Автор: Радост Николова

Какво знаем за несъчетаемите продукти и как да ги избегнем

Още от деца сме научени, че риба и мляко не трябва да се съчетават. А останалите продукти? Понякога се случва детето да се натрови с храна, без да се разбере как е станало това. Вижте дали подбирате и съчетавате правилно хранителните продукти, когато приготвяте храна за своето семейство.

Прекомерната загриженост

Една от основните причини за стомашни разстройства при децата се явява насилственото хранене. Много майки считат, че детето трябва постоянно да яде. Но да опитаме да разгледаме ситуацията от другата страна. Представете си, че не сте гладни, но някой ви сипва пълна чиния с храна. Вие не искате, но трябва да изядете всичко докрай. Как мислите, дали такъв обяд е полезен? Едва ли. Още повече, че насилването по време на хранене може да доведе до куп бъдещи неприятности - затлъстяване, неврози и други сериозни здравословни проблеми.


С какво трябва да храним или да не храним децата, за да пораснат здрави, красиви и умни?

Плодове

Безспорно, те са много полезни и нужни на детския организъм, но трябва да се приемат не по-малко от половин час преди хранене. Суровите плодове съдържат голямо количество киселини, които, приети след хранене, могат да предизвикат ферментация. Това важи също за бананите и сушените плодове.

Месо и риба

Когато поднасяте месо или риба, за гарнитура използвайте зърнени храни. Не смесвайте белтъчините с макаронени изделия или пържени картофи - такова съчетание е прекалено тежко за детския организъм.

Не се препоръчва също смесването на продукти като месо, риба и гъби, защото за преработването им стомахът отделя различни вещества. Ако се употребяват съвместно, той се претоварва няколко пъти.

Сладкиши

Почти всички деца обичат шоколад, сладолед, торта и др. сладкиши. За да не прекаляват и за да не развалите апетита им, давайте ги под формата на десерт след хранене и не ги смесвайте с другите ястия.

Белтъчини и въглехидрати

Не е желателно да се смесват белтъчини и въглехидрати, например месо и хляб. Това важи също за картофи и яйца, защото в картофите се съдържа голямо количество минерали, които влияят негативно върху усвояването на калция и желязото, които се съдържат в яйцата.

Диня и мед

В никакъв случай не съчетавайте диня и мед, защото в стомаха те се превръщат в лепкава маса, която може за дълго време да парализира храносмилателната система.

Специалистите като цяло не препоръчват смесването на пъпеши и дини с други продукти. Желателно е те да се консумират в промеждутъците между основните хранения, защото в противен случай могат да предизвикат подуване, диария, колики и други по-сериозни неприятности.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:32 от BG-Mamma™