Автор: Радост Николова


Особености, причини и лечение

Течащият нос при децата може да бъдe признак за различни заболявания на носоглътката. Децата бързо оздравяват, ако състоянието им се контролира от опитен лекар, а мама редовно изпълнява процедурите, които той е назначил.

Строежът на системата "уши-нос-гърло" при малчуганите е различен от този на възрастните. Затова даже леката вирусна инфекция може да предизвика хрема или отит. Ако болестта не се пресече в начален стадий, тя ще премине във възпаление на синусите или слуховата тръба. Затова е много важно лечението на детето да се назначава от специалист, който да препоръча най-подходящия курс на лечение.

Спазвайте всички съвети на лекаря и успокоявайте детето. Особено внимателни трябва да бъдат майките на новородените бебета. Те преживяват хремата много тежко, защото им е трудно да дишат в легнало положение, а и запушеният нос им пречи да сучат. Затова често плачат и са неспокойни. Добре е бебето да се носи на ръце и по-дълго време да се държи във вертикално положение. Консултирайте се непрекъснато с педиатъра му. Само така скоро ще видите, че старанието ви има резултат - нослето ще се изчисти и дишането ще стане по-леко.

Синузит

За жалост, децата също не са застраховани от възпаление на синусите (синузит). Основната причина за това е вирусна инфекция. Тя започва в носната кухина, а след това се разпростира и към синусите.

Понеже става въпрос за вируси, на лекарите им е трудно да установят диагнозата. Проявите са подобни на хремата - запушен от гъсти секрети нос. Детето става апатично и сънливо, повишава се телесната температура.

Гнойният синузит може да предизвика зачервяване на кожата и отоци в областта на очите. А понякога възпалението протича без никакви симптоми. Затова, ако хремата на детето не премине в течение на две седмици и състоянието му се влоши, заведете го още веднъж на лекар. Не се плашете, при правилно и своевременно лечение под наблюдението на специалист синузитът бързо ще премине.

Лечението се състои от антибиотици (за бактериалната инфекция), съдоразширяващи капки, физиотерапия. Какви точно да са те, решава лекарят, който определя и схемата, и продължителността на лечението. В никакъв случай не се опитвайте да лекувате сами детето, за да не му навредите. В случаите на гноен синузит може да се стигне и до хоспитализация.


Евстахит (възпаление на Евстахиевата тръба)

Ухото и носът са съединени с тесен проход, който се нарича Евстахиева тръба. През него въздухът преминава в средното ухо, а това понякога води до попадането и задържането там на болестотворни микроорганизми. При децата Евстахиевата тръба е по-къса и тясна, отколкото при възрастните. Даже най-леката хрема или инфекция на горните дихателни пътища може да предизвика евстахит.

Отитът също е една от причините за заболяване на слуховата тръба (и обратното). Когато тя е възпалена, въздухът не може да преминава през нея. Болният започва да страда от шум в ушите.

Острият евстахит е съпроводен с понижаване на слуха, усещането за тежест в главата, понякога даже до гадене и повръщане. Въпреки сериозността си, това заболяване се поддава на лечение. Стига да се вземат навременни мерки, разбира се.

Лечението се извършва с антибиотици, физиотерапия, продухване на тръбата. Всички процедури се извършват от квалифицирани специалисти. Задачата на майката е просто да бъде до детето си, за да може при нужда да го ободрява и успокоява.


Ринит

Във вътрешността на носа има постоянно наличие на известно количество вируси и бактерии. Нужен им е съвсем малък повод, за да започнат да се размножават. Лигавицата реагира на атаката чрез възпаление и отичане. Когато нослето на детето се запуши, ние наричаме това хрема, а лекарите - ринит.

Децата страдат от ринит най-често през есента и зимата. Виновно за това е променливото, влажно и студено време. Но не само. Слабият имунитет е една от главните причини за това заболяване. Организмът не може да се съпротивлява успешно на болестотворните микроорганизми и те започват да се размножават. Друга причина е прекаленото навличане на децата. Прегряването води до обилно потоотделяне, поради което организмът губи много влага. А това води до отслабване на защитната му функция. Тогава причина за хремата може да стане и най-лекият полъх на вятъра. Преохлаждането също може да доведе до активно размножаване на вирусите и микробите в носоглътката на детето. Затова е добре по време на разходка да проверявате нослето и ръцете му. Ако те са преохладени, побързайте да се приберете вкъщи.

А понякога причината за ринита може да е някакъв алерген. Той раздразва лигавицата на носа и тя отича.
  • Алергичен ринит

За разлика от инфекциозната, алергичната хрема има сезонен характер и се появява най-вече в периода на активния цъфтеж на растенията. Секретите са бистри, детето не вдига температура. Понякога може да му сълзят очите и да чувства дразнене в гърлото. Преди да се предприеме лечение, трябва да се изолира алергенът. Напълно е възможно той да се крие в храната или в букета цветя във вазата.

За в бъдеще трябва да пазите децата от потенциалните алергени: силно миришещи цъфтящи растения, специфични храни, битова химия и даже парфюми. Майките на алергични деца трябва старателно да поддържат хигиената (без употребата на почистващи средства) в стаите им и ежедневно да отстраняват домашния прах.
  • Инфекциозен ринит

Носовите пътища при децата са много тесни - даже лекият оток им пречи да си поемат въздух. Затова те започват да дишат през устата. Това е първият признак на хремата. Детето може да се оплаче от дразнене в носа. Това се причинява от изсъхване на носната лигавица. 3-4 часа след отичането започва отделянето на обилен прозрачен секрет. Детето става вяло, апетитът му се влошава, често се отказва изобщо от храна, защото му е трудно да дъвче и гълта със запушен нос. На другия ден секретите стават гъсти и жълто-зелени. Така организмът се опитва да спре инфекцията и да не я допусне да премине по-нататък - в дихателните пътища.

Отделената слуз бързо засъхва по стените на носа, образувайки плътни корички. Те възпрепятстват достъпа на лекарствата до възпалената лигавица. Затова е важно нослето да се почиства редовно. Това става с помощта на физиологичен разтвор. Ако нямате възможност да си купите готов от аптеката, можете да си го приготвите вкъщи сами: 1 ч.л. сол се разтваря в чаша вода. Тази течност не само размеква засъхналите секрети, но и намалява отока. За целта капнете по няколко капки във всяка ноздра. Изчакайте 2-3 минути и отстранете коричките с помощта на меки памучни тампони (клечки за нос или за уши). По-големите деца могат сами да продухат носа си, с ваша помощ, естествено. Следете дали го правят правилно - първо се издухва едната ноздра, след това другата, а не двете едновременно.

За лечението на инфекциозния ринит обикновено се назначават капки. Старайте се да спазвате указанията на лекаря. За децата са по-подходящи капките с дозатори - така по-лесно се отмерва нужното количество.

Можете да промивате нослето с отвара от билки с противовъзпалително действие - напр. жълт кантарион и невен. Смесват се сухите растения в равни пропорции. Заливат се с кипяща вода и се оставят да се запарят около 20 минути. От тази отвара се капват по 2-3 капки във всяка ноздра. Нека детето да наклони главата си назад, така че капките да попаднат не само в носовите пътища, но и в носоглътката.

Друг начин, по който можете да помогнете на детето си, това са топлите компреси. Затоплете торбички, напълнени с морска сол, увийте ги в кърпа и ги наложете на челото и в основата на носа на детето, които предварително сте намазали с по-мазен крем. Подръжте ги за 10-15 минути. Те трябва да бъдат приятно топли, а не горещи.

Масажите също помагат да се справите по-бързо с хремата. Масажирайте челото, под носа, бузките от слепоочието до брадичката. Така се предотвратява натрупването на слуз и се подобрява кръвообращението.

Инхалациите с ароматни треви също облекчават дишането. Особено полезни са късно вечер, преди лягане. Така запушеното носле няма да пречи на детето да спи. Пригответе отвара от мента, евкалипт и лайка. Ако детето е съвсем малко, нека да подиша целебните пари по време на къпането. Поставете тенджерата с отварата в банята и затворете вратата. Ако детето е над 2 години, може да диша над инхалатора. Не правете инхалациите над тенджера с вряща вода - парата ще изгори лигавицата на нослето му.

Но най-ефикасният метод в борбата с хремата е профилактиката:
  • За да не страда детето от ринит, синузит и евстахит, трябва да подсилите защитните сили на организма му. Много по-лесно е да се предотврати една болест (пък било то и хрема), отколкото да се лекува.
  • Разхождайте се повече на чист въздух. Ако навън е студено, не стойте с детето у дома. Излезте на разходка, даже и да има лека хрема. Чистият въздух е отличен помощник при простудни заболявания. От него се боят и вирусите, и микробите, защото те обичат да живеят и да се размножават в топла среда. Обличайте детето по подходящ за сезона начин.
  • Включете в менюто му повече продукти, богати на витамини. Те са естествени и ефикасни имуностимулатори. Особено полезни са черните боровинки, ябълките, чушките, карфиолът. В месото пък се съдържат витамини и микроелементи, каквито няма в плодовете и зеленчуците. Пригответе и витаминозна смес от мед и алое. Смелете няколко листа от алое и ги разбъркайте с мед в пропорция 1:1. Съхранявайте сместа в хладилника и давайте по 1 ч.л. три пъти дневно. Ако детето е алергично към меда, можете профилактично да му накапвате в нослето сок от алое.
  • Закалявайте детето от най-ранна възраст. Баните с хладка вода (когато детето е здраво) са особено полезни. Посъветвайте се с педиатъра с какво да започнете закаляващите процедури. Проветрявайте често дома си, не затваряйте плътно вратите и прозорците. Ако детето привикне да живее в парникови условия, ще боледува много по-често.Източници:

http://www.pharmacy-bg.com/bremennost-i-majchinstvo/alergii-pri-decata-alergichen-rinit/

http://www.pharmacy-bg.com/zabolyavaniya-a-ya/alergichen-rinit-allergic-rhinitis-468/

http://www.puls.bg/health/

http://www.medinfo-bg.com/?page=search

http://www.pramed.com/otitis_media_acuta.htm

http://onlinedoctor.bg/2012/01/07/otit/

http://www.evropea.com/otitis_acuta.html
Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 18:55 от Редактор*