Автор: Радост Николова


Причини, признаци, последици и профилактика

Желязодефицитната анемия (ЖДА) е най-широко разпространеното анемично състояние в света. Това е един сериозен проблем на развиващите се страни, където по данни на СЗО 39% от децата до 5-годишна възраст, 48% от тези между 5 и 14 години и 52% от бременните жени са желязодефицитни. Повече от половината от тях страдат от анемия. Недостигът на желязо в организма нарушава нормалния механизъм на производство на еритроцити, в резултат на което възниква анемия.

Желязодефицитната анемия рядко води до фатален изход, но се отразява върху качеството на живот на хората - намалява работоспособността, засилва чувството за умора, тежест и апатия. Особено опасна е при децата в кърмаческа и ранна детска възраст, защото води до нарушения в нормалния им растеж и понижава умствените им възможности. В този период децата растат интензивно и имат повишена потребност от желязо.

Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, нарушено усвояване на желязото в процеса на хранене, повишени потребности или значителни загуби на желязо.

При стойности на хемоглобина под 11 g/dL при децата между 6-24 месеца се поставя диагноза анемия.


Най-честите причини за появата на ЖДА при децата:
  • Ранно захранване с краве мляко - заради ниското съдържание на желязо в млякото и лошата му усвояемост;

  • Недоносени и преждевременно родени деца - запасите от желязо при тях са ниски и не могат да компенсират по-високия темп на растеж в сравнение с нормално родените.

  • Сериозно инфекциозно заболяване, чести диарии, паразити в ранната възраст са също предпоставка за развитие на желязодефицитна анемия.

  • Неправилно хранене - недостатъчна консумация на храни, богати на желязо, и повишена консумация на такива, които потискат желязната абсорбция (усвояване).

Признаци на ЖДА при децата:
  • Бледост - кожата на детето придобива сивкав оттенък, руменината изчезва. Под очите се появяват тъмни кръгове. Кожата става суха и груба.

  • Лош апетит - детето не иска да яде, капризничи, отказва даже любимите си храни. Липсват признаци на инфекциозно заболяване, което би могло да повлияе върху апетита му.

  • Обща слабост - детето става сънено и вяло, започва бързо да се изморява по време на игра.

  • Повтарящи се инфекции - детето постоянно страда от нещо. Току-що излекувано от една болест, прихваща друга.

  • Повишена сънливост - детето спи повече от обичайното, въпреки че преди е имало проблеми с лягането за сън, особено през деня. Въпреки че спи повече, то пак изглежда уморено.


Последици от ЖДА в ранна детска възраст:

Желязодефицитната анемия има неблагоприятен ефект не само върху здравния статус, но и върху физическото и психомоторното развитие на детето. В случаите, когато не се открие и лекува навреме, при кърмачетата се наблюдава намаляване на коефициента на интелигентност, по-късно прохождане и проговаряне в сравнение с нормалните деца. Те страдат по-често от инфекциозни заболявания поради намаления имунитет, а това също се отразява негативно върху тяхното развитие. При липса на адекватна и навременна терапия тези неблагоприятни последствия могат да станат необратими.


Профилактика на ЖДА:

Профилактиката на желязодефицитната анемия в кърмаческа възраст започва още по време на бременността, когато на бъдещата майка се предписват желязосъдържащи препарати, дори и при нормално ниво на хемоглобина.

Ако бебето е родено нормално и е хранено естествено, до шестия месец не се нуждае от допълнителен прием на желязо. След тази възраст е нужно да се включат храни, богати на желязо и витамин С - зърнени каши с добавки, месо, риба, плодове и зеленчуци.

При едностранно хранене се налага прием на препарати, съдържащи желязо и витамини, улесняващи неговото усвояване.


10-те най-богати на желязо храни:


1. Морско зеле (ламинария) - съдържа до 40 важни микро- и макроелементи. Този уникален морски дар е не само най-богатият източник на желязо, но и прекрасно средство за профилактика на йодния дефицит, подпомага нормалната работа на червата.


2. Овесени ядки - едни от най-полезните зърнени храни, съдържащи желязо. Влияят благоприятно на стомаха, черния дроб и панкреаса.


3. Сушени кайсии - те са прекрасен източник на витамин С, ябълчена и лимонена киселина, желязо. Подобряват работата на стомашно-чревния тракт, сърцето и бъбреците.


4. Цвекло - освен на желязо, то е богато на микроелементи, участващи в кръвообразуването; йод, калий, калций и фолиева киселина. Съдържа и значително количество витамин С, който подпомага по-доброто усвояване на желязото. Освен това цвеклото е известно като натурален антидепресант. А децата също се нуждаят от добро настроение.


5. Елда - счита се за пълноценен заместител на месото. Тя е богата на лесноусвоими белтъчини, желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор, витамини от група В и фолиева киселина. Полезните Г№ свойства се съдържат само в неизпечените зърна от най-новата реколта.


6. Телешко и говеждо месо - богат източник на желязо, цинк, витамините Р, РР и група В, всички аминокиселини, които участват в изграждането на белтъчините. То трябва да има яркочервен цвят.


7. Пуешко месо - богато е на витамини, минерали, лесноусвоими белтъчини и, разбира се, желязо. Освен това съдържа аминокиселини, които подпомагат производството на серотонин - веществото, което подобрява мозъчната дейност и носи чувството за спокойствие.


8. Черен дроб - използва се често в лечебното хранене. Богат е на желязо, витамини и минерали. Не забравяйте, че в него, както и във всички месни субпродукти, може да се натрупа опасно количество тежки метали.


9. Жълтък - в него се съдържа повече желязо, отколкото в белтъка. Особено полезен е, когато е рохък. Но не забравяйте за риска от салмонелоза, затова е по-добре да се застраховате - мийте старателно яйцата и ги варете до твърдост.


10. Лешници - съдържат белтъчини, калий, калций, фосфор, цинк, желязо и витамините Е, С, група В. Възпрепятстват повишаването на кръвното налягане. При децата са особено подходящи за попълване на енергийните запаси между две хранения.Никога не трябва да забравяме, че железният дефицит и желязодефицитната анемия не са безобидни състояния и на тях трябва да се гледа с необходимата сериозност, като се профилактират и лекуват своевременно.Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!


Източници:

http://www.puls.bg/illnes/issue_400/

http://medicine-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1229

http://www.doctorbg.com/page.php?id=15363

http://revita.bg/7967/zdrave-i-krasota/%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%BE/

http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=view&id=2649&Itemid=76

http://www.arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2536/subprm/haematology/alpha/0.html

и др.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 18:04 от Редактор*