Автор: Радост Николова


Причини, лечение и профилактика

Чести позиви за уриниране, придружени от парене и болка – това са усещания, познати на около 25% от жените. При момичетата циститът се диагностицира 3 пъти по-често, отколкото при момчетата. Открива се главно между 4 и 12 години, по-рядко във възрастта 1 – 3 и 13 – 15 години, крайно рядко при новородените.

Защо момичетата боледуват от цистит по-често от момчетата? С какво е свързано това? По какъв начин инфекцията прониква в пикочния мехур?

Причини за възникване

В женския пикочен мехур инфекциите проникват по-лесно през външните полови органи – при момичетата уретрата е права и къса, разположена е в близост до вагината и ректума. Ако у момичето възникне вулвит (възпаление на външните полови органи), много често като последица се появява и цистит. Затова е изключително важно да се спазва хигиената на половите органи. Особено рискова за момичетата е възрастта между 4 и 7 години. По това време се променя микрофлората на влагалището и затова организмът е особено податлив на инфекции. При недостатъчно добра хигиена много лесно се стига до възпаление на лигавицата на пикочния мехур. При малките деца за появата на цистит значителна роля играе и чревната дисфункция.

Според доц. Адриана Анадолийска за появата на цистит при малките деца голяма роля играе и дългото използване на памперси. Те създават мост между ануса и уретрата и бактериите от червата лесно се пренасят към пикочните пътища, което води до зачервяване и инфекция. Важно е да се избягва и честото използване на мокри кърпички при бебетата, поради недобрата хигиена, до която води постоянната им употреба. Рецидивиращият цистит при децата може да се дължи и на "пипането", чрез което те се опитват да облекчат неприятното усещане, което изпитват.

Огромна роля за възникването на детския цистит играят глистите и по-точно остриците, които по време на сън могат да проникнат в уретрата, а понякога и в пикочния мехур, пренасяйки със себе си множество микроби.

Хеморагичният цистит, т.е. циститът, при който урината е примесена с кръв (еритроцити), може да възникне при аденовирусна инфекция или като усложнение на медикаментозна терапия (напр. при лечение с цитостатици).

При момичетата цистит често се получава след преохлаждане, например при къпане с твърде студена вода. При момчетата той може да се развие в резултат на баланит (възпаление на главичката на пениса).

Лечение

При появата на първите признаци на цистит при детето родителите трябва незабавно да се обърнат към лекар. Своевременното и правилно лечение води до много бързо (в течение на 7 – 10 дни) оздравяване. Децата с хронични форми, при които симптомите са изразени слабо, често биват лекувани у дома с помощта на съвети от съседки или интернет. По този начин се губи много време, преди да се потърси лекарска помощ. В тези случаи лечението е трудно и продължително.

Храната трябва да съответства на възрастта на детето, а от менюто да се изключат екстрактните вещества и пикантните ястия. Положително влияние оказва лакто-вегетарианската диета. За увеличаване на урината се препоръчват повече течности – чай, сокове. По-голямото количество течности намалява концентрацията на урината и понижава дразнещия ефект върху нервните окончания на възпалената лигавица на пикочния мехур, подпомага отмиването на микробите и техните метаболитни продукти – токсините. Затова понякога, освен голямото количество течности, се предписват и диуретици. Благотворно влияе също и затоплянето на долната част на корема.

В процеса на лечение трябва да се следи и дейността на червата.

За понижаване на болката се препоръчват седящи бани с топъл слаб разтвор на фурацилин (0,02%) или отвара от лайка (10:1000). Лечението се извършва с помощта на антибиотици, уросептици, аналгетици и спазмолитици.

Продължителното боледуване на пикочния мехур може да причини и проникване на инфекцията в горните пикочни пътища. Затова при първите симптоми на нарушения при уриниране трябва да се потърси медицинска помощ.

Профилактика

Като профилактика на възпалителните заболявания на бъбреците и пикочните пътища непременно следете за наличие на инфекциозни огнища в детския организъм: зъбни кариеси, хронични възпаления на сливиците (тонзилит), остеомиелит и други гнойни процеси.

Възникването на цистит често е свързано със заболявания или нарушение на функциите на стомашно-чревния тракт: хроничен колит, чест запек, диарични изпражнения. Една от причините за такива нарушения е неправилният хранителен режим и липсата в храната на вещества, които благоприятстват чревната перисталтика.

Естествено, трудно е да се предпазят децата от острите респираторни заболявания. Затова е необходимо по време и след вирусни инфекции да се дават повече течности и отвари от диуретични билки. Това ще помогне на детския организъм да се пречисти и да се пребори с инфекциите.

Като профилактика на цистита трябва да се избягва преохлаждането на детския организъм, особено тазовата част. За едно момиче е достатъчно да поседи на студен камък около 15 – 20 минути, за да се каже, че циститът му е гарантиран. Проблемът се крие в това, че когато микробите попаднат върху тези телесни повърхности, които имат досег с външната среда, с повечето от тях организмът се справя самостоятелно. Но при преохлаждане възниква спазъм на кръвоносните съдове, което води до влошаване на кръвообращението. Следователно, с кръвта не постъпват достатъчно противовъзпалителни вещества, които организмът произвежда. С едно и също количество микроби "топлият" организъм може да се справи, но преохладеният – не. Затова не позволявайте на момичетата да седят на студени повърхности, да лежат на плажа с мокър бански, да ходят на студа с тънко и изрязано бельо.

 

 

Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!Източници:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=767662

http://www.kak-da.com/

http://www.evropea.com/medicina/component/content/article/54-otdelitelna-sistema/437-cistit-pri-deca.html

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3769&p=1

http://www.urology.bg/cystitis/

http://www.betterhealth.vic.gov.au/

http://www.uptodate.com/contents/acute-cystitis-in-children-older-than-two-years-and-adolescents

http://babyworld.co.uk/2011/05/what-are-the-symptoms-of-urinary-infections/

http://www.ehow.com/facts_5603201_cystitis-babies.html

http://www.babyexpert.com/

и др.Image: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 18:20 от Редактор*