Автор: Радост Николова

Полезен или вреден?

Появата на детето обикновено променя обичайния живот на жената. Налага и се да се откаже от много неща, както и да свикне с други. Но едно от най-трудните неща е необходимостта да се откаже от шоколада, докато кърми. Нужна ли е чак такава жертва, или това е поредният мит?

Натуралният шоколад съдържа много полезни вещества, затова отказът от това лакомство е оправдан само през първите 2-3 месеца на кърмене, а после може да се въведе постепенно в менюто. Обикновено няма никакви проблеми, свързани с неговата консумация, освен опасността да прекалите и да възникне проблем с наднорменото тегло.


Полезните свойства на шоколада

В основата на шоколада стоят какаовите зърна. Истинският шоколад съдържа какаова маса, какаово масло и захар. Но за съжаление, в последните десетилетия при производството му започва да се използва и химия. Много производители заменят какаовото масло с хидрогенизирани мазнини и растителни масла. Такъв един продукт на практика не представлява шоколад и ползата от него не е по-голяма от тази на която и да е хранителна химия.

Но истинският шоколад - това вече е друго нещо! Благодарение на какаото той е богат на антиоксиданти - в шоколада те са повече, отколкото в така модерния днес зелен чай. Тези вещества поддържат работата на сърцето и забавят стареенето на клетките. Шоколадът стимулира отделянето на ендорфини - веществото, което повишава настроението и работоспособността. За достигането на този ефект са достатъчни 25 г качествен шоколад на ден.


Митовете за шоколада

За съжаление, около този продукт съществуват много неверни представи. Някои твърдят, че шоколадът е наркотик и предизвиква физическо привикване. Може би е така, но за да се появи такава зависимост, трябва да ядете по 55 блокчета на ден.

Други твърдят, че това лакомство съдържа много кофеин. На практика обаче, в 100 г шоколад количеството му е 6 пъти по-малко, отколкото в една чашка кафе. В същото време шоколадът е отличен източник на енергия. Теоброминът, който се съдържа него, притежава стимулиращ ефект, а неголямото количество кофеин ободрява.

От казаното дотук можем да бъдем сигурни, че консумирането на шоколад в разумни количества не може да навреди нито на майката, нето на бебето. На практика детето ще се чувства много по-зле, ако майка му се чувства нещастна заради многобройните и често ненужни ограничения и лишения. Така че да се отказвате от любимото си лакомство по време на лактация няма смисъл.


А може ли шоколадът да бъде вреден?

Единствената опасност, свързана с шоколада, е възможността от алергична реакция при бебето. Затова може би е разумно да се откажете от това лакомство в първите 2-3 месеца от кърменето. През това време всички системи в организма на бебето се адаптират към живота във външния свят. След третия месец започнете да въвеждате шоколада в менюто си, като наблюдавате състоянието на бебето.

Ако забележите признаци на диатеза - откажете се от шоколада за седмица. След това пробвайте пак и ако се окаже, че няма проблеми, значи можете да хапвате по малко шоколад всеки ден до края на кърмаческия период.

Обикновено не възникват такива проблеми при децата и младата майка може с пълно право да се наслади на любимия си продукт.Image: ragnarocks / 123rf.com

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:54 от BG-Mamma™