Автор: Радост Николова


Как да се предпазим?

Повечето деца обожават животните и обичат да ги галят, мачкат, да играят с тях. Но понякога това води до неприятни последици.

Ваканционни изненади

Има куп заболявания, които могат да се прихванат след общуване на детето с диви животни. Едно от тях е листериозата. Тя се пренася най-често от дивите гризачи – зайците и най-вече мишките, които оставят във вилите и селските къщи своите изпражнения. Те съдържат опасни бактерии, които попадат в човешкия организъм чрез вдишване или немити ръце.

Как да се предпазим? Не позволявайте на детето да играе с чужди домашни животни. Ако откриете на вилата миши изпражнения, почистете старателно помещението, като използвате гумени ръкавици. Ако откриете такива следи в брашното или по други хранителни продукти, незабавно ги изхвърлете!

Друго популярно лятно заболяване, чийто пик е през месец август, това е лептоспирозата. Вината за нея също се хвърля най-често върху гризачите, но посредници могат да бъдат кокошките, кравите, конете, свинете. Първите симптоми напомнят на острите респираторни заболявания (ОРЗ) – висока температура, главоболие, мускулни болки. После се появяват обриви, а понякога кожата пожълтява като при жълтеница. Болестта може да предизвика усложнения в черния дроб, бъбреците и сърцето, затова е нужна хоспитализация.

Как да се предпазим? Най-надеждният метод е имунизацията. Другите мерки включват системна дератизация, опазване чистотата на водоизточниците, предотвратяване заразяването на хранителните продукти и достъпа на гризачи до тях, добра лична хигиена, особено след игра и контакти със селскостопански животни.

Проблеми с домашните любимци

Днес рядко се среща семейство без домашен любимец. Но нашите питомци също се явяват приносители на паразитни и други заболявания. Понякога заболяванията протичат скрито и затова не е излишно всеки родител да знае за потенциалните опасности, за да може да реагира своевременно или да предотврати възможните последствия. Какви заболявания можем да прихванем от домашните си любимци?

 • Котки и кучета

  Повечето хора считат, че тези животни са опасни заради хелминтите. Но с най-разпространените видове – остриците и аскаридите, децата се заразяват едно от друго. Мухите също разпространяват яйцата на глистите. Кучешките и котешките острици не живеят в организма на човека. Нормалната температура на човешкото тяло е с 2 градуса по-ниска от тази на животните, затова хелминтите се чувстват некомфортно и загиват. Но има и изключения. Например особен вид аскариди (те така се и наричат – кучешки) може да предизвика токсокароза. Това е една от болестите на мръсните ръце – чрез тях яйцата могат да попаднат в устата. Личинките на глистите, попаднали в организма на човека, се разнасят с кръвта и поразяват различните органи. А токсините им могат да предизвикат алергия у децата.

  При кучетата, а и понякога и при котките, може да се срещне и тенията. Тя предизвиква заболяването дипилидиоза. За щастие, то се среща рядко – само ако детето погълне бълха, докато си играе с животното. Именно бълхите са приносител на личинките на този вид паразити, които поразяват стомашно-чревния тракт и провокират силни алергични реакции.

  Друг вид паразит, който може да се прихване от домашните любимци, е ламблията. Той обитава тънките черва и жлъчния мехур. Попаднал в детския организъм, предизвиква алергии и анемии.

  Как да се предпазим? Провеждайте честа дехелминтизация на домашните си животни с противоглистни препарати. Редовно обработвайте козината им против бълхи. Не разрешавайте на децата да вземат домашния си любимец в леглото, да го целуват, да го хранят от своята чиния. Ако детето скърца със зъби насън, слабее и няма добър апетит, това не означава, че има глисти, твърдят лекарите. Може да е симптом на неправилна захапка или УНГ-проблеми, както и ендокринологични, и друг вид заболявания. Като профилактика можете да давате два пъти годишно противоглистни препарати, които ви е предписал лекар. Много родители ги считат за токсични, но има и такива, които са на растителна основа и са подходящи даже за най-малките деца.

 • Хамстери, морски свинчета, декоративни плъхчета, зайчета и други гризачи

  Този вид животни могат да заразяват с йерсиниоза. Децата обичат да взимат любимците си на ръце, а по козината им могат да останат изсъхнали и незабележими остатъци от изпражнения, съдържащи бактерията йерсиния. Болестта се проявява като чревна инфекция – болки в корема, гадене, повръщане, диария, повишена температура. Опасни са и усложненията – конюнктивит, поражения на кожата, черния дроб, апендицит.

  Как да се предпазим? Следете за здравето на вашите гризачи. След всяко докосване задължително мийте ръцете си.

 • Костенурки, змии, гущери и други влечуги

  По-рано се е считало, че тези животни са безопасни за човека. Но днес е установено, че могат да бъдат приносители на салмонела. Това не е страшно, докато размножаването на бактериите не се активизира поради обезводняване, промяна в храненето и условията на отглеждане. Първите симптоми на салмонелозата са повишена температура, слабост, болки в корема, гадене, течни изпражнения със зеленикав цвят.

  Как да се предпазим? Мийте старателно ръцете си след контакт с домашния си любимец.

 • Папагали и други пернати

  Птиците са приносители на орнитоза – инфекциозно заболяване, което поразява белите дробове. Тя започва като ОРЗ – слабост, главоболие, хрема, болки в гърлото, кашлица. Характерен симптом са болките в гърдите.

  Друг вид бактерия, пренасяна от птиците, е хламидията, която може да причини дори епидемия от хламидиоза. Неслучайно има изискване екзотичните птици да преминават през 45-дневна карантина и да получават профилактично антибиотици. Хламидията се отделя в изпражненията на птиците, които я разнасят чрез пляскане с крила и хвърчащите от тях пух и перушина. Така тя навлиза чрез дихателните пътища в дробовете.

  Как да се предпазим? При покупката обърнете внимание дали птицата е активна и дали изпражненията са плътни. Човката и краката трябва да бъдат без израстъци и подутини, а перата - гладки. При появата на тревожни симптоми веднага се обърнете към ветеринар!  Източници:

  http://www.riokoz-vt.com/leptosp.htm

  http://www.riokoz-vt.com/lister.htm

  http://www.riokoz-vt.com/kuce.htm

  http://www.riokoz-vt.com/zobrazovanie.htm

  http://bgdogsbase.dir.bg/_wm/library/item.php?did=254722&df=8&dflid=3&GDirId=85351a8b96ab0c0d5f1160449ef48225  Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 15:53 от Редактор*