Автор: Яна Косева


Как можете да пестите пари заедно

С увеличаване на семейството е неизбежно да пораснат и финансовите разходи - често до степен, в която почвате да се чудите къде, по дяволите, са парите ви и как винаги краят на заплатата идва [много] преди края на месеца. Може би това е знак, че е време да започнете да пестите - семейно.

Дебнете оферти

Все повече ресторанти и заведения за хранене предлагат изгодни оферти, от които можете да се възползвате. Ако знаете, че ви предстои семейно събитие или просто искате да поизлезете, това не трябва да означава непременно големи разходи - планирайте в аванс и вземете ваучер, който можете да ползвате в специалната вечер.

Минете на зелено

Отделяйте дребна сума всеки месец за подобрения на дома. Например по 10 или 20 лева от всяка заплата могат да се отделят за заменяне на крушките с енергоспестяващи такива и за слагане на детектори за движение на лапмите в детската стая, санитарните помещения и коридорите - местата, където най-често се забравят светнати лампите. По същия начин можете да спестите и за таймери на контактите на определени електроуреди, така че да работят само на нощна тарифа. Тези дребни наглед неща могат значително да снижат сметката ви за електричество.

Пазарувайте изгодно

Когато планирате седмичните си покупки, прегледайте брошурите с намаления на локалните магазини и съставете списък с покупки. Опитайте се да не пазарувате неща извън списъка. Когато пазарувате стоки, които са намалени, можете доста да снижите сметката си на касата.

Планирайте междинните хранения

Вместо готова храна за поотрасналите деца, у дома опитайте сандвичи - можете предварително да купите кашкавал, шунка или колбас и да ги нарежете на тънко. Така всеки огладнял може да си направи сандвич за секунди.

Планирайте разходите

Още щом вземете заплата, платете сметките в домакинството (или отделете приблизителната сума, която очаквате да платите). Останалите пари пооставете на определено място и оставете в портфейла си само дребна сума за ежедневни разходи като кафе, вестник и транспорт. Така с партньора си ще имате по-добра представа с какви пари разполагате за месеца - когато оставените общи пари за храна, покупки и глезотии свършат, свършват - и край.

Пестете от дребните разходи

Ако давате ежедневни суми за кафе, капучино и чай, можете вместо това да вложите малка сума в добър термос или термочаша, в която да си носите топлата напитка и да спестите малките суми, които, събрани за цял месец, не изглеждат толкова малки.

Сравнявайте цените

Ако наистина искате да си купите нещо за по-значима сума, първо проверете на няколко други места на каква цена е, дали можете да го намерите с отстъпка или на промоция.

Записвайте

Ако се чудите къде сте похарчили парите си, водете си дневник за разходите. Записвайте вътре наистина всичко - от стотинките за вестник до левчето за транспорт. Дори да са неща, от които няма как да се лишите, така ще имате по-голям контрол над харчовете и ще можете да планирате следващия месец по-разумно.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 18:16 от Редактор*