Автор: Радост Николова


Универсални съвети

Появата на дете в семейството изисква постоянното внимание на възрастните. Въпреки че всички знаят това и са изцяло погълнати от детето, често се случва оставеното без надзор дете, даже и за съвсем кратко време, да падне от високо и да получи черепно-мозъчна или друг вид травма. Децата могат да падат от масата за повиване, от столчето за хранене, от леглото, от количката и да контузят главата, гърба, корема, крайниците си.


Какво да правим, когато бебето падне:

1. Сложете го да легне по гръб в креватчето си на твърда повърхност (махнете матрака и сложете нагънато одеяло). Възглавница не е нужна. Възможно е детето да започне да повръща. За да не се задави, вие трябва непрекъснато да сте до него. Ако се наложи да се отдалечите (например да отворите вратата на лекаря), внимателно го обърнете на една страна, с лицето надолу. Не го носете на ръце и не го люлейте!

2. Извикайте лекар. Звъннете на 112, без да се колебаете - нито една друга травма не изисква такава спешна медицинска намеса, както черепно-мозъчната.

3. Сложете студен компрес на удареното място. Ако има рана или одраскване, притиснете с чиста салфетка и я дръжте, докато не спре кръвта. Чак след това наложете със студен компрес.

4. На хранете бебето насила. Не се опитвайте да го успокоите, притискайки го до гърдите си или предлагайки му шишето с мляко. Не му давайте вода до пристигането на лекаря.

5. Не давайте лекарства. Колкото и силно да се изкушавате да облекчите страданията му с обезболяващи или седативни средства, не го правете. Обезболяващите ще затруднят поставянето на диагноза, а седативите ще влошат състоянието му. Вие трябва да направите всичко възможно, за да не позволите на детето да заспи.

В кои случаи трябва спешно да извикаме лекар вкъщи:
  • Детето лежи и плаче, има открито счупване или кървене.
  • Тялото е цяло, няма кръвотечение, но ръката или кракът са неестествено извити.
  • След падането детето не мърда, не реагира на гласа ви, повръща.
  • Детето може да стане само, но това му причинява силна болка в ръката или крака, има световъртеж, помътняване на очите.

В кои случаи можем сами да заведем детето до болницата:
  • Детето става само, но се оплаква от главоболие, гадене, може да повърне еднократно. То помни какво се е случило с него. По тялото му може да има синини или кръвонасядания.
  • Детето става само. Може да изпитва болка в ръката или крака. В такъв случай също е нужно да се консултирате с лекар. Той ще прецени състоянието на нервната система и вътрешните органи.

Когато детето е по-малко от година и половина

Едва ли има на света бебе, което никога да не е падало на тази възраст. От леглото, от дивана, с проходилката, докато се учи да се изправя и да ходи. Нужно ли е в тези случаи да се вика лекар?

Ако детето няма година и вие не сте компетентни да направите преценка по такива признаци като фокусиране на погледа, асиметрия на лицето, нистагъм и симптом на Грефе, задължително потърсете лекар. Само той може да определи състоянието му и да назначи правилното лечение.

Ако детето не е паднало от високо и може да ходи (да стои на краката си), трябва да извикате лекар, ако:
  • не реагира на гласа ви;
  • не заплаче веднага;
  • повърне.

Какво да правим, ако лекарят е казал, че няма нищо страшно

Наблюдавайте детето и се грижете за него. Не забравяйте, че някои последици могат да се проявят след време. Това важи както за главния мозък, така и за вътрешните органи. Даже и при неособено тежка травма е добре да се спазва домашен режим без зрително натоварване за около седмица. След това отново заведете детето при лекаря за преглед.


Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!Източници:

http://www.virtualpediatrichospital.org/

http://kidshealth.org/

http://www.askdrsears.com/

http://www.mamawearpapashirt.com/

http://www.parents.com/

http://www.parentdish.co.uk/

и др.
Image: http://www.sxc.hu/photo/481331

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 17:30 от Редактор*