Автор: Радост Николова


Симптоми и лечение

Случва се понякога напълно здраво дете внезапно да прояви признаци на силна болка. Тя най-често се появява по време на сън и идва на пристъпи (през 1, 10, 20 минути). По време на пристъпната болка детето е неспокойно, плаче силно, трие краката си, отказва да суче и да приема храна, изглежда бледо, кожата му се покрива с лека пот. Едновременно с коремните болки може да се появят гадене и неспирни повръщания. Между пристъпите детето временно се успокоява, но скоро след това болките отново се повтарят.

Тези признаци могат да бъдат свързани със заболяването чревна инвагинация.

Инвагинацията е патологичен процес и представлява вмъкване на чревен сегмент в следващата го по-широка част на червото. Това води до частична, а впоследствие и до пълна чревна непроходимост - състояние, известно като илеус.

Инвагинацията заема второ място сред острите хирургични заболявания при децата до 14 години след апендицита. Най-често се среща в ранна възраст - първите две години от живота, особено в периода между 4 и 10 месеца. Важно е да се отбележи, че момчетата боледуват два пъти по-често от момичетата.

Какво обуславя появата на инвагинация на червата при малките деца не може да се каже със сигурност. Понякога се получава вследствие на простуда или възпаление на стомашната и чревната лигавица. Понякога причината може да стане въвеждането на храни, съдържащи плодови или зеленчукови съставки - влакнините в плодовете и зеленчуците рязко засилват моториката на червата, което води до инвагинация.

Симптоми

Чревната инвагинация възниква спонтанно и остро. Могат да се забележат още и следните признаци:
  • Неочаквани и резки болки в корема;
  • Детето притиска коленете си към гърдите;
  • Детето крещи от болка;
  • Повръщане;
  • Изпражненията са с вид на малиново желе (смес от кръв и слуз);
  • Напрягане на коремните мускули;
  • В горния десен участък на корема може да се напипа уплътнение с продълговата форма;
  • Възможна е краткотрайна загуба на съзнание;
  • Студена пот;
  • Пристъпите на болка са краткотрайни - 10-15 секунди

В първите 12 часа пристъпите на болка могат да се редуват през 10-15 минути, в които детето се успокоява и продължава заниманията си до появата на следващия пристъп.

Важно е да се знае, че колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-голяма е възможността да се избегне хирургичната намеса.

Ако забележите такива признаци у вашето дете, непременно се обърнете към лекаря му или извикайте Бърза помощ. Чревната инвагинация спада към състоянията, които изискват спешна медицинска помощ.

Диагностика

За да назначи правилното лечение, лекарят трябва старателно да изследва детето. Той извършва палпация на корема между пристъпите на болка. За разлика от всички други форми на чревна непроходимост, при инвагинацията не е характерно подуване на корема, особено през първите 8-12 часа от заболяването.

На по-късен етап коремът е подут, напрегнат, рязко болезнен при палпация на всички негови части.

Основният метод за диагностициране на проблема е контрастното рентгеново изследване - пневмоколоскопия.

Лечение

Важно е да се знае, че колкото по-рано се постави диагнозата, толкова е по-голяма възможността да се избегне хирургичното вмешателство. Понякога самата пневмоколоскопия, благодарение на вкарания под известно налягане въздух, успява да изкара инвагинирания сегмент от следващия го. По този начин изследването става и окончателна лечебна процедура.

Когато пневмоколоскопията не даде резултат или е невъзможно да бъде извършена, се налага оперативно лечение.

Прогнозите зависят от срока на постъпване в хирургичното отделение. При ранна диагностика и своевременно направена операция на детето, всичко завършва добре.


Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!Източници:

http://www.evropea.com/invaginazia.html

http://www.medik.bg/?page=cat&id=247

http://www.rossentushev.com/novini-i-statii/37-chrevna-neprohodimost-ileus

http://www.pedsurg.net

http://drmaneva.com/

http://mysurgery.bg

http://www.arsmedica.bg
Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: чт, 29 сеп 2022, 14:01 от Рaдост