Автор: Радост Николова

Триъгълникът на конфликтите

Проблемите, които могат да възникнат между майката и бабата по повод отглеждането и възпитанието на децата, са безбройни. Независимо дали става въпрос за майката на майката, или на бащата, конфликтните ситуации са неизбежни. Някои майки се оплакват, че детето не се разбира добре с баба си и се крие, когато им идва на гости. Други, че бабата разглезва прекалено много внучето и компрометира усилията на родителите да го възпитат добре. Трети пък – че бабата не желае да се среща с внуците си... Колкото семейства, толкова и проблеми.

И все пак, има ли нещо общо между тях, кои са причините за неразбирателството между поколенията?

Причина 1: Лични обиди

Психолозите твърдят, че много често в отношенията между бабата и детето се намесват нашите детски обиди. Навремето майките ни са ни възпитавали по един начин, а сега ни се струва, че към внуците се отнасят по-меко, по-ласкаво и с повече разбиране. Колкото и да не ни се иска да го признаем, често се случва да се съревноваваме с детето си за вниманието на нашата майка.

Как да се разпознае?

Този проблем често може да се разпознае по чувството за безпокойство или раздразнение, когато майка ви помага в грижите за вашето дете. Или детето ви капризничи повече, когато е с майка ви.

Какъв е изходът?

Много лесен – просто обсъдете въпроса с майка си. Но не го правете под формата на обвинения, а просто ѝ обяснете вашите чувства. Зад тях често се крият самота, желание за топлина и близост, за значимост. Ако успеете да обясните добре своите претенции, има шанс да ви разберат.

Причина 2: Конкуренция

Най-често този проблем възниква не с родната майка, а със свекървата. Въпреки прекрасните понякога отношения (особено ако живеете поотделно), все пак дълбоко в себе си чувствате предпазливото ѝ отношение към вас, желанието да ви помага и показва "как да стане по-добре" и други, неособено приятни следи на съперничество.

Как да се разпознае?

Това чувство се появява често, когато свекървата е до вас. Вие започвате да се отнасяте по-критично към себе си, опитвате се да се сравнявате с нея. Освен това детето долавя вашето напрежение и "отмъщава" на баба си с държанието си. Това е една от най-честите причини децата да не желаят да остават насаме със свекървите и се страхуват от тях. Те изразяват вашето собствено отношение към свекървата, независимо колко добре се опитвате да го скриете зад дружелюбност и вежливост.

Какъв е изходът?

На първо време – разпознайте признаците на конкуренцията със свекървата. Много често тя се проявява като съперничество между две жени за един и същи мъж, нищо че едната му е майка. Ако ви се струва, че тя се конкурира с вас, знайте, че е взаимно, макар и да не го виждате. След като осъзнаете това, помислете – а защо трябва да се съревновавате с нея? Коя е причината за вашата неувереност? От какво точно се борите?

Причина 3. Несамостоятелност

Много често не успявате да се наложите над бабата – да не дава твърде много сладко на детето, да не го облича прекалено и т. н. С две думи – бабата не се съобразява с вас и вашите изисквания.

Как да се разпознае?

По чувството за раздразнение и усещане на своето безсилие. Ако вие за пореден път отправяте молбата си, а не ви чуват. Самото дете може да не ви слуша, да се държи дръзко – с две думи, да се държи като баба си.

Какъв е изходът?

Развивайте собствената си самостоятелност, съветват психолозите. Вие имате нужда от повече увереност, за да можете да предявите правата и изискванията си. Не трябва да се държите като малко момиченце, което се страхува от майка си (или свекърва си). Работете върху своето самочувствие и бъдете по-настойчиви.

Само когато вие самите започнете да вярвате в това, че думите и желанията ви имат значение, само тогава другите ще започнат да се вслушват в тях и да се съобразяват с вас.Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:15 от Mamma