Автор: Д-р Весела Джонева


Особености на лечението на млечните зъби

Лечението на кариеса на временните зъби има някои особености, които го различават от лечението при постоянните зъби. Тези особености се определят от специфичните им анатомични и физиологични характеристики, повърхностно разположена пулпа и още много други. Всичко това е причина зъбният кариес да се развива бързо в дълбочина и много често лечението му се оказва лечение на пулпит.

Именно поради тези особености временните зъби изискват използването на специални материали. Най-използваните материали за лечение са глас-йономерните цименти. Техните качества ги правят подходящи за използване при временните зъби – продължително освобождаване на флуорни йони, отлична адхезия към твърдите зъбни тъкани, работи се бързо с тях и имат достатъчно време на втвърдяване. Те имат относително добри естетични и механични качества.

Все по-често се използват и т.нар компомери. Това са материали, които съчетават качествата на глас-йономерните цименти и на фотополимерните обтурации. Те имат добра естетика, с тях се работи бързо и лесно, някои от тях могат да се използват във влажна среда.

Лечението на децата е истинско изкуство и специалистите са намерили едно добро решение за да привлекат вниманието им и да превърнат лечението в игра – това са цветните пломби. Те се предлагат в 7 различни цвята (бял, жълт, зелен, син, розов, оранжев и лилав) и всяко дете може да си избере този, който му харесва.

По този начин детето участва в лечението и на следващото посещение то идва по-спокойно и усмихнато, защото знае, че ще си избере нов цвят пломба.

Този вид пломби спадат към по-горе споменатите компомери. Нанасят се лесно с помощта на пистолет в течно състояние. Не се използват киселини и лепила за химическа връзка, които могат да увредят пулпата на млечните зъби. Втвърдяват се с помощта на фотополимерна лампа за 20 – 30 секунди. Детето може да се храни веднага след процедурата. Някои фирми предлагат и специален фотополимеризиращ лак, който се нанася с четчица върху зъба. По този начин няма преход между пломбата и зъба и не се развива вторичен кариес.


Клиника VD - DENT
 София 1142
 ул."Гургулят" №7
 02/ 981 33 27;
 0888 235 635
 E-mail: vddentood@gmail.comImage: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 18:34 от Редактор*