Обстоятелствата при децата са по-сложни, отколкото при възрастните, когато става въпрос за лекарства, и не само защото децата са по-малки на възраст и тегло. Организмът на детето реагира по различен начин на лекарствата, използвани за лечението.

Нещо повече, много лекарства предизвикват реакции в развиващият се детски организъм, които не засягат възрастните по същия начин - и някои от тези реакции могат да бъдат опасни.

Важно е на децата да не се дава твърде много или твърде малко лекарство и да се приема дозата според теглото на детето. Винаги следвайте указанията от листовката и ако имате въпроси, се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Първото нещо, което трябва да се помни, когато давате лекарство на Вашите деца, е да го правите само когато е наистина необходимо. Най-добри указания в това отношение ще Ви даде Вашият педиатър или друг медицински специалист. Често при домашно лечение най-добре за детето е да се остави "малкото" заболяване "да отмине само". Можете да помогнете, като осигурите на детето много почивка и течности и като вземете мерки да се чувства по-комфортно.


Важни съвети за даване на лекарства на деца

Повечето лекарства са безопасни и ефективни, само ако се приемат на определени интервали и в конкретни дози. Ако Вашият лекар предпише лекарство или препоръча за Вашето дете лекарство без рецепта, трябва да помните някои важни неща.

 • Съхранявайте всички лекарства далече от погледа и достъпа на децата
  Попитайте фармацевта дали опаковката на предписаното лекарство е защитена от достъп на деца и винаги затваряйте добре всички опаковки с лекарства.

 • Дозировка
  Правилната дозировка за лекарствата с или без рецепта зависи от телесното тегло на детето, затова не пропускайте да информирате Вашия лекар и фармацевт колко тежи детето Ви.

 • Указания
  Уверете се, че знаете и разбирате указанията какво количество от лекарството да дадете на детето, колко често и каква е продължителността на лечението. Ако детето приема повече от едно лекарство, проверете в листовката на всяко от лекарствата, за да сте сигурни, че детето не приема една и съща активна съставка от повече от един продукт. Ако за детето се грижат няколко души, уверете се, че всеки от тях знае кога и колко лекарство да даде и/или е дадено на детето, за да се избегне дублиране на дози или пропускане на доза.

 • Реакции/странични ефекти
  Установете евентуалните нежелани ефекти от лекарството преди да започнете да го давате на детето, а те са написани в листовката към лекарството. След това следете за всякакви необичайни реакции.

 • Взаимодействия
  Уверете се, че вашият фармацевт е информиран какви други лекарства взема Вашето дете и дали има алергии в семейството Ви.

 • Завършете курса на лечение, ако такива са указанията
  Антибиотиците например трябва да се вземат цял курс, дори ако детето Ви се почувства по-добре преди да завърши предписаното лечение. Това е така, защото евентуално останалите бактерии могат да започнат да се размножават отново и болестта да се върне, ако не е завършен курсът на лечение с антибиотици. Ако Вашият лекар или фармацевт каже, че трябва да се приемат всички дози от лекарството, за да завършите курса на лечение - вземете ги всичките така както е предписано.

 • Само лично предписани лекарства
  Никога не давайте на дете лекарства, предписани за някой друг. Дори при същото заболяване, различните хора се нуждаят от различно лекарство и реагират по различен начин. Само Вашият лекар знае кое е най-доброто.

 • Премерете правилно
  Ако препоръчаната доза от опаковката е в различни единици (супени лъжици, чаени лъжички, милилитри и др.) от лъжицата или спринцовката, с които разполагате, не се опитвайте да преобразувате единиците. Не използвайте друг способ или инструмент/уред освен мерителното устройство, приложено към лекарството, или такова, препоръчано от лекар или фармацевт. Също така, не използвайте мерително устройство за едно лекарство, за да отмервате друго лекарство. Вашият фармацевт може да Ви предостави точно градуирани мерителни лъжици и дозаторни спринцовки специално за лекарства или да ви препоръча как да се справите.

 • Не използвайте лекарства с изтекъл срок на годност
  Преди да дадете на детето каквото и да е лекарство, проверете срока на годност и не давайте лекарството, ако е с изтекъл срок. Всички лекарства с изтекъл срок на годност трябва да се унищожат по отговорен за околната среда начин. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните или негодни лекарства.

 • Винаги прочитайте и следвайте внимателно указанията от листовката.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 18:33 от Редактор*