Автор: Радост Николова


Някои специфични проблеми при момчетата

Няма майка, която да не желае синът ѝ да порасне здрав и пълноценен мъж. Затова въпросът какво трябва да знаят майките за здравето на собствените си синове е винаги актуален. Има някои специфични заболявания, характерни за момченцата, които колкото по-рано се открият, толкова по-добре.


Хемофилия

Едно от важните неща, които майките трябва да знаят, е, че има някои наследствени заболявания, които засягат само момчетата - например хемофилията. Такива заболявания се кодират в половите хормони. При жените има две Х-хромозоми, докато при мъжете - една Х-хромозома и една Y-хромозома. Генът, който отговаря за съсирването на кръвта, се намира в Х-хромозомата. Майката има две Х-хромозоми. Ако една от тях не е носител на гена, отговарящ за съсирването на кръвта, а момчето я получи от майка си, ще боледува от хемофилия.

Момичетата пък получават една Х-хромозома от майката и една - от бащата. Ако здравата хромозома на майката се кръстоса с тази на бащата, дъщерята е здрава и не е носителка. Но ако вземе Х-хромозомата на бащата и болната Х-хромозома на майката, момичето става носителка на заболяването, без самата тя да е болна. Дъщерята на мъж, болен от хемофилия, ще бъде носител на гена, но няма да страда от самото заболяване. За синовете на майка, носеща гена на хемофилията, рискът да заболеят е 50%. За дъщерите на същата майка съществуват 50% вероятност да бъдат носителки на мутиралия ген.


Признаци на хемофилията

Първите признаци са синините, образуващи се при лек удар, а основният признак е повишената склонност към кървене. Друг важен признак е кръвотечението дори при минимални травми на главата или леки порязвания. Но най-опасни са вътрешните кръвоизливи, които възникват при ставите: коленете, лактите, глезените; при мускулите; а тези, които се случват в централни органи като мозъка, завършват в повечето случаи с фатален край. При тежките форми на болестта масивни кръвоизливи могат да възникнат без видима причина - вследствие на нормалните, непрекъснато случващи се микротравми на кръвоносните съдове. При по-леките форми болестта може да остане незабелязана години наред.

Затова всяка жена може да се изследва за хемофилия, за да разбере дали има някакви проблеми с хромозомите, които могат да застрашат здравето на собствените ѝ синове.


Крипторхизъм

След раждането на момче е важно да се проверят тестисите. Към края на годинката те трябва да са се спуснали в скротума. Когато това не се случи, а се задържат по пътя си към него, се развива заболяването крипторхизъм, с което всяка майка трябва да бъде запозната. Опасността се крие в това, че при задържането на тестисите в коремната кухина те са подложени на по-висока температура (над 37°С), което може да доведе до развитието на злокачествени изменения. Затова е важно майката непременно да следи за местонахождението на тестисите на своето момченце. (Имайте предвид, че при преохлаждане те могат да се повдигнат нагоре, но след като детето се сгрее, отново да се спуснат в торбичките.)


Как се изследват тестисите

Майката трябва с едната си ръка да палпира ингвиналния канал, а с другата нежно и внимателно да опипа тестисите. В никакъв случай не трябва да се прилага сила, защото това е крайно болезнен орган. Ако не откриете тестисите, обърнете се към лекар.

Друго, което майките трябва да знаят, е как изглежда типичното мъжко телосложение - раменният пояс и гръдният кош са по-добре развити в сравнение с ханша и бедрата. Това е още един признак, че растящото момче се развива правилно, половите му органи също функционират нормално и при него през пубертета започват да се забелязват вторичните мъжки полови белези - мъжки тип окосмяване, изпъкнала адамова ябълка и т.н.


Защо са опасни травмите на главата

Повечето момчета често получават травми по главата и обикновено това остава незабелязано, въпреки че понякога последиците могат да бъдат опасни. Например в черепната кухина има множество кръвоносни съдове и една миниатюрна травма може да нанесе вреда на жлезата, която отговаря за функцията на половите жлези. Става въпрос за хипофизата, която е координатор на действията на ендокринната система на организма, в това число и на половите жлези. Те изработват мъжките полови хормони, а от наличието на тестостерон в кръвта пряко зависи дали момчето ще стане мъж. При една травма на главата, в това число и закритите черепномозъчни травми, може да се засегне хипофизата и нейният контрол над отделянето на хормона тестостерон, което да доведе до затлъстяване, промяна на фигурата, липса на мъжки тип окосмяване и т.н.

Ако майката забележи, че развитието на нейното момче не протича нормално, трябва да се обърне към лекар, който да провери нивото на тестостерон в кръвта и при наличието на заболяване да започне нужното лечение.


Половото съзряване

Майките трябва да знаят, че когато настъпи половото съзряване при момчетата, в кръвта им се увеличава количеството на тестостерона, което води до силно влечение към противоположния пол, което от своя страна влияе и променя психиката на детето. Ако забележите, че детето ви мастурбира, не трябва да се плашите и да му се карате, защото това е напълно естествен процес.

Освен това майките трябва да са запознати с нощните полюции, когато по време на сън се отделя семенна течност - още едно напълно естествено явление. Няма за какво да се безпокоите и в никакъв случай не правете така, че детето да се засрами или комплексира. Обяснете му просто, че това е напълно нормално явление, което след време ще премине от само себе си.Източници:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Хемофилия

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=1045

http://www.zachatie.org/index.php?Itemid=16&id=546&option=com_content&task=view

http://bg.wikipedia.org/wiki/Пубертет

и др.Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 18:38 от Редактор*