Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 242
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
Като стана дума за кърмене на обществено място, моля за съвети от по-опитните или по-скоро да споделите как кърмите вече по-големите кърмачета. Моето е на 6 месеца, но навън изоообщо не се получава.. то вкъщи вече едва успявам Grinning много се разсейва, върти се, играе, а и другия проблем е, че от 3 месеца може би кърмя само легнала и тя така си свикна, съответно в друга поза се опитва да се измъкне направо Grinning и вкъщи на спалнята се търкаля, катери се по мен, а бе много е забавно Grin затова ми е любимо като спи нощем или е сънена да я кърмя, тогава е много сладичка, гушка си гърдата и кротува Heart Eyes
Няколко пъти като сме навън и не се получава, опитвам в колата, за да не се разсейва толкова, но е голям зор. Поне е хубаво, че сега не суче толкова често, колкото в началото и мога да постоя навън 2-3 часа, но все пак приемам съвети за пози и някакви трикове Rolling Eyes
Да вметна, че не съм с толкова голям бюст, но гърдите ми супер много се отпуснаха, направо са като чорапи… Sob и го казвам, защото това ме затруднява при кърмене, затова легнала ми е най-удобно.

# 556
Здравейте, ядете ли гранола и ядки по време на кърмене? И какви ядки избягвате?

# 557
Абсолютно всичко ям, включително ядки и сурови и печени. Нищо не избягвам.

# 558
Момичета сега се изцедих е ще излезнем с малчо до мола, към 11 ще му е време за яденe- мога ли да си взема изцеденото, няма да се развали за час нали? Не искам да давам АМ, а кърмене там ъпсурд…

Аз слагам кърмата в тези калъфи за запазване на температурата и по едно ледено блокче от фризера (тези, които се продават за хладилни чанти). Така я поддържам студена с часове навън и е много компактно и удобно.

# 559
Сигурно темата вече е дискутирана, но аз не успях да открия, така че се извинявам, ако е даван вече отговор, но исках да попитам какво смятат вашите педиатри и личнк лекари за ваксинирането срещу ковид и кърменето? Нашата педиатърка каза, че категорично НЕ трябва да се ваксинирам, докато кърмя. Трябвало да се изолирам от всички и да кърмя или ако искам да се социализирам - да спра да кърмя и да се ваксинирам... Друг педиатър пък ми каза, че кърменето не е противопоказание за ваксиниране, дори напротив - препоръчително е, защото се предават антитела и към бебето чрез кърмата. Чудя се вече как да постъпя...

# 560
Сигурно темата вече е дискутирана, но аз не успях да открия, така че се извинявам, ако е даван вече отговор, но исках да попитам какво смятат вашите педиатри и личнк лекари за ваксинирането срещу ковид и кърменето? Нашата педиатърка каза, че категорично НЕ трябва да се ваксинирам, докато кърмя. Трябвало да се изолирам от всички и да кърмя или ако искам да се социализирам - да спра да кърмя и да се ваксинирам... Друг педиатър пък ми каза, че кърменето не е противопоказание за ваксиниране, дори напротив - препоръчително е, защото се предават антитела и към бебето чрез кърмата. Чудя се вече как да постъпя...

Аз си поставих първа доза на Пфайзер в събота и с бебчо (на 3 месеца) се чустваме много добре. Детето е изцяло на кърма. Опитвам се да съобразя да има по седмица отдалеченост от нейните ваксини само макар да ми казаха, че не оказват влияние, защото чрез моята ваксина детето придобива пасивен имунитет. След доста проучвания по темата и консултации и с педиатри и с консултанти по кърмене взех това решение с надеждата да предпазя мен и бебето и му предам антитела. Прилагам една много полезна статия по темата:

https://nauka.bg/koronavirus-vaksini-karmene-kakvo-kazvat-dannite/

Във фейсбук страницата на Хедра (Кърменето като начин на живот) също има много информация по темата.

СЗО също излезе с  препоръка кърмачките да се ваксинират. А на ваксинационния пунк ми казаха, че не е препоръчително без никакви аргументи както и да не кърма първите часове след ваксината. Не последвах препоръката им…

Иначе мненията са на двата полюса и е въпрос на личен избор и отговорност.

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 15:37 от Dilyana__

# 561

По-скоро е какво не ям 😂 Само храни, към които аз имам алергия (глутен) са изключени иначе всичко наред.  Хранителните вещества минават към кърмата и колкото по-добре и здравословно се храни човек толкова по-добре и за бебето.

Относно ваксинирането (предполагам срещу К19) - лично аз не бих. До сега за никоя друга ваксина не съм чувала, че се подписва информирано съгласие, че ако нещо ти се случи ти си носиш отговорността. Такива неща знам се подписват само при експериментални неща. Примерно ако тества козметика или си в контролна група за част от изследванията за някое лекарство/ваксина.

Един въпрос, тъй като предстои захранване на бебка...  Не ми се иска да и заменям хранения бързо, така както ми даде обяснения педиатърката направо за 2 месеца и ще е заместено. Иска ми се възможно най-дълго да кърмя, но ме е страх, че кърмата ще намалее. Добра ли е идеята да вкарам едно цедене някъде през деня само от към поддържане на лактацията?

# 562
Следете официални източници. СЗО например. Педиатрите, които са категорично против и те самите не могат да аргументират защо.

Аз съм ваксинирана и информацията, която получих е че и бебето получава антитела. При мен, страничните ефекти ме повалиха с температура 2 дни, ставах само да кърмя. Съобразете да има някой да ви помага.

# 563
Не знам къде сте търсили, но в първия пост има информация за Ковид и ваксини....

# 564
  • София
Питала съм и лекаря, следящ ми ЖК и лекарката при която родих - и двамата бяха против ваксина и кърмене. В болницата в която раждах имахме лекция и неонатоложката каза че няма достатъчно проучвания и всеки решава да себе си, тя отказа да даде становище по въпроса.

# 565
Проучвания има, всеки има право на мнение, но не и на собствени факти. Фактите са, че ваксината е съвместима( кърми се без спиране и без хвърляне на кърма) и ваксинираната майка предава антитела на бебето си, ще публикувам като редакция по-късно с линкове източниците на съответните международни здравни институции и научни проучвания, защото в момента съм на път П.С. за бременни важи същото, те даже са приоритетна група за ваксинация. Моля да не се обръща на за и против ваксинация.
Редакция:
В този пост ще видите информацията за най-новите изследвания по въпроса https://www.facebook.com/Xedrablog/photos/a.193306624140708/2103456973125654

Това са международните препоръки при бременност и кърмене (скролнете след препоръките за бременност са тези за кърмене):

https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-can-tak … covid-19--vaccine

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

https://www.asrm.org/news-and-publications/news-and-research/pre … y-wide-statement/

https://www.acog.org/womens-health/faqs/coronavirus-covid-19-pre … and-breastfeeding

https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavi … nd-breastfeeding/

https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-vaccination- … -or-breastfeeding

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778766?resultClick=1

Последна редакция: ср, 01 сеп 2021, 08:30 от LittleCactus🌵

# 566
  • София
Vivka, освен да се покриеш с шал, за да изолираш бебето и не се разсейва, пробвай да си сложиш някой шарен гердан, който да задържи вниманието й към теб.
Първите ми две деца така и не можах да ги науча да сучат навън. Баткото как да е, кърмила съм го в колата в движение докато той си е бил в кошчето (какво усукване е било), но малката - никак. Знаеше си само в леглото до мен.

# 567
Педиатър и личен лекар ми казаха да спра да кърмя и тогава да се ваксинирам. На ваксинационния пункт в Свети Иван Рилски ми отказаха да поставят ваксина, защото не искала дамата да си прави експерименти с мен и детето.
Четох, информирах се за себе си и реших да се ваксинирам. Нямах никакви странични реакции. Беше преди 5 месеца. Ако се наложи, ще го направя отново.

# 568
Да, за съжаление огромен процент медицински лица изобщо не са запознати с имунологията, не си опресняват знанията макар, че информация има и постоянно отказват. Има една фб група Ваксини, там пишат лекари и многократно е обсъждано и ваксиниране и кърмене, и ваксиниране и бременност, ако някой има нужда го чуе и от медицински лица, освен от официалните източници.

# 569
Момичета пак съм аз, бебчо го кърмих към 19:30, после към 21ч го изкъпахме и докато баща му го разхождаше вкъщи той заспа. Все още спи, аз е сега се изцедих 70мл, въпросът ми е може ли това мляко да го държа отвън до нощното шкафче  и като се събуди да му го дам? Щото ако го сложа в хладилник, докато го стопля малкия ще събуди цялата кооперация хаах Simple Smile help please

Общи условия

Активация на акаунт