Автор: Радост Николова


Какво е нужно на болното дете

Всеки път, когато детето се разболее, то губи апетит и хвърля в паника цялото семейство. Обикновено поборниците на здравословното хранене се придържат към правилото, че ще яде, когато си възвърне апетита и го оставят само да определя дали и колко да яде. А други съблюдават препоръките на диетолозите и се опитват да ускорят този процес.

Най-важното правило в този случай е да не се насилва детето да яде. Храненето трябва да премине на по-мек, поощрителен режим. За целта можете да предложите следните ястия и напитки, които да успокоят и стоплят детето:


Пилешка супа

Това е най-широко разпространеното класическо средство при простуда или ангина. То притежава противовъзпалителни свойства и стимулира изкарването на храчките. Опитайте се да добавите към бульона забавни крекери с форма на буквички, животни, цветенца. Това ще придаде на храненето известен игрови ефект.


Доматена супа с мляко

Също много подходящо ястие за болни деца, особено когато ги измъчват болки в гърлото. Високата киселинност на доматите се смекчава от млякото, а двете заедно съдържат куп полезни вещества.


Горещ сайдер

Нищо не сгрява по-добре от чашка горещ сайдер, за приготвянето на който можете да използвате вода, канела, ябълков сок и пресни ябълки. Той гарантирано ще зареди детето ви с витамини и добро настроение.


Топла лимонада

Смесете сок от портокали и лимон, добавете захар и направете сироп. Добавете топла вода и разбъркайте добре. Това топло питие успокоява ангината и осигурява на детето ви допълнителна доза витамин С.


Кисело мляко и други млечни продукти

Предлагайте на детето кисело мляко и други млечни продукти, които са богати на белтъчини и се усвояват лесно от организма. Чрез тях се възстановяват увредените клетки в тялото от вирусите. Кисело-млечните продукти, които са обогатени с пробиотици (бифидокултури), са много важни, особено ако се приемат и антибиотици.


Бисквити

Макар че не спадат към списъка на най-полезните и питателни продукти, бисквитките, приготвени от овесени ядки, трици или пълнозърнесто брашно, в комбинация със сухи плодове, ядки и семена ще предизвикат интерес у всяко болно дете.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: вт, 14 сеп 2021, 18:19 от Редактор*