В добавка децата ви ще могат да финансират обучението си и по други начини - например студентски заеми, а също и стипендии и награди - стимул да бъдат по-добри от връстниците си.

Вложете в себе си

Не, това не означава да вложите определена сума в покупки! При всяка заплата или парично постъпление отделяйте сумата за тези разходи, които са 'твърди' всеки месец - кредити, битови сметки, хранителни продукти и други стоки от първа необходимост (не, още един чифт обувки не е първа необходимост) - а след това отделете още една определена сума, която директно да отива при спестяванията ви. Ако и след това имате останали пари, отдайте се на харчене!

Не надвнасяйте суми по кредита си

Ако внесете повече пари по кредита от месечната вноска, е по-малко вероятно банката да отбележи това, за разлика ако пропуснете месечна вноска. Вместо това вкарвайте парите 'в повече' в отделна сметка за черни дни. Когато се съберат достатъчно, внесете и погасете предсрочно кредита. А ако се случи нещо неочаквано - разходи за лекарства, безработица и т.н. - можете да се възползвате от спестените пари.

Пазете кредитните си карти за спешни случаи

Нова чанта не е спешен случай. Просто и лесно правилото е: не пазарувайте с кредитната си карта. За ежедневни покупки се разплащайте в брой или с дебитна карта - така не можете да похарчите повече, отколкото имате. В допълнение, лихвите по кредита, който ще се натрупа, често са значително по-големи, отколкото очаквате и изплащате една покупка понякога с пъти повече. Кредитните карти пазете за краен случай, за спешни нужди, а когато ги ползвате, опитайте се да погасите сумата изцяло или отчасти в безлихвения период, който повечето банки отпускат.

Прегледайте условията на банката си

Много хора откриват влог в някоя банка, защото имат друга сметка там, защото познат има сметка там и е доволен или просто защото са харесали някакво примамливо условие, когато са станали нейни клиенти. Но обърнете внимание дали не плащате дребни и по-големи суми при това, които малко по малко да 'подяждат' сумата на влога ви. Много банки имат такса за обслужване на сметката, която тече, независимо дали по нея има движение, или не; други имат такса за електронно банкиране, различна сума за електронен подпис... При теглене на кредит пък някои банки слагат наказателна лихва за предсрочно погасяване. Други имат различни такси, които се начисляват за услуги, които е реално да ви се наложи да ползвате. Затова планирайте отрано - преди да се спрете на някоя банка, поискайте списък с таксите за различните услуги, които банката предлага и ги разгледайте внимателно. Сравнете условията на поне няколко, преди да изберете коя ще е вашата, за да не съжалявате после.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 18:08 от Рaдост