Автор: Радост Николова


Опасностите, които дебнат децата ни през лятото

В сезона на отпуските най-щастливи са децата. За тях започва най-прекрасното време от годината – разходките извън града, гостуването на село, почивките на море и планина, екскурзиите до нови, непознати места. Но понякога стремежът им към приключения води до неприятни и непредвидими ситуации. Последиците от детските пакости обикновено се случват не само далеч от специализирана медицинска помощ, но често и в съвсем "нехигиенични" условия. С дребните неприятности можете да се справите на място с подръчни средства. Но все пак, не разчитайте на самолечението. Така или иначе, вие можете да окажете само първа помощ, а след това ще се наложи да заведете детето на лекар.

Детските отравяния са чести последици от разходките сред природата. Малкият любопитко може незабелязано да пъхне в устата си и да сдъвче какви ли не тревички, цветенца, диви плодове.

Ако вашето дете е похапнало от отровно растение, непременно потърсете медицинска помощ, дори и да се чувства добре няколко часа след инцидента. Много от отровните вещества имат забавено действие. Най-доброто средство за първа помощ, докато чакате лекаря, е изпразването на стомаха чрез повръщане. Накарайте детето да изпие няколко чаши топла вода или мляко. А ако е достатъчно голямо, да погълне нещо неприятно на вкус – например сапунена или солена вода. След това предизвикайте повръщане, като наведете детето напред и бръкнете дълбоко в гърлото му с два пръста. Постарайте се да съхраните стомашното съдържимо в някакъв съд, за да може лекарят да го изследва.

На вилата или в някое бунгало е възможно да има проблеми с електрическата инсталация. След силни бури и дъждове често се срещат скъсани проводници. Децата под 3 години много обичат да пъхат остри предмети в розетките на контактите, даже и да са добре защитени. Затова често стават жертва на удар от електрически ток. Ако станете свидетел на такъв инцидент, най-добре е веднага да изключите елзахранването централно. Винаги, когато се настанявате на ново място, разгледайте и проучете къде се намират бушоните или общото електрическо табло.

Ако токовият удар е бил продължителен и е довел до изгаряния – потърсете спешно медицинска помощ. До пристигането ѝ освободете детето от тесните дрешки, сложете го да легне, завийте го и му дайте топла напитка. На изгорените от електрическия ток места направете стерилна превръзка, предварително намокрена със спирт или друг алкохол. Ако детето е загубило съзнание, напръскайте лицето му с хладка вода и му дайте да подиша нишадърен спирт. Ако липсва дишане, но има пулс, трябва незабавно да започнете изкуствено дишане "уста в уста".

За щастие, такива тежки случаи се случват изключително рядко. Много по-трудно е да се опази детето от дребните неприятности. Играта с пясък, пръст, сено и др. подобни често води до попадането на прашинки в очите. А понякога там може да влезе и някакво насекомо. Научете детето, че в такива ситуации не трябва да търка очите си с ръце – може не само да нарани роговицата, но и да инфектира цялото око.

Накарайте го да легне по гръб със затворени очи. Сълзите, които се отделят неволно заради раздразнението, ще разнесат прашинките към ъглите на окото, откъдето лесно можете да ги отстраните. Ако болката продължава, значи нещо се е забило в клепача. Хванете го внимателно за ресниците и се опитайте да го повдигнете леко, за да отстраните дразнителя. Нека детето през това време гледа надолу. Ако не можете да го отстраните, потърсете лекар.

Малките деца често си пъхат в носа или ухото разни дребни неща: бобчета, мъниста, камъчета. Често родителите даже и не подозират какво се е случило, особено ако децата са твърде малки, за да се оплачат от неприятното усещане. Ако от едната ноздра на хлапето започнат да се отделят секрети, примесени с кръв, значи там от няколко дни се намира чуждо тяло. Не се опитвайте сами да извадите предмета, особено ако е твърд и гладък. Има голяма вероятност да го напъхате още по-надълбоко. Ако се намира в носа, накарайте детето да не диша през него, а след известно време, когато предметът е добре обвит в слизестите секрети, нека добре да се издуха или да кихне.

Друга, често срещана лятна неприятност е попадането на насекомо в ухото. Това не само е много неприятно, но и опасно – то може да снесе там яйцата си. Опитайте се да го прогоните с няколко капки топло растително масло. Ако не успеете или вътре е попаднал твърд предмет, по-добре е да изчакате лекаря, защото рискът да пробиете тъпанчето в стремежа си да отстраните чуждото тяло е много голям. Нищо страшно няма да се случи, ако престои няколко часа в ухото, докато бъде извадено от специалист с подходящи инструменти.

Ако се съмнявате за попадане на чуждо тяло в дихателните пътища, бързо хванете детето за коленете и го вдигнете във въздуха с отпусната надолу глава. Започнете да го тръскате и потупвате по гърба между лопатките. Ако не успеете да го извадите, веднага тръгнете към най-близката болница. По време на пътуването детето трябва да бъде в седнало положение, без никакви резки движения, в резултат на които чуждото тяло да се спусне по-надолу. Особено опасни са предметите, които могат да набъбват – семена, бобчета, грахчета и др. Увеличавайки размера си, те могат да предизвикат задушаване.

Понякога децата случайно или напълно съзнателно поглъщат всякакви предмети – костилки, монети, камъчета. Обикновено организмът ги изхвърля по естествен път. Но понякога те се заклещват от двете страни на гърлото или край сливиците. За извличането на предмет от гърлото или началото на хранопровода е нужно да се предизвика повръщане. Ако е заседнал по-навътре, по-добре е да бъде изтласкан към стомаха. За целта дайте на детето да пие вода и да изяде няколко корички хляб. Нека да яде и варени картофи, които ще обвият погълнатия предмет и ще го изкарат през червата към изхода.

Често се случва децата да се задавят с рибена кост или друг остър предмет. Дайте на детето да подъвче среда от хляб или да смуче парче сухар. Когато се разтвори в устата, то трябва рязко да преглътне всичко наведнъж. Заедно с храната ще премине навътре и костта.

Синините и драскотините са вечни спътници на волните детски игри. Можете да направите компрес от лук или ако сте сред природата – да намачкате лист от репей и да го наложите със светлата страна към тялото. Болката при натъртване лесно се премахва с помощта на бодяга (Spongilla lacustris fragilis, пресноводна гъба-водорасло).

При ужилване от пчела налагайте пресни листа от магданоз и ги сменяйте на всеки 3 – 4 часа. Добър ефект има и намазването с чесън на ужиленото място. Но преди това не забравяйте да отстраните внимателно жилото.

Ако по време на игра ударят детето силно по корема или то само се нарани върху твърд предмет, това може да доведе до вътрешен кръвоизлив. Даже болката да утихне бързо, продължете да го наблюдавате. При вътрешен кръвоизлив в горната част на корема то може да повърне с примеси на кръв. В такъв случай спешно потърсете лекарска помощ, а докато чакате лекар, сложете детето да си легне със студен компрес на корема и му давайте да яде бучки лед.

Не забравяйте и за ултравиолетовите лъчи. Кожата на малките деца е много тънка и бързо изгаря на слънцето. Бебетата под 6-месечна възраст не трябва да се излагат на преките слънчеви лъчи, а слънцезащитните кремове могат да се прилагат в много малки дози и само в краен случай. Децата над 6 месеца могат да прекарат известно време на слънце, но само с подходящата за тях слънцезащита. Не забравяйте чадър и шапка.

Обезводняването също е един от проблемите в горещите летни дни. Децата сами искат да пият вода по-често, отколкото в прохладно време, но това не означава, че трябва непрекъснато да се наливат. Течности могат да си набавят още от сочните плодове и от соковете.

Не оставяйте децата без контрол близо до басейни и други водоеми, даже и да са съвсем плитки. Само няколко сантиметра вода са достатъчни, за да се удави едно дете. Затова, когато сте близо до вода, непрекъснато дръжте децата под око. Когато влизате с тях във водата, използвайте специални приспособления – пояси, възглавници, спасителни жилетки и др.

Какво е лятото без поне един пикник сред природата?
Огънят и тлеещите въгленчета
са силно привлекателни за малките деца, така че бъдете внимателни и гледайте винаги да се намирате между тях и децата. Не забравяйте, че въглените остават горещи дълго, след като огънят е бил изгасен, а белезите от изгаряне – за цял живот.

Не по-малко опасности крие и собственият ни дом.

Отворените прозорци и врати могат да бъдат фатални за едно малко дете. Затова се постарайте да поставите предпазни мрежи на прозорците и да обезопасите терасите.

Внимавайте и когато готвите, защото играещото край вас дете може лесно да бъде попарено от вряща вода или мазнина.

И последно – винаги оглеждайте местността, в която се разхождате или играете с децата. Набележете всяко нещо, което може да създаде опасност – това ще ви помогне да я избегнете.Източници:

http://www.zdrave.net

http://www.firstaidbg.com/index.html

http://elearn.uni-sofia.bg/mod/page/view.php?id=4697

http://www.redcross.org.uk/What-we-do/First-aid/Baby-and-Child-First-Aid

http://kidshealth.org/parent/firstaid_safe/

и др.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 12:02 от Редактор*