Автор: Радост Николова


Какво трябва да знаем, за да бъдем здрави

Невидимата дейност на имунната система е изключителна. Но за да се превърне имунитетът в мощен страж на организма, той се нуждае от нашата помощ. Колкото повече фактори поддържат имунитета на детето, толкова по-здраво ще е то.


Най-големите врагове на добрия имунитет са:

  • Стресът

Обикновено се счита, че стресът е присъщ само на възрастните. А на децата всичко им е наред (поне така считат техните родители). Но психолозите са убедени, че стрес може да изпитва даже новороденото бебе, какво остава за децата в предучилищна възраст. Симптомите му са налице: промяна в поведението, плачливост, нови, странни навици (като пръста в устата)... Това състояние изисква незабавни мерки, защото понякога се изявява под формата на чести и продължителни боледувания - т.е. имунната система отслабва и престава да изпълнява защитните си функции.

Съвети от типа "физическата активност е най-добрият начин да се намали стресът" явно са почерпени от филмите. Никакво айкидо и баскетбол няма да извадят трънчето от душата на детето, което му причинява такива проблеми. Да, много е важно да се отстрани стресовата ситуация. Но как да разберем кое тревожи детето? Може би учителката в детската градина или няколко кадъра от неподходящия за него филм, което то не може и не може да забрави. Само активното слушане от страна на родителя може да изясни ситуацията. Дайте възможност на детето да разкаже, но без да го прекъсвате. Старайте се да озвучите емоциите, които то е изпитало в един или друг момент.

  • Недостигът на физическа активност

Обикновено децата вземат за образец живота в семейството на своите родители. От начина, по който прекарвате вечерите и почивните си дни, зависи здравето на детето ви и сега, и когато порасне. Ако възрастните предпочитат дивана пред телевизора вместо каране на колело в парка, детето ще расте с убеждението, че това е правилният начин на живот. На пръв поглед - нищо страшно. Но този начин на почивка води до забавяне, а впоследствие и до нарушаване на метаболизма. А последиците са не само затлъстяване, но и отслабена имунна система. За активната дейност на имунитета е нужно повече движение - постоянно и в определен ритъм.

Създайте си навика да се разхождате семейно всяка вечер. В началото ще ви бъде трудно да свикнете с такъв режим, но с всеки изминат ден това ще става по-лесно. След такава разходка и сънят е по-лек, и умората преминава по-бързо, и детето по-лесно заспива. Кислородът в кръвта понижава нивото на адреналина.

А уикендите планирайте отрано. Няма значение къде ще ги прекарате - на екскурзия, в парка, на село... Само да не е между четирите стени на дома ви.

  • Самолечението с антибиотици

Никой не оспорва факта, че антибиотиците са спасили живота на милиони хора. Но техният прием трябва да бъде наложителен. Има болести, които не могат да преминат без лечение с антибиотици, последвано от възстановителна терапия - храна, богата на влакнини и пробиотици, възстановяващи чревната микрофлора.

Ако прибягвате до антибиотик дори при най-обикновена хрема, това означава да понижите имунитета си. А при вирусните инфекции антибактериалните препарати само усложняват болестта. Те не само не могат да се справят с вирусите, но и унищожават "добрите" бактерии, които са част от защитната функция на организма.

  • Твърде топлите дрехи

Принципът "един слой дрехи повече, отколкото при възрастните" е подходящ само за бебетата, които се извеждат навън в количката. Когато детето ходи и бяга, няма нужда от повече дрехи в сравнение с възрастните (даже напротив -то трябва да е облечено по-леко), защото няма да стои неподвижно като паметник, а ще се движи бързо и енергично. В никакъв случай няма да измръзне, но има реална опасност да се изпоти. Загубата на течности е много по-опасна за имунната система от лекото преохлаждане. (Последствията от последното лесно се отстраняват с топла баня и топли чорапки на краката.)

Не претопляйте детето и дома си. Следете за температурата и влажността. Топлият сух въздух отслабва локалния имунитет на носната лигавица. В резултат всеки вирус може да се развие в организма. Овлажняването на въздуха и промиването на носа с физиологичен разтвор ще запази способността му да отблъсква вирусните атаки.


Приятелите на имунитета са:

  • Игра и разходки навън

Даже най-малките бебета, които през повечето време спят в количките си, имат нужда от разходки навън (а не просто престой на балкона). Какво остава пък за младите естествоизпитатели, които изследват всяко кътче от заобикалящия ги свят. Разходки в парка, игра по тревата, ровене в пясъка, рисуване по асфалта - всичко това са дейности, които освен познавателната си роля, успешно укрепват и имунитета. На първо място е вентилирането на дихателните пътища. Свежият прохладен въздух закалява, прави по-издръжливи лигавиците на носа и гърлото. Насищането на кръвта с кислород е важно условие за пълноценната обмяна на веществата. Пребиваването навън в слънчев ден пък доставя на детския организъм такова важно вещество като витамин D. Неговият дефицит води до проблеми с усвояването на калция и фосфора и в резултат получаваме рахит, кариеси и слаб имунитет.

  • Сладкото мляко на мама

Това е храната, която не само се усвоява идеално от детския организъм, но и създава мощна защита от болести точно в момента, когато детето е особено уязвимо. Въпреки огромното количество вируси и микроби, които съществуват в новата за бебето околна среда, нито един от тях не може да му навреди. Неслучайно през първите месеци бебето почти не боледува. Този вид имунитет се нарича неспецифичен. Точно върху неговата основа се създават съвършените имунни реакции. В отговор на опасността тимусът изработва защитните клетки - фагоцитите. Едновременно с това в кръвта се отделят имуноглобулини. В резултат агресорът е неутрализиран в най-кратък срок. Такъв е адекватният отговор на имунитета при наличието на всяка опасност.

Майката трябва да кърми детето, дори когато е болна (при условие, че лекарят не е назначил антибиотици, които проникват в кърмата). Всяко кърмене се равнява на ваксина против вируса, който е провокирал болестта на майката.

  • Пробиотиците

Диетолозите настояват, че в менюто на детето непременно трябва да присъстват киселомлечните продукти, съдържащи бифидо- и лактобактерии. Те са важен съюзник на полезните бактерии, които живеят в червата и задържат нарастването на патогенната микрофлора.

Състоянието на дисбактериоза, когато "лошите" бактерии побеждават, автоматично води до понижаване на защитните сили на организма. "Добрите" бактерии стимулират активността на лимфоидните клетки (лимфобласти) - същите тези, които произвеждат имуноглобулини и лизозим. А това са веществата, с чиято помощ организмът се бори с инфекциите. Тоест, недобрата микрофлора води до потискане на функциите на имунните клетки. Освен това, някои витамини не могат да се усвоят без помощта на "добрите" бактерии и преминават през организма транзит.

Затова киселомлечните храни винаги трябва да присъстват на нашата трапеза. За най-добри се считат тези, които са приготвени в домашни условия. Ако купувате тези продукти, винаги гледайте срока на годност. Тези, които могат да се съхраняват в течение на месеци, са напълно безполезни за поддържане на чревната микрофлора.

  • Пълноценен нощен сън

Детето, което е престанало да спи през деня, може да възстанови силите си само нощем. И тук е важно не количеството сън, а времето, през което детето си почива. Оказва се, че за здравия имунитет са важни именно часовете преди полунощ. Това време е най-ценно за възстановяване на силите. Даже когато родителите са "сови", трябва да възпитават малки "чучулиги". Според учените хората от този тип имат по-силен имунитет, защото ставането и лягането със слънцето е най-естественото за човека.

Създайте си няколко вечерни ритуала, които да настройват детето за сън. Играйте на тихи игри, гледайте вечерно филмче, пригответе леглото. После детето минава през банята, ляга, завива се и слуша приказката, която мама или татко му четат. Всяко семейство и всяко дете имат собствени навици. Едно не може да заспи без нощна лампа, друго - без любимата си играчка под възглавницата. Но всички деца, без изключение, спят отлично в добре проветрена стая след мамината целувка за лека нощ.

  • Положителни емоции

Когато обсъждат методите за подсилване на имунитета, много родители забравят, че един от най-важните от тях е... щастието. Колкото по-щастливо е детето, толкова по-здраво расте. Да, случва се и да се разболее, но болестите преминават бързо и леко, защото по-добре се формира придобитият имунитет. А хормоните на щастието - ендорфин и серотонин - действат на организма също така тонизиращо, както и коктейл от витамини.

Много е лесно да се организира щастливото детство. И тук не става въпрос за нов смартфон или в марков пуловер със Спайдърмен. Достатъчно е просто родителите да са до своето дете. Игрите да са весели, а разговорите - доброжелателни. Детето има нужда да чувства колко силно прегръща татко и колко нежно гали мама. Усмивката, която се ражда в този момент, е най-добрият имуностимулатор!Image: Samo Trebizan / 123rf.com

Последна редакция: пн, 18 окт 2021, 16:46 от Редактор*