Автор: Радост Николова


Ако детето започне да ходи насън…

Сомнамбулизмът (или ходенето насън) често се нарича и лунатизъм. С този термин се свързват представите на древните за влиянието на Луната и нейните цикли върху състоянието на човека. В старите книги се среща твърдението, че пристъпите на сомнамбулизъм зачестяват в периода на пълнолуние. Но медицинско потвърждение на тази хипотеза няма. По-скоро се счита, че магнитните полета влияят върху човешкия организъм и на неговото поведение по време на сън.

Нещо повече, учените са проследили наследствена връзка - предполага се, че 60% от децата, чиито родители са сомнамбули, също могат да започнат да се разхождат в спящо състояние.

Физиологията на сомнамбулизма се обяснява с това, че преходът между дълбокия сън (ДЕЛТА-фаза) и фазата на бързите сънища (REM-фаза), за която са характерни бързите движения на очите и голямо количество от сънищата, протича не бавно и постепенно, както е обичайно, а рязко. При това мозъкът може да изпита определено претоварване. И ако в обикновения случай, когато детето в съня си вижда сцени, изпълнени с действия, центърът на движенията в мозъка ги блокира, то при т.нар. лунатици или сомнамбули тази блокировка се отключва и нервните сигнали постъпват в мускулите. Именно затова детето започва да се движи насън. При това няма никаква връзка с лунната светлина в стаята - в много от случаите това се случва и при плътно затъмнени прозорци.


Какво се случва при ходенето на сън?
 • Детето става от леглото и започва да ходи из стаята с отворени очи в различни посоки (понякога в строго определени). Може при това да премества разни предмети.
 • Ако опитате да го заговорите - отговаря безсмислено.
 • На сутринта не помни нищо.

Имайте предвид, че детето може и да не стане от леглото. То може просто да седне на ръба му, да провеси крака и да започне да извършва едни и същи монотонни движения.

Не се паникьосвайте - според статистиките докъм 14-тата година сомнамбулизмът при децата изчезва и само около 1% от тях може да продължат и като възрастни.


Но за всеки случай, за да предотвратите възможните травми и нещастни случаи, можете да направите следното:
 • Да заключвате нощно време вратите и прозорците, а ако имате в дома си стъклени врати, да ги смените с дървени или от друг, нечуплив материал.
 • Да скриете всички опасни (чупливи, остри) предмети, които могат да се окажат на пътя му.
 • Да закачите камбанка на вратата му, за да може да ви събуди, когато детето тръгне да се разхожда.
 • Да не го будите, защото, ако се събуди внезапно, може да се изплаши.
 • Да го хванете внимателно за ръката и без да бързате спокойно да го отведете до леглото и да му помогнете да си легне. Обикновено децата послушно се подчиняват.


Как да му помогнете?

Можете да се опитате да стабилизирате ритъма на съня на детето:
 • Преди лягане проветрете добре стаята му и се погрижете тя да е приятно прохладна (с температура не по-висока от 18-20°С).
 • Слагайте го да си ляга винаги по едно и също време.
 • Ограничете течностите преди лягане.
 • Един час преди сън дайте на детето успокояващ чай (смес от мента, валериана и лавандула - по 1 ч.л. от всяка билка се залива с половин литър вряла вода и се оставя да се запари за 10 минути, след което се прецежда).
 • Под възглавницата на детето можете да поставите торбичка, пълна с шишарки от хмел. Известно е, че ароматът на хмел действа успокояващо.
 • Също така успокояващо действа ароматизирането на детската стая с няколко капки етерично масло: здравец, лайка, мента, сандалово дърво и др.
 • Добре би било да му изпеете приспивна песен или да му разкажете приказка (но без страшни истории).

Ако детето в съня си се отправя на пътешествие из дома ви не всяка нощ, а от време на време, няма нужда от медицинска помощ. Но ако случаите на сомнамбулизъм се повтарят редовно и са комбинирани със заекване, нощни кошмари, енуреза, агресивност - трябва да се обърнете за помощ към невролог.


Тази информация се предоставя само с образователна цел. За конкретни съвети относно диагноза и лечение се обръщайте към съответните специалисти!Източници:

http://www.stanford.edu/~dement/slpwalking.html

http://zdrave.org/

http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=210

и др.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 18:52 от Редактор*