Автор: Яна Косева


Кегел: по-бързо възстановяване след раждане и по-добри оргазми

Упражненията за трениране на мускулите на тазовото дъно са предназначени да укрепят мускулите на това по-специфично място, които често не получават нужното им внимание.

Просто казано, тези упражнения, за първи път публикувани през 1948 г. от д-р Арнолд Кегел и днес по-известни просто като упражнения Кегел, се състоят в повтарящо се стягане и отпускане на мускулите, които оформят част от тазовото дъно. Редовното трениране на тези мускули намалява неволното изпускане на урина, изпускането на урина след раждане, което се случва при някои жени, отслабени коремни мускули след цезарово сечение при други или преждевременната еякулация при мъжете. Помагат и за по-добър контрол на дебелото черво. В допълнение, освен това, добре тренираните мускули на тазовото дъно могат да допринесат за по-добри, по-чести оргазми при жените и подобрена и по-интензивна ерекция при мъжете.

Упражненията за мускулите на тазовото дъно са лесни, не отнемат време и могат да се изпълняват практически на всяко място и по всяко време, без никой да разбере, че 'тренирате'. Най-общо казано, упражнението на мускулите на тазовото дъно е като да се престорите, че ви се пишка, а след това да спрете. Отпускате и стягате мускулите, които контролират струята урина, когато ходите по малка нужда. Важно е да стягате правилните мускули. Можете да разберете кои са, като изпълните упражнението наистина - следващият път, когато отидете до тоалетната по малка нужда, започнете и след това спрете, няколко пъти. Ще усетите мускулите на вагината, мускулите, които контролират пикочния мехур и тези на ануса, който, когато ги стегнете, създава усещане все едно се повдига нагоре. Всичко това са мускулите на тазовото дъно. Ако успявате волево да ги стягате и отпускате, ги тренирате и им помагате да са по-здрави.

Ако все пак не сте сигурни дали стягате правилните мускули, имайте предвид, че всички мускули на тазовото дъно се свиват и разпускат едновременно; трудно е да стегнете само една група. За да определят дали тренират тези мускули, които трябва, жените могат да сложат пръст във вагината и да стегнат мускулите, все едно задържат урината да не потече, след това да ги разпуснат. Мъжете могат да сложат пръст в ректума си и да стегнат мускулите, все едно задържат урината да не потече, след това да ги разпуснат. Мускулите ще се усещат стегнати и все едно се повдигат нагоре, а после спускат надолу. Това са същите мускули, които задействате, ако не искате да се изпуснете по малка нужда или когато се опитвате да спрете изпускане на газове.

Когато правите упражнения за тазовото дъно, е важно да се опитвате да стягате и разпускате само тях, без околните мускулни групи. Опитайте съзнателно да не стягате мускулите на корема, на бузите на дупето или тези на бедрата.

Как да упражнявате мускулите на тазовото дъно (Кегел)

За да тренирате мускулите на тазовото дъно, нямате нужда от специално оборудване или от особено място и време (въпреки че на пазара се предлагат продукти за стягане на тазовото дъно, някои със съмнително качество и ефект).

Започнете с изпразване на пикочния мехур: мускулите ще функционират по-добре, а упражненията ще имат по-добър ефект.

Стегнете мускулите на тазовото дъно за десет секунди и се опитайте да ги държите стегнати през цялото време. След това отпуснете напълно за още десет секунди. Повторете десет пъти. Опитайте се да правите серия от десет упражнения 3 до 5 пъти дневно.

При повечето жени подобрение в контрола над мускулите на тазовото дъно се усеща 4-6 седмици след началото на упражненията, 8 до 12 седмици по-късно мускулите са вече в много по-добра форма, като при някои подобрението е драматично голямо.

Опитайте да не превръщате в навик упражненията Кегел, докато ходите по малка нужда - така можете дори да отслабите мускулите, защото пикочният мехур може да остане не напълно изпразнен.

Още през 1952 г. д-р Кегел публикува репорт, в който твърди, че жените, които редовно изпълняват тези упражнения, постигат по-лесно и по-редовно по-интензивни оргазми. Упражненията на тазовото дъно увеличават кръвопотока в областта на пелвиса, което от своя страна води до по-добро усещане в клитора и вагината, което пък усилва усещанията при оргазъм. По-добре тренираният мускул контрахира по-силно от по-отпуснатия мускул, което вероятно ще доведе до по-силни усещания при оргазъм.

Общото стягане на мускулите и укрепването на тазовото дъно помага на мъжете да постигат по-добър контрол над ерекцията. Много двойки включват частично упражненията Кегел в интимните си контакти за по-интензивни усещания.

Това, разбира се, е по-скоро страничен 'ефект' от добре тренираните, активни мускули на тазовото дъно, отколкото първична цел. За постоянен благотворен ефект включете упражненията за мускулите на тазовото дъно като редовна част от ежедневието си.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 17:27 от Редактор*