Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Правни насоки от адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

 • 24 204
 • 241
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 468
Според адв. Кирева и адв. Томанова единственият път за постигането на хармония и ред в една демократична и правова държава във времена на пандемия е и си остава спазването на правилата за поведение, което налага освен гражданско самосъзнание, така и отлично познаване на правната материя, на правата и задълженията, които притежава всеки един от нас, както и на пътищата, по които може да се търси правна закрила, в случай че те бъдат накърнени.
Предвид специфичността и сложността на правната материя понякога това е невъзможно без помощта на специалист.

Отговорите на поставените от Ваша страна въпроси в рамките на настоящата тема предоставят единствено и само абстрактни правни насоки по разрешаване на юридическия проблем на отправилия запитване потребител на форума и не представляват по своята правна същност юридически съвет или консултация по смисъла на Закона за адвокатурата. Тази тема и съдържащите се в нея публикации на свой ред не представляват по своята същност рекламни материали и не са разработени и публикувани с цел рекламиране на дейността на Адвокатската кантора по смисъла на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, а единствено и само с информационна цел.

Времената на пандемия са и времена за взаимопомощ и оказване на социална подкрепа между членовете на обществото, затова, водени от тази идея, вярвайки че "Правото е изкуството на доброто и справедливото" (Целз, II в. сл.Хр.), адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева се присъединяват към социалната инициатива на форума "Специалистите говорят", подтикнати от стремежа си да помагат посредством знанията и опита, които притежават.

Адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева, заедно или поотделно, в зависимост от своята ангажираност, ще отговарят два пъти седмично на Вашите въпроси, свързани със следните правни отрасли, в случай че естеството и характеристиката на всеки един казус предпоставят възможността за даване на насоки от страна на екипа на кантората посредством темата във форума:

• Семейно право;
• Наследствено право;
• Трудово право;
• Вещно право;
• Етажна собственост;
• Облигационно право;
• Потребителски спорове;
• Наказателно право;
• Медиация;
• Производства по Закона за защита от домашното насилие, Закона за закрила на детето, Закона за здравето, Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и относно процедурата за осиновяване на дете, регламентирана в Семейния кодекс
.


адв. Лора Томанова и адв. Светлана Кирева

Адв. Лора Томанова е завършила специалност "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и притежава богат и разностранен опит в сферата на гражданското и наказателното правораздаване и нормотворческата дейност в сферата на антикорупционното законодателство, като основните ѝ интереси в сферата на правото са насочени преимуществено към гражданскоправните и наказателноправните отрасли.

Адв. Светлана Кирева е завършила специалност "Право" в Юридическия факултет на Нов български университет и притежава богат практически опит в сферата на гражданското и административното правораздаване, нотариалната дейност, както и в изработването на инвестиционни проекти, като основните ѝ интереси в сферата на правото са насочени преимуществено към правото на интелектуалната собственост, вещното и наследственото право, както и към административното право и процес.

Двете обединяват знанията, опита и професионалната си експертиза, създавайки Адвокатска кантора "Томанова и Кирева" с цел оптимална и всестранна защита на интересите на клиента. Екипът на Адвокатската кантора не за първи път участва в инициативи със социална насоченост, а напротив – те са част и съпътстват ежедневната им професионална дейност – напр. в случаи на упражнено насилие над деца и животни адв. Томанова и адв. Кирева предоставят безплатни юридически консултации и работят pro bono, в случай че са налице законоустановените изисквания за всеки един подобен казус.

https://www.lawspacebg.com


Моля да имате предвид, при отправяне и формулиране на запитванията си в темата, че е абсолютно недопустимо в тях да бъдат разкривани каквито и да било лични данни – както Ваши, така и на трети лица, имащи отношения към казуса, банкова и каквато и да било лична, поверителна или друга чувствителна по своето естество информация, която би могла да доведе до индивидуализиране на визирания в питането субект. Недопустимо е също така и прикачването на каквито и да било документи към въпроса, вкл. и такива със заличени лични данни в тях.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от съвети в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят


Правила на консултативните теми във форума

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 10:36 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 104
Здравейте, днес хванаха баща ми за 3-ти път да шофира след употреба на алкохол. Първия път беше много отдавна и не помня подробности. Втория път беше преди 2 години, измериха 1.2 промила, взеха му книжката, свалиха номерата на колата, имаше глоба 1000лв и условна присъда за 1 година. Всичко мина и сега пак е направил нарушение. Сега са измерили 1.4 промила и е в ареста за 24 часа. Отказал е кръвна проба. Въпросът ми е може ли да се размине без да лежи в затвора? Има ли някакъв шанс? Той е възрастен на 60г, има доста болести (в процес на изкарване на ТЕЛК), не мога да си представя да лежи в затвор.. И трите пъти го хващат с алкохол в рамките на малкия град, където живее, никога не е излизал извън него в нетрезво състояние, става въпрос за няколко метра с кола, дори няма километър. Няма и направено ПТП. Не знам дали има някакво значение това..
Въобще не го оправдавам, виновен е и трябва да си понесе последствията. Само се надявам да се избегне затвор.
Какво бихте ни посъветвали?
Благодаря предварително!

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 09:50 от MamaJuliana

# 2
 • Мнения: 119
Здравейте, MamaJuliana, благодарим за първия откриващ темата въпрос!
Имайте предвид, че за да бъде приложен институтът на условното осъждане съгласно чл. 66, ал.1 от Наказателния кодекс ( НК) следва да са налице три кумулативни (и трите следва да са налични едновременно) предпоставки - размерът на определеното наказание да е до 3 години лишаване от свобода, деецът не следва да е осъждан на лишаване от свобода за престъпление от общ характер и в случай че съдът прецени по силата на вътрешното си убеждение, че за реализацията на целите на наказанието и за поправяне на осъдения не е наложително ефективно осъждане, като за да бъде приложено условно осъждане по отношение на вече осъждан, то последният следва да бъде реабилитиран - чл. 85 - чл. 88а от НК.

Той е възрастен на 60г, има доста болести (в процес на изкарване на ТЕЛК), не мога да си представя да лежи в затвор.. И трите пъти го хващат с алкохол в рамките на малкия град, където живее, никога не е излизал извън него в нетрезво състояние, става въпрос за няколко метра с кола, дори няма километър. Няма и направено ПТП.

Определянето на наказанието е изключително сложен процес и в рамките на настоящия отговор няма как да бъде предоставена прогноза относно размера му, още повече без запознаване с материалите по досъдебното производство, но от визираните от Вас обстоятелства единствено и само влошеното здравословно състояние представлява смекчаващо обстоятелство по смисъла на НК.
С оглед комплицираността на наказателното производство, както и предвид предходното осъждане на баща Ви, от наша страна Ви съветваме да се обърнете незабавно към адвокат, който да поеме защитата му.

  # 3
  • Мнения: 104
  Благодаря много за бързия отговор!
  Оказа се, че съм в грешка за условната присъда и не е имал такава. Само при първото нарушение е трябвало да ходи да се подписва (не знам това какво точно значи). Иначе няма никакви други криминални провинения.
  Обърнахме се към адвокат и стискаме палци да се нареди всичко.
  Отново благодаря!

  # 4
  • Мнения: 826
  Здравейте! Ще се радвам да получа съвет за изход от следната ситуация. Бащата на сина ми почина преди 8 месеца. Детето е на 12 г и е единствен наследник. Наследи апартамент, в който баща му живееше на семейни начала с една жена. Тя няма дял от този имот. Продължи да живее там и не бързах да я притискам, докато не се възстанови. От известно време обаче тя отклонява всякакви опити от моя страна да обсъдим какво ще се случва оттук нататък - склонна ли е да плаща символичен наем или има други планове. Реших, че поведението й само по себе си е красноречиво и със съобщение (по Вайбър) я уведомих, че желая да се изнесе. Нямам никакъв отговор, никаква реакция. Какви опции за действие имам? Може би трябва да спомена, че с бащата на детето сме разведени, а скоро очаквам решение от съда, че е в негов интерес да приеме наследството.

  # 5
  • София
  • Мнения: 314
  Здравейте, продаваме имот  къща построена върху общинска земя-двора реално се води на общината, а къщата е наша. Въпроса ми е дали трябва да предложим на общината преди това да купи къщата  или нотариуса да направи такава нотариална покана за същото, или това не е необходимо като цяло според действащото законодателство. Ще съм благодарна на отговора Ви!

  # 6
  • Мнения: 119
  Здравейте, Sea breeze! В случаи, подобни на Вашия, законодателят е предвидил многобройни и различни пътища за правна защита и реакция в полза на малолетния собственик на недвижимия имот, действащ чрез законния си представител, като на първо място, след влизането в сила на съдебното решение за приемането на наследството по опис, е възможно изготвянето на нотариална покана с изрично искане за предаване на имота, като може да се  изиска също така и съставянето на опис, в хипотеза на риск от злоупотреби. При отказ от приемане на нотариалната покана или при отказ да се освободи недвижимия имот, пред малолетния собственик и законния му представител респективно съществуват различни правни възможности за реакция - както по граждански, така и по наказателен ред, вкл. и специален граждански иск за за опразване на наети и заети за послужване помещения.
  Наред с многобройните правни възможности съществуват и множество рискове, както и специфики, които по наше мнение обуславят необходимост от консултация с адвокат преди предприемане на правни действия по разрешаване правния проблем.

  # 7
  • Мнения: 119
  Здравейте, Щастлива съм!! В случай че недвижимият имот е построен в резултат на учредено право на строеж, не е необходимо общината да бъде уведомявана за предстояща покупко-продажба. Нотариусът ще разгледа документите и в случай че те отговарят на законоустановените изисквания, сделката ще се осъществи. При необходимост от изясняване на допълнителни факти или събиране на документи, нотариусът или служители на нотариалната кантора вероятно ще Ви насочат към адвокат.

  # 8
  • Мнения: 119
  Здравейте, искаме да изразим и пред Вас удоволствието си, че се присъединихме към социалната инициатива „Специалистите говорят” на BG-Mamma, както и да Ви уведомим, че от днес стартираме поредицата „Пет правни насоки/Какво трябва да знаем за...”, като регулярно и в зависимост от нашата натовареност ще публикуваме кратки постове, съдържащи лаконична, но и полезна, надяваме се, информация относно различни въпроси и проблеми от правната сфера, изготвени единствено и само с информационна цел, в случай че проявявате интерес към поредицата ни, като фокусът на днешната публикация ще бъде домашното насилие. Съзнаваме, че темата не е сред приятните за обсъждане през горещите летни дни, но според различни проучвания всяка четвърта жена, както и хиляди деца в България са били или са и понастоящем обект и жертва на подобен род насилие, като макар и да липсва официална държавна статистика по проблема, на базата на информация, съдържаща се в различни медийни източници, може да се заключи, че в условията на пандемия и рестриктивни социални ограничения се наблюдава драстично повишаване случаите на домашно насилие,  достигащо според някои данни до тревожните  80% растеж, което налага и необходимостта от дискусия по темата, която донякъде и в някои свои аспекти все още е своеобразно табу в страната ни, което затруднява както превенцията, така и защитата на пострадалите.

  „Пет правни насоки
  или
  Какво трябва да знаем за домашното насилие”

  1.   Насилието.

            За да да бъде предотвратен в зародиш даден акт на домашно насилие или впоследствие да се помогне на жертвата, от изключителна важност е, на първо място, да се разпознават формите на домашното насилие, макар че невинаги това е лесно и възможно предвид спецификата на извършването му. Все пак е добре да се знае, че по смисъла на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, вкл. и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, в случай че са извършени спрямо лица, с  които насилникът се намира в родствена връзка, с  които е или е бил в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство, представлява по своята същност домашно насилие, като за психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всеки подобен акт, извършен в негово присъствие.
          По-подробна и цялостна информация относно конкретните прояви на домашното насилие, както и полезни практически съвети за справяне с проблема, може да откриете на страницата на МВР, Главна дирекция „Национална полиция”, линк към която за Ваше удобство поставяме долу:

  https://www.mvr.bg/gdnp/%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1% … D0%BB%D0%B8%D1%8F

         Следва да имате предвид също така, че ако актът/актовете на домашното насилие по своята правна същност представлява/т и престъпление/я по смисъла на Наказателния кодекс, то в такъв случай може да бъде образувано и наказателно дело по законоустановения за това ред и процедура, който въпрос ще разгледаме в някоя от следващите публикации, част от поредицата.

  2.   Лицата, имащи право на закрила.

         По силата на ЗЗДН право на защита има всяко едно лице (не само жени, деца и възрастни хора, както се смята погрешно от мнозина), пострадало от акт на домашно насилие, извършено спрямо него от страна на:
  •   съпруг или бивш съпруг;
  •   лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство;
  •   лице, от което има дете;
  •   възходящ – баща, майка, баба, дядо и т.н.;
  •   низходящ – син, дъщеря, внук, правнучка и т.н.;
  •   лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен включително – сестра, брат,леля, вуйчо и т.н.;
  •   лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен включително – зет, снаха, тъст, свекърва и т.н.;
  •    настойник, попечител или приемен родител;
  •   възходящ или низходящ на лицето, с което се намира във фактическо съпружеско съжителство;
  •   лице, с което родителят му се намира или е бил във фактическо съпружеско съжителство.


  3.   Държавните органи и неправителствените организации.

            На следващо място, важно е да се познават институциите, към които пострадалите от домашно насилие могат да се обърнат и съответно да потърсят закрила. Основният орган, който жертвите следва да сезират в случай на насилие, извършено спрямо тях, както и да поискат налагане на мярка за защита от негова страна, е Районният съд по постоянния или настоящия адрес на пострадалото лице, като производството по издаване на заповедта за защита от домашно насилие може да се образува по молба на:
  •   пострадалото лице, в случай че е навършило 14-годишна възраст, като право на жалба имат и поставените под ограничено запрещение;
  •    брат, сестра или лице, което е в родство по права линия с пострадалото лице – баща, майка, син, дъщеря, внук и т.н.;
  •   настойника или попечителя на пострадалото лице;
  •    директора на дирекция "Социално подпомагане", в случай че пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е с увреждания.

             Молбата  по ЗЗДН задължително следва да е писмена и да съдържа следните данни:
  •    имената, адреса и единния граждански номер на молителя, адреса на дирекция "Социално подпомагане"; в случай че пострадалото лице не може или не желае да разкрие постоянния или настоящия си адрес, то има право да посочи и друг адрес, на който да бъде призовавано по делото;
  •    имената и настоящия адрес на извършителя на домашното насилие или друг адрес, на който може да бъде призован, включително телефон и факс;
  •   данни за семейната, родствената или фактическата връзка между пострадалото лице и извършителя;
  •   датата, мястото, начина и други факти и обстоятелства за извършеното домашно насилие – фактическата обстановка следва да бъде описана  изключително точно и конкретно;.
  •    подпис.

            Важно е да се има предвид, че при образуване на производство по ЗЗДН не се дължи заплащане на държавна такса от страна на молителя, като при издаване на заповед за защита съдът възлага държавната такса и разноските по делото в тежест на извършителя на домашното насилие, докато при отказ за издаване на заповед или при отмяна на последната, държавната такса и разноските по делото се заплащат от страна на молителя, освен ако молбата по ЗЗДН изхожда от името на непълнолетно лице, лице, поставено под запрещение, или лице с увреждания.
             В случай че молбата съдържа данни, които индикират за пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице, то районният съд е длъжен  в закрито заседание и без да призовава страните по делото да издава заповед за незабавна защита в срок до 24 часа от получаването на молбата. В подобни случаи жертвата има правото също така да депозира молба и до органите на Министерството на вътрешните работи (МВР) за предприемане на мерки съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР). В подобен род случаи пострадалото лице или негови близки, съседи или свидетели не следва да се колебаят да подадат сигнал за случай на домашно насилие на единния номер за спешни повиквания 112, като следва да се знае, че обажданията към него се записват и респективно записите от тях се съхраняват, като биха могли да бъдат приобщени към делото и да служат за доказване факта на насилие.

              Имайте предвид, че наред с държавните органи съществуват множество неправителствени организации, които помагат по различни начини и с различни средства на лица, пострадали от домашно насилие, като част от тях имат и открити горещи телефонни линии за търсещите закрила или съвет. Предвид риска посочването на някои от тях да се възприеме като реклама/опит за такава в полза на последните, ще се въздържим от изброяването на подобни организации, но при желание и необходимост, почти всички могат да бъдат открити в Интернет-пространството.


  4.   Мерки за закрила.

              В случай че актът/актовете на доказано домашно насилие бъдат установени и доказани, посредством заповедта за защита съдът може да наложи една или повече от долуизброените  мерки за защита:
  •    задължаване на извършителя да се въздържа от извършване на домашно насилие;
  •    отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище за срока, определен от съда (дори и в случай че жилището е собственост на насилника);
  •   забрана на извършителя да приближава пострадалото лице, жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на пострадалото лице при условия и срок, определени от съда;
  •    временно определяне местоживеенето на детето при пострадалия родител или при родителя, който не е извършил насилието, при условия и срок, определени от съда, ако това не противоречи на интересите на детето;
  •   задължаване на извършителя на насилието да посещава специализирани програми;
  •    насочване на пострадалите лица към програми за възстановяване.


  5.   Срок за подаване на писмената молба по ЗЗДН и доказване факта на насилие.

           От изключителна важност е и срокът, в рамките на който пострадалият може да потърси закрила по реда на ЗЗДН от страна на съда, в случай че е жертва на домашно насилие – последният е едномесечен, считано от момента на извършване на акта/овете на насилие, като пропускането му  е с фатални последици за пострадалия, тъй като последният губи изцяло правото си да търси закрила по реда на ЗЗДН, като за него остава единствено възможността да се защити по наказателноправен ред, и то само в случай че актът/овете на домашно насилие представлява/т  и престъпление по смисъла на НК.

         Съгласно ЗЗДН за доказване и установяване акта/овете на домашно насилие са допустими абсолютно всички доказателствени средства, допустими и в общия граждански процес, но предвид спецификата на осъществяване на домашното насилие – зад вратите на домовете, в рамките на семейството и често без свидетели, законодателят е предвидил улеснена процедура по доказване актовете на насилие, като в специалното производство по ЗЗДН доказателствени средства могат да бъдат също така и  протоколите, докладите и други актове, издадени от дирекциите "Социално подпомагане", от лекари, както и от психолози, консултирали пострадалото лице; документите, издадени от доставчици на социални услуги, лицензирани по реда на Закона за социалните услуги,  както и специалната  декларация по ЗЗДН, която се прилага  задължително към писмената молба, в която декларация следва актът/овете на насилие да бъдат описани максимално подробно, по подобие на молбата, за да може и  декларацията да служи пълноценно като доказателствено средство, като ако в   в конкретния случай не са налични други доказателства, то съдът издава заповедта за защита само на основание приложената декларация.
          В случай на физическо насилие, оптималният вариант е нараняванията на жертвата да бъдат установени и от страна на съдебен лекар и обективирани в съдебномедицинско удостоверение, като по силата на ЗЗДН по искане на пострадалото лице всеки лекар е длъжен да издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилие. Когато актът/овете на насилие са осъществени пред свидетели, то следва и последните да бъдат разпитани пред съда в производството по ЗЗДН.

  Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 14:58 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 9
  • Мнения: 320
  Здравейте, по какъв начин може да се прекрати действието на нот.акт с право на ползване  за определен период, като периодът не е изтекъл, но ползвателя не може да бъде намерен.

  # 10
  • Мнения: 119
  Здравейте, Arieldd! Ограниченото вещно право на ползване, учредено от страна на собственика в полза на дадено физическо лице и обективирано в нотариален акт, се погасява  единствено и само в следните хипотези:
  -  при смърт на ползвателя;
  - при изтичане на срока, в случай че последното е  учредено като срочно;
  - с погиване (унищожаване) на вещта, по отношение на която е учредено от страна собственика;
  - в случай че правото на ползване не е упражнявано от страна на ползвателя в продължение на 5 години.
  Ако възникне спор между собственика и ползвателя по отношение на погасителните основания, то същият се разрешава от страна на съда.
  Извън тези алтернативни (наличието на една е достатъчно за погасяване правото на ползване) предпоставки, собственикът има правото да иска от страна съда да прекрати правото на ползване, в случай че ползвателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта, по отношение на която е учредено правото на ползване, по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, както и ако ползвателят нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.
  Ползвателят може да се откаже от правото си на ползване посредством нотариално заверена декларация, която подлежи на вписване в имотния регистър.

  # 11
  • Мнения: 2 423
  Здравейте. Ако се отреди строг режим на излежаване на присъда, човекът има ли право да работи? И един работен ден там на колко излежани се равнява? Благодаря!

  # 12
  • Мнения: 119
  Здравейте, Yan25,  в случай на определен строг режим на изтърпяване на наказание лишеният от свобода има правото да работи само и единствено в района на съответния затвор или затворническо общежитие, в което изтърпява наказанието си, както и по изключение - на обособени външни охраняеми обекти, като два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода, с изключение на наказанието доживотен затвор,  по време на изтърпяване на което не се зачитат работни дни.

  # 13
  • Мнения: 6
  Здравейте, моля за помощ!
  Въпросът ми е:
  - Собственица съм на апартамент, а майка ми е със запазено пожизнено право на ползване на имота.
  Мога ли да предпиша апартамета на сина ми при това положение?
  Моля за съвет, благодаря Ви предварително!

  # 14
  • Мнения: 119
  Здравейте, Вера Янева 699853, няма пречка да се прехвърли или дари недвижим имот с учреденото право на ползване. Правото на ползване е ограничено вещно право и собственикът има право да продаде или дари имота, но учреденото право на ползване не се погасява с продажбата и същото следва имота, а не собственика на същия. В нотариалния акт се отбелязва, че върху имота е учредено вещно право на ползване, а същото обстоятелство ще е видно и от удостоверението за тежести.

  # 15
  • Мнения: 71
  Здравейте имам влязло в сила решение да издръжка на дете от февруари месец тази година.Бащата до момента не е платил нито един месец.Четох ,че мога да внеса жалба до прокуратурата.Въпроса ми е мога ли сама да внеса тази жалба ,без адвокат?Какво трябва да впиша в жалбата?

  # 16
  • София
  • Мнения: 7
  Здравейте,
  имам проблем със съседа, който обитава апартамента под моя. В една от стаите е разположил компютри или сходни устройства, както и голям вентилатор. Всички те вдигат постоянен шум, който е много дразнещ. Опасявам се освен това от излъчванията от тези устройства.
  Не мога да кажа какви са устройствата. Преди време той беше споделял, че копае крипто валута. В разговори с мен казва, че те му служат, за да има интернет, защото той не ползвал интернет като мен/моя. Няма да ви преразказвам, принципно с него не може да се води комуникация, затова и пиша тук.
  Аз го питам защо не ги изнесе в помещение под наем, той отрича това да било стопанска дейност, ако изобщо ме разбра, твърди, че си произвежда интернет, за да си го ползва, занимавал се с това - с хардуер. Иначе плащал 1600 лв ток за тях. ... Чувала съм мъжете, които му помагат и носят разни неща, да му казват, че ще му помагат да ги поддържа денонощно.
  Така.
  Не знам дали мога да докажа дали има излъчване. Факт е обаче, че във времето, когато спях над устройствата, се събуждах подпухнала, а след третата година ми откриха възел на щитовидната жлеза и се наложи операция. Шумът и фините вибрации ужасно ме изнервят, въпреки че вече месеци не живея във въпросната стая.

  Преди години бившият ми съпруг беше подал жалба до общината. Преди това беше ходил до РЗИ и доколкото ми каза, от там го посъветвали да отнесе въпроса до общината. От общината дойдоха и говориха със съседа. Казали (насаме) на бившия, че не могат нищо да направят, могат да разчитат само съседът да се стресне. И оттогава сме все така. Той тогава изнесе една част, после пак донесе други устройства.

  Въпросът ми е - има ли начин да предприема някакви действия с надежда да се разреши този проблем или да търся ново жилище?

  Благодаря!

  # 17
  • Мнения: 39
  Здравейте!
  Ситуацията ми е следната: от началото на Ковид пандемията съм безработна - напуснах работа, за да гледам малките си деца. Съпругът ми работи, заплатата му е много добра и е напълно достатъчна до степен дори да не получаваме никакви помощи, въпреки, че аз не работя. Откакто съм вкъщи, обаче, отношенията ни не вървят на добре и все по-често ме заплашва, че ако се разведем ще ми вземе децата. Основният му довод е, че аз реално нямам никакви доходи. Ключов момент в проблема е, че дори в момента за издръжката на цялото семейство той "отпуска" от заплатата си 900 лева с които трябва да покривам всички нужди на децата, сметки, храна, дори неговите разходи. Заплатата му е много повече, но той си я "спестява".
  След този дълъг и досаден разказ въпросът е: имам ли някакви шансове при развод съда да ми остави децата? Имам при кого да отида и да ми окаже финансова и морална подкрепа докато започна работа. Имам три висши образования и не малко допълнителни курсове - ще си намеря работа сравнително лесно. Проблемът е, че тук, където живеем, градчето е изключително малко. А и той настоява работата ми да е такава, че хем да водя и взимам децата от учебните им заведения, хем да работя фул тайм, хем заплатата да е конкурентна на неговата. Което е невъзможно. Отделно, че с тези локдауни буквално няма на кого да оставям децата дори за 10 минути, а са твърде малки, за да се гледат сами. Той категорично отказва да полага грижи различни от оставянето на някакви пари. Тревожи ме какво би се случило с децата ми ако съдът наистина ги остави на него, а мен ме няма...
  Предварително благодаря за отделеното време!

  # 18
  • Мнения: 119
  Здравейте, poison91,

  Съгласно българското законодателство няма пречка лицето, което счита че са му накърнени различни права, граждански, имуществени, неимуществени и т.н, както и в случай че е пострадал от престъпление, да предявява, подава, изготвя съдебни документи до различни институции, съдилища, прокуратура. Сигналът до Прокуратурата следва да съдържа всички факти и обстоятелства относно неплащането на издръжка.

  # 19
  • Мнения: 119
  Здравейте, invicta,

  Съгласно Закона за управление на етажната собственост, всеки собственик е длъжен да не извършва в своя самостоятелен обект или част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното. В жилищна сграда офиси могат да бъдат разположени на първи или полуподземен етаж, а в останалите случаи се изисква нотариално заверена декларация, че всички съседи, граничещи със съответния самостоятелен обект, са съгласни помещението да бъде използвано за офис, ателие и т.н. Възможните варианти за предприемане на действия, в случай че изискванията не са изпълнени, са следните: депозиране на жалба до Общината, жалба до Контролен орган, който следва да извърши проверка дали жилището има предназначение за офис и дали същото отговаря на изискванията за безопасност, свикване на Общо събрание, с което може лицето да бъде предупредено или директно да се вземе решение за предприемане на действия по извеждането му от етажната собственост, като се констатира, че не се спазва Правилника за вътрешения ред и правилата,  приети в Закона за управление на етажната собственост. Възможно е да се предприемат и различни действия по съдебен и административен ред.

  Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 13:31 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 20
  • Мнения: 119
  Здравейте, alex_ivanova88,

  Съдебната практика в сферата на семейното право и конкретно относно родителските права има много различни правни аспекти. В определени случаи родителите успяват да постигнат споразумение относно родителските права и режима на лични отношения, издръжката и местоживеенето на децата. Когато това е невъзможно, съдът ще съблюдава основно за интересите на малолетните деца. В този вид производства се изготвя социален доклад, разпитват се свидетели, понякога се назначават експертизи и се прибягва до изслушване на децата съгласно Закона за закрила на детето. Основните критерии, които се съблюдават от съда са следните: родителските качества, полагане на грижи и умения за възпитание, морален лик на родителите, привързаност на децата, пол, възраст, лично социално обкръжение и т.н. Съдебни решения, с които се лишават или ограничават родителските права,  са възможни, когато някой от родителите упражнява някаква форма на насилие, при доказан алкохолизъм или употреба на наркотици и т.н., както и при други тежки провинения.

  Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 18:44 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 21
  • Мнения: 770
  Здравейте адвокат Тома нова и адвокат Кирева.
  Аз искам да ви попитам следното.
  Моя съпруг има теглен кредит от 2000лв от банка но не успя да го погаси през 2007 година.
  Искаме да купим и дарим един малък имот на сина ни който е на 9 Месеца.
  Има ли вероятност банката да развали сделката..
  От тегленето на кредита са минали  14 години.

  # 22
  • Мнения: 2
  Здравейте! Благодаря Ви, че правите това, наистина сте от помощ на много хора! Много съм щастлива, че намирам темата точно сега, когато се интересувам от един въпрос...
  Въпросите ми (и нуждата от съвет) са свързани със семейното право. В момента съм на 23 години. Предстои ми да бъда 4ти курс, редовно обучение, специалността ми изисква следобедните часове да бъдат уроци по специалните ми предмети, затова нямам възможност да работя...Родителите ми са разведени, това се случи, когато бях първи клас... до 18годишна възраст получавах месечна издръжка от 50лв. Майка ми така и не увеличи издръжката, макар че учех в друг град и сумата беше.... Нищожна за нуждите ми.. Беше я страх, нямахме финансите за това да заведе дело... Или я беше страх, не знам... Ще се опитам да не изпадам в повече подробности, а да превключа към директните ми въпроси за този момент. Какви са моите шансове да успея да го осъдя - майка ми е безработна, изцяло в сивия сектор - художничка, живеем.... Бедно не е думата да опиша... За да се образува дело, трябва ли да се регистрира като безработна... (тя не го иска)..? Нямаме никакви имоти с мама. Тя живее с баба, тя е 80%инвалид и мама и помага финансово, когато може.. Баща ми работи като строител в Горна Оряховица. Живее сам. Няма друго семейство. Никога не е имал бащински инстинкт към мен, не ми е купувал нищо! Закупи си апартамент и си го обзавежда пре-скъпо... Могат ли да бъдат разпитани свидетели, ако да, какви? Има ли минимална сума за издръжка при пълнолетните учащи? Осъждането за минало време важи ли при пълнолетните учащи? Ако да, за колко време назад мога да го осъдя? И според Вас да се опитам ли първо да говоря с него (което се е случвало много пъти, но винаги ми се смее и ми казва, че няма как да стане, защото си оправя апартамента и изплаща заем, който е теглил за него, било време да помисли за себе си, едвам се бил "отървал" от 50лв, които ми даваше... ) Ако може да се приеме като заплаха от негова страна, когато поисках да ми праща някакви пари на месец, докато съм студентка (съгласи се на 100лв. "с многооо лишения" и то не редовно.. ) ми каза: "ако решиш да правиш нещо, не можеш, защото си изплащам заема". Преди развода... Той се държеше отвратително с мен... С майка ми също. Майка ми се опитва колкото може да ми помага... Аз трета година подред работя за по 8 седмици, летата, в Англия, на бригада, за да мога през годината да се издържам с тези пари, които изкарам... Тази година парите ще трябва да ги вложа в закупуването на инструмент, нужен за следването ми. Преподавателите по специалните ми предмети изискват от мен да бъда там лятото, за да мога да се подготвям за конжерти през есента, а аз нямам избор и отново заминах, за да миже следващата учебна година да имам какво с какво да живея. Искам да завърша нормално и другата година да не ми се налага да идвам. Лятото ми да мине в готвене на програмата за септември... Миналата година с приятеля ми, с когото заедно живеем на общежитие, си разделихме пари и аз изкарах шофьорски курсове и си взехме автомобил, той се води на мое име... Това пречка ли е за делото? Искам да разбера дали съществува шанс да успея да го осъдя за някаква сума... Благодаря Ви предварително! Извинявам се, но се опитвам максимално да кажа необходимото, но не знам кое от всичко е от значение за едно такова дело.
  Поздрави!

  Последна редакция: вт, 10 авг 2021, 22:45 от Симона Йорданова 700940

  # 23
  • Мнения: 119
  Здравейте, Tan4eto.23,

  При сключен договор за банков кредит и за съществуващи задължения по него се прилага петгодишна давност за задълженията за главница и тригодишна давност за задълженията за лихва. Началният момент на погасителната давност за всяка вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. В случай че са предприети действия от частен съдебен изпълнител, давността се прекъсва. При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело. Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство. При образувано изпълнително производство, съдебният изпълнител може да предприема действия, които са съразмерни с размера на задължението, като се отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено. При евентуални претенции от банката, вероятно същите няма да бъдат уважени от съда, при правилно процесуално поведение от страна на длъжника. При вземания с по-малък размер, банката може да се удовлетвори от движими вещи или чрез запор на банкова сметка.

  # 24
  • Мнения: 119
  Здравейте, Симона Йорданова 700940, съгласно българското законодателство всяко едно пълнолетно учащо се дете има правото лично и от свое име да предяви  иск пред съответния районен съд за присъждане на издръжка от своя родител, като следва да знаете,  че за да бъде основателна подобна претенция трябва да бъдат налични следните четири кумулативни ( и четирите следва да са налице едновременно) условия:
  -   претендиращият издръжката следва да се обучава в средно или висше обучение в редовна форма на обучение, не и в задочна или дистанционна;
  -   пълнолетното дете трябва да е до 20-годишна възраст, ако се обучава в средно учебно заведение, или до 25-годишна възраст, в случай че се обучава във висше учебно заведение, в който именно срок последното притежава правото да иска издръжка от своя родител;
  -   следва да не е налична възможност по отношение на  претендиращия издръжката да се издържа от доходите си или от използване на имуществото си (с оглед на това изискване следва да бъде направена  внимателна и цялостна преценка дали  съществува възможност за издръжка от движимата вещ – МПС, която се споменава във въпроса, както и от получените от бригадите в чужбина парични суми);
  -   родителят, от когото се иска издръжката, следва да може да я изплаща на пълнолетното си дете без особени затруднения, като с цел установяване на това обстоятелство в рамките на съдебното производство се осъществява преценка на имуществото му.

         Издръжката може да се претендира и за минало време – най-много за една година преди предявяване на иска, в случай че всички изискуеми предпоставки са налице и за целия изминал период.
        
       Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи, като минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата, като за разлика от задължението за изплащане на  издръжка, дължима на непълнолетно дете, това задължение не е безусловно.
        
       В рамките на съдебното производство могат да бъдат разпитвани свидетели по въпросите за нуждите на пълнолетното учащо се дете и финасовите възможности на родителя, от когото се иска издръжката. Искът, както бе уточнено и по-горе, се предявява лично от страна на пълнолетното дете, с оглед на което трудовоправният статус на родителя, от когото не се претендира издръжката,  няма каквото и да било правно значение, още по-малко е процесуална предпоставка за предявяване на иска.

        По отношение на въпроса дали следва да говорите със своя баща предварително, то питането не е юридическо, а  лично и психологическо, поради което и от наша страна няма как да бъде преодставен отговор.

       P.S. Благодарим за положителната оценка от Ваша страна, тя е изключително ценна за нас! Адмирации за готовността Ви да търсите защита на правата си!

  # 25
  • Мнения: 770
  Благодарим ви за бързия отговор.
  Но не сте ни отговорили можем ли да пишем закупения имот на 9 месечния ни син без банката да ни попречи или съдия изпълнител.
  Има ли вероятност банката да развали сделката ако имота е записан като дарение..
  Лек ден

  # 26
  • Мнения: 2
   Благодаря Ви! Страхотни сте, пожелавам Ви здраве, развитие и все така човешко отношение! Simple Smile /list]

  # 27
  • Мнения: 942
  Здравейте!
  Казусът накратко е следния:
  - наследствен имот
  - трима наследници, 2-ма малолетни
  - майката на малолетните няма брак с наследодателя, преди смъртта му не са живяли заедно, но претендира, че неговата воля е била имота да остане за малолетните наследници; с майката на пълнолетния наследник е разведен отдавна
  - няма завещание, дарение или друг писмен документ
  Ако заведа дело за делба, кой ще плати разноските?
  Имам ли право да запечатам имота до произнасянето на съда?
  Ако тя използва имота /аз към момента нямам достъп/ мога ли да искам обезщетение/наем?
  Мога ли да претендирам пред съда пропуснати ползи за периода до съдебното решение?
  Благодаря за отделеното време!

  # 28
  • Мнения: 111
  Здравейте. В неплатен отпуск съм за гледане на дете до 8г.възраст. На цял щат съм.Имам ли право, докато съм в неплатен отпуск, да започна работа при друг работодател, на пълен работен ден. Необходимо ли е да уведомя първият си работодател за това?

  # 29
  • Мнения: 207
  Здравейте и предварително благодаря за отговора Ви! Искам да попитам следното,   в майчинство съм, като на 04.09 изтича първата ми година от него. Бременна съм с второто си дете и терминът ми е за края на месец октомври. Мога ли да ползвам 45-дневен болничен, трябва ли да се връщам на работа, за да го ползвам евентуално и как стои въпросът с платените ми отпуски за това време?
  Благодаря!

  # 30
  • Мнения: 119
  Здравейте отново, Tan4eto.23, видно от предходния ни пост, от наша страна е предоставен вероятностен и абстрактен отговор на Вашето запитване, базиран както на предоставената информация от Ваша страна, така и съобразен с императивните изисквания на законодателството в сферата на адвокатурата.

  При евентуални претенции от банката, вероятно същите няма да бъдат уважени от съда, при правилно процесуално поведение от страна на длъжника. При вземания с по-малък размер, банката може да се удовлетвори от движими вещи или чрез запор на банкова сметка.

  За категорично  становище по правния казус е необходимо запознаване с цялостната фактология и документация по случая, което е невъзможно в рамките на настоящата тема, а и по закон се осъществява единствено и само в рамките на платена юридическа консултация, с оглед на което Ви съветваме да се обърнете своевременно към адвокат.

  # 31
  • Мнения: 119
  Здравейте, zai4eee, следва да знаете, че производството по съдебна делба е особено двуфазно производство, като компетентен съд винаги е съответният районен съд по местонахождение на съсобствените имоти, в рамките на което задължително следва да участват всички съсобственици, като всеки един от тях има правото да иницира производството във всеки един момент, като правото му не се погасява по давност. Производството е особено по своята същност, дълго и комплицирано както от правна, така и фактическа страна, затова и до него следва да се прибягва,  само и единствено в случай че е невъзможно да бъде осъществена доброволна (извънсъдебна) делба. В рамките на първата фаза се определя посредством съдебно решение със задължително действия спрямо страните по отношение на кои лица, за какви имоти и при какви дялове ще бъде осъществена делбата, докато на втора фаза се извършва същинската делба на съсобственото имущество, както и се разрешават финансовите спорове, възникнали по повод съсобствеността, между съсобствениците.

              Разноските в производството по съдебна делба се заплащат от страните съобразно техните дялове и то в рамките на втората фаза. При отхвърляне на иска за делба и нейното недопускане, разноските се понасят от ищеца.

              В случай че само един от съсобствениците ползва съсобствения/те недвижим/и имот/и, независимо дали активно,  или пасивно посредством заключване на имота, например, то другите наследници имат правото и в двете фази по делбата да поискат от съда постановяване на привременни мерки – т.е. съдът да постанови кои от наследниците от кои имоти ще се ползват до окончателното извършване на делбата или какви суми едните трябва да плащат на другите срещу ползването.

  # 32
  • Мнения: 119
  Здравейте, Poli_Gen, не съществува законова пречка работник/служител, който използва неплатен отпуск, да започне работа при друг работодател, и то в условията на пълно работно време, като не се налага  уведомяване или разрешение от страна на първия работодател, стига в първия трудов договор да не се съдържа изрична забрана за това.

  # 33
  • Мнения: 119
  Здравейте, roza_damascena,  работничка/служителка, забременяла по време на ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, има правото да използва отново отпуска за бременност и раждане, като след неговото разрешаване отпускът за отглеждане на дете се прекъсва и се изплаща само този за бременност и раждане, като не се налага връщане на работа от страна на работничката/служителката. По отношение на платения годишен отпуск за този период, то той може да се използва от работничката/служителката след завръщането й на работа.

  # 34
  • София
  • Мнения: 37
  Здравейте адв. Томанова & адв. Кирева,

  Предварително Ви благодаря за отговора.

  Първо, искам да сменя изписването на презимето си на латиница - сега е KS, а искам да е X. Трябва ли да мина през съдия?

  Второ, искам да си променя фамилията, за което знам, че пак се минава през съд. Аз не съм омъжена и искам да взема фамилията на партньора ми и общото ни дете. Живеем в чужбина и тяхната фамилия е местна. Имам ли шансове пред съда и основателен ли е такъв иск?

  Поздрави, Калина

  # 35
  • София
  • Мнения: 6 938
  Здравейте, адв. Томанова и адв. Кирева!

  Майка ми почина този месец. Няколко дни преди да почине получи превод на пенсията си в дебитната си карта. След като почина мислех да отида със смъртния акт в банката, за да закрия сметката й, но снаха ми каза да изчакам, защото по закон баща ми има право да получи последната пенсия на майка ми. Въпросът ми е вярно ли е това и какво се разбира под последната пенсия? Последната пенсия след датата на смъртта, или за последна броим тази, получена 2-3 дни преди да почине? Ако наистина има право да я получи, изчаквам превод и тогава закривам сметката, или по друг начин да процедирам?

  И още един въпрос във връзка с майка ми. На мое име има сключен договор с мобилен оператор за двата мобилни номера, които са на майка ми и на баща ми. Картата на майка ми вече няма да се ползва, но все пак се води на мое име. Имам ли основание да отида при оператора със смъртния акт и да поискам прекратяване на договора за тази карта? Дължа ли неустойки за предсрочно прекратяване? Знам, че в офиса на оператора ще се опитат да ме убеждават във всичко, което е в тяхна полза, затова ми се иска да имам коректна правна информация преди да ги посетя.
   
  Предварително благодаря за отделеното на въпросите ми време!

  # 36
  • Мнения: 119
  Здравейте, Калина/ kalimali, съгласно българското законодателство промяна на собствено, бащино и фамилно име, вкл. и промяна изписването на някое от имената на латиница ( в случай че не е наличен официален документ, съдържащ желаното алтернативно изписване на латиница), се допуска единствено и само от страна на съответния компетентен районен съд въз основа на депозирана писмена молба от страна на лицето, което желае промяната на някое от имената си - молител, като молбата се уважава, в случай че е налице една от следните алтернативни (достатъчно е да е налична само една) предпоставки - името да е осмиващо; последното да е опозоряващо; да е обществено неприемливо или пък  важни обстоятелства да налагат неговата промяна (напр. желаещият промяната да е известен с желаното име сред обществото). В хода на производството за промяна на името пред районния съд от страна на молителя следва да бъде доказано по категоричен и несъмнен начин, вкл. и посредством свидетелски показания, наличието на твърдяната предпоставка, обусловяваща желаната промяна на името, като предвид липсата на константна практика на българския съд по тези въпроси, изходът на производството зависи в голяма степен от процесуалното поведение на молителя, както и от вътрешното убеждение на съдията.

  # 37
  • Мнения: 119
  Здравейте, Pandachina

  При смърт на осигурено лице за наследниците възниква възможността да получат право на еднократна помощ. Това са съпругът/съпругата, децата и родителите, като размерът на еднократната помощ се разпределя поравно между съпруга/съпругата, децата и родителите на осигуреното лице. Отделно от това, съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, всяко едно от посочените по-горе лица имат право и да получат т.нар. наследствена пенсия, като нейният размер се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице.  Наследствената пенсия също се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно между тях. За преживелия съпруг има още една възможност, а именно, правото на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга. Следва да се има предвид, че добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател, тоест трябва да изберете кое е по-изгодно за Вас. Адвокат може да Ви съдейства, както при подготовката на документите, така и при извършване на изчисляването. Когато пенсионер почине, може да има неполучени суми от пенсия. В този случай от наследниците се подава заявление в териториалното поделение на НОИ (ТП на НОИ), към което се прилага оригинал на удостоверение за наследници.

  Лицето, което е сключило договор с мобилен оператор, тоест е негов абонат и същият е подписан от него, може да иска неговото прекратяване, като всички права и задължения по договора могат да касаят само и единствено страните по договора, като е без правно значение кой ползва услугата. При желание за предсрочно прекратяване на договора, се дължат всички задължения по неизплатените фактури, както и неустойка в размер на 3 месечни такси.

  # 38
  • Мнения: 3
  Здравейте, адв. Томанова и адв. Кирева.
  Казусът ни е семеен и накратко е следния:
  - баща ни иска развод от майка ни (те сана около 60)
  - ние сме 2 деца на около 30 (пълнолетни)
  - имаме/имат къща, за чието построяване 
  е теглен кредит. Остават още няколко години до пълното му изплащане.
  Притесненията ни са за майка ни, тъй като разводът няма да е по нейно желание. Освен това предполагаме, че има замесена и по-млада жена и в тази връзка се интересуваме при развод и продажба на къщата, на 2 ли се дели всичко или както се разберат?
  Тъй като не мислим за редно майка ни да иска да ни помогне с някаква част от финансите от нейната част и по този начин да ощетим по някакъв начин само нея?
  Има ли смисъл и значение в този случай дали единия ще подаде молбата за развод или дали да е по взаимно съгласие?
  Благодаря предварително!

  # 39
  • Мнения: 9
  Здравейте,
   разведена съм от няколко месеца.
  Имаме дете на 4 години.
  По време на развода не успяхме да поделим  имотите.
  Имаме апартамент, който е придобит преди брака - 1/2 негов и 1/2 моя собственост. Имам право на ползване, докато детето навърши 18 години.
  Имаме още един апартамент, който е купен по време на брака с възбрана от 29 000 лева от строителя и без акт 16.
  Бившият ми съпруг отказва да си разделим имотите. Желанието му е аз да прехвърля моята 1/2 от имота придобит по време на брака, който е без акт 16 на него, но без той да си прехвърли неговия дял от семейното жилище, в което живеем с детето. Така аз да остана само с 1/2 апартамент.

  Какви са моите варианти в случая? Какво точно ще се случи ако заведа дело?

  # 40
  • Мнения: 119
  Здравейте, cookie_monsteR,

  Българското процесуално право предвижда две основни съдебни производство по прекратяване на брака - охранително производство за развод по взаимно съгласие и развод по исков ред, като при развода по исков ред при желание от страна на единия/двамата съпрузи може да се иска от страна на съда и произнасяне относно вината за разстройството на брака, като и при двете производства е компетентен съответният районен съд. При развод по взаимно съгласие от страна на двамата съпрузи се подава писмена молба за прекратяване на брака, както и споразумение, в което съпрузите - молители задължително следва да са постигнали съгласие по следните въпроси -  местоживеенето на децата, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, в случай че децата са непълнолетни, както и относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име, като молите могат да се споразумеят и по други последици на развода (напр. относно подялбата на общи недвижими/движими вещи).  Разводът по исков ред се инициира от някой от съпрузите посредством подаване на искова молба, докато за другия остава правото да депозира отговор. В случай на постигане на съгласие по гореописаните задължителни въпроси между страните в хода на процеса по развод по исков ред, то може да се премине в охранително производство по развод по взаимно съгласие, но не и в обратната хипотеза. Разводът по взаимно съгласие безспорно е най-цивилизованият, бърз и удобен способ за прекратяване на брака, който предоставя и най-широки възможности за уреждане на спорните въпроси между съпрузите според тяхната воля и желание, както и спомага за запазване на добрите взаимоотношения между тях,  докато при развода по исков ред преценката е в ръцете на съда, поради което и до развод по исков ред следва да се прибягва, само и единствено в случай че е невъзможно бракът да бъде прекратен по взаимно съгласие.

  В случай че съпрузите не са избрали законовия режим на разделност, както и не са сключили брачен договор, то се прилага законовият режим на съпружеска имуществена общност (СИО) - най-честата хипотеза, при който вещите - движими и недвижими, както и правата, придобити по време на брака, от страна на съпрузите в резултат на съвместен принос, са СИО, т.е. принадлежат и на двамата съпрузи ( разбира се има и специфики, но те не могат да бъдат разгледани в настоящата тема), като  при развод бездяловата СИО се прекратява и се трансформира в обикновена дялова съсобственост при равни дялове по отношение на движимите/недвижимите вещи, които са я съставлявали.

  Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 09:48 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 41
  • Мнения: 119
  Здравейте, Pety123,

  В случай че бившите съпрузи не успеят да постигнат споразумение относно притежаваното от тях недвижимо и движимо имущество, следва да се премине към съдебен процес, а именно производство по съдебна делба. Възможно е и доброволно да се прекрати бездяловата имуществена общност и да се сключи договор за доброволна делба, но за целта е необходимо страните да са съгласни с неговите клаузи и да няма спорове относно съсобствеността. Изходът на един съдебен процес изцяло зависи от процесуалното поведение и на двете страни, като конкретен отговор и становище по правния казус е възможен след запознаване с цялостната фактология и документация по случая, което е невъзможно в рамките на настоящата тема, а и по закон се осъществява единствено и само в рамките на платена юридическа консултация, с оглед на което Ви съветваме да се обърнете своевременно към адвокат.

  Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 20:49 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 42
  • Мнения: 397
  Здравейте, ще се радвам за съвет как да постъпя. Скоро се нанесохме в новия ни апартамент. Една от съседките държи ключа за общата стая пред входа. Попитахме дали можем да прибираме колелото на детето там, а тя изпадна в истерия, започна да крещи че нямало място и да си прибира колелото в мазата или където иска на друго място. Тя прибирала на мъжа си инвалидните колички и не може.
  Другия проблем: на съседа климатика капе точно върху нашия където спи детето. Помолихме го два три пъти да удължи тръбата или нещо друго да направи, но той категорично отказва. Детето не може да спи, чакаме и бебе и мислим да я правим бебешка стая. Но с това чукане от климатика. И двамата излизат с това че вчера сме дошли и имаме претенции. Извинете за дългия пост, но незнам към кого да се обърна. Домоуправител нямаме. Благодаря Ви предварително

  # 43
  • Мнения: 119
  Здравейте, Me4ta81,

  В случай на разногласия между собствениците по повод използването на общите части в сградата, следва да се свика общо събрание на етажната собственост, в рамките на което да се вземе решение  от страна на собствениците по повод използването им, вкл. и относно реда за съхранение на движими вещи в общите помещения  с цел гарантиране правата на всички собственици и равнопоставеност помежду им. 

  По отношение на втория въпрос, в подобни случаи компетентен орган е съответният общински инспекторат, който има правомощията след сезиране да извършва проверки, да дава писмени предписания и да следи за изпълнението им, както и да налага имуществени санкции.

  # 44
  • София
  • Мнения: 6 938
  Скрит текст:
  Здравейте, Pandachina

  При смърт на осигурено лице за наследниците възниква възможността да получат право на еднократна помощ. Това са съпругът/съпругата, децата и родителите, като размерът на еднократната помощ се разпределя поравно между съпруга/съпругата, децата и родителите на осигуреното лице. Отделно от това, съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, всяко едно от посочените по-горе лица имат право и да получат т.нар. наследствена пенсия, като нейният размер се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице.  Наследствената пенсия също се отпуска общо на всички лица, които имат право на тази пенсия, и се разпределя поравно между тях. За преживелия съпруг има още една възможност, а именно, правото на добавка от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга. Следва да се има предвид, че добавката не може да се получава заедно с наследствена пенсия от същия наследодател, тоест трябва да изберете кое е по-изгодно за Вас. Адвокат може да Ви съдейства, както при подготовката на документите, така и при извършване на изчисляването. Когато пенсионер почине, може да има неполучени суми от пенсия. В този случай от наследниците се подава заявление в териториалното поделение на НОИ (ТП на НОИ), към което се прилага оригинал на удостоверение за наследници.

  Лицето, което е сключило договор с мобилен оператор, тоест е негов абонат и същият е подписан от него, може да иска неговото прекратяване, като всички права и задължения по договора могат да касаят само и единствено страните по договора, като е без правно значение кой ползва услугата. При желание за предсрочно прекратяване на договора, се дължат всички задължения по неизплатените фактури, както и неустойка в размер на 3 месечни такси.

  Благодаря за отговора! Писах Ви мейл преди няколко дни, но все още нямам отговор, затова задавам въпросът си тук: може ли да ми съдействате вие за подготовката на документи и изчисляването и колко приблизително би ми струвало това? Мога да посетя кантората Ви в София.

  # 45
  • Мнения: 1
  Здравейте,
  Поздравления за Вашата инициатива и  желанието да помогнете в настоящата пандемична обстановка.
  Считам, че не е редно човек да плаща нещо, което не ползва , но имам договор за ползване на общинска земя, която една трета не е годна за ползване, но се плаща за цялата. Това не е справедливо  особено в настоящата обстановка. Моля, за вашето мнение на какво основание да искам анексиране на договора, в които да бъде записано да се събира  наем само за годната площ?
  Благодаря.

  # 46
  • Мнения: 119
  Здравейте, Elina955, всеки един договор може да бъде изменен, прекратен, развален или отменен по взаимно съгласие на страните, на някои от основанията, предвидени в самия договор или на основания, които могат да произтичат от законов или подзаконов нормативен акт. В случай че страните са съгласни да изменят предмета на договора, права, задължения, начин и вид на плащането и т.н., няма пречка това да стане доброволно /по взаимно съгласие/ или на определени законови основания. По отношение на това на кои законови основания може да се претендира промяна на клаузите в договора, следва и е необходимо, a и е задължително запознаването с цялата фактология по случая, както и със съществуващата документация, с оглед на което Ви съветваме да се обърнете към адвокат, който да проучи нормативната уредба, свързана с отдаването под наем на общинска земя и относимите към нея правни възможности за промяна на сключения договор.

  P.S. Благодарим за положителната оценка от Ваша страна, тя е ценна за нас!

  # 47
  • Мнения: 8 674
  Здравейте! Днес получих обаждане от СГ груп за задължение към Мтел. Казаха, че било от 2016-2017 година.
  Някакъв господин ме попита на адрес по ЛК ли живея, че утре ще предадат делото в РС София, ще се сдобият с ИЛ и СИ ще ми запорира сметките. Това обаждане го правел с цел да не ме изложи пред комшии и съседи, да си дам доброволно адреса, за да не ме злепоставяли. СИ щял да лепне ИЛ на вратата и много съм щяла да се изложа.
  Казах, че не живея на този адрес, и че няма да си дам новия. Щели да ме открият.
  Попитах защо РС София ще ме съди, а той отговори заради пандемичната обстановка. Не съм от София подчертавам, а от малък провинциален град.
  Звъннах малко по-късно на този номер, от който бях търсена. Попитах от къде ми имат телефона, а той каза, че така бил получил документите с този номер.
  Каза, че са пращани писма и се считатм за редовно уведомена, давността не била изтекла. Казах му, че дори и да имам такова задължение, то се води перидично плащане и ако искат да заведат дело, то ще го загубят в съда. Каза, че нямало да го загубят, всичко било редовно при тях. Ще ме дадяли на СИ и да възразявам, ако искам, мое право било.
  Въпросите ми са информативни:
  1. РС София ли издава ИЛ или РС по местоживеене?
  2. В тези случаи колко е давностния срок? 3 или 5 години, ако не е имало плащане разбира се през този период.
  3. Изпращането на уведомителни писма, ей така пуснати в пищенската кутия прекъсва ли давностния срок?
  4. Смятате ли, че ме шантажират с това обаждане с цел сплашване?

  # 48
  • Мнения: 119
  Здравейте, Кристал,

  1. По отношение на първия въпрос, в подобни случаи, в заповедното производство компетентен е съответният районен съд по постоянния адрес на длъжника;

  2. В подобни казуси, с оглед периодичността на плащането, вземането се погасява с кратката 3-годишна давност;

  3. Съгласно българското законодателство давността се прекъсва единствено и само посредством признаване на вземането от страна на длъжника; с предявяване на иск, възражение или посредством искане за започване на помирително производство; чрез предприемане на действия за принудително изпълнение в рамките на изпълнително производство от страна на съдебен изпълнител;

  4. По отношение на последния въпрос, то питането не е юридическо, а  по-скоро психологическо и тактическо, поради което и от наша страна няма как да бъде предоставен категоричен отговор, но за изясняване целта на обажданията следва да се съобразят внимателно както отговорите на предходните въпроси, така  и верността на предоставената от тяхна страна информация.

  # 49
  • Мнения: 7 146
  Здравейте!
  Предлагат ми да закупя имот с акт 15 - апартамент на партерен етаж в 5 етажна сграда. Собственикът на апартамента е и собственик на парцела, върху който е построена сградата. Т.е., собственика продава обезщетението си. По проект сградата е трябвало да има подземни гаражи, но при изпълнението, теренът не е позволил копане и строителят ги е направил надземни, т.е., на кота нула. Покривът на гаражите, който се явява бетонна плоча пред партерния апартамент, какво се води? Общи части ли? Или неизползваеми части? Собственикът иска да ми продаде заедно с апартамента и покрива на гаражите, срещу допълнителна сума, с цел да се ползва като тераса (подобно на апартаментите на първи етаж, над търговски помещения, чиито покривни плочи се ползват като тераси). Как може да се осъществи такъв тип продажба? Той има ли право да продава бетонова плоча извън апартамента? Ако ми продаде земята на която са построени гаражите, техния покрив става ли мой?

  Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 11:59 от amy_nka

  # 50
  • Мнения: 155
  Здравейте, Tan4eto.23,

  При сключен договор за банков кредит и за съществуващи задължения по него се прилага петгодишна давност за задълженията за главница и тригодишна давност за задълженията за лихва. Началният момент на погасителната давност за всяка вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. В случай че са предприети действия от частен съдебен изпълнител, давността се прекъсва. При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело. Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство. При образувано изпълнително производство, съдебният изпълнител може да предприема действия, които са съразмерни с размера на задължението, като се отчитат всички данни и обстоятелства по делото, процесуалното поведение на длъжника и възможността вземането да остане неудовлетворено. При евентуални претенции от банката, вероятно същите няма да бъдат уважени от съда, при правилно процесуално поведение от страна на длъжника. При вземания с по-малък размер, банката може да се удовлетвори от движими вещи или чрез запор на банкова сметка.
  Съжалявам, че се повтарям, но подобен с проблем.
  Взех уред на изплащане 2009г за бизнеса на бащата на детето ми. На мое име е, но той трябваше да го изплаща и твърдеше, че го е изплатил. Септември 2017г разбрах, че имам запор на банкова сметка и че са ме осъдили 2013г, без да ме уведомят. За да ми вдигнат запора, разбира се, изтеглиха около 30%от сумата(приблизително). Оказа се, че не са внесени половината вноски, които чрез справка със съдия изпълнителя и след удържаната сума, остават 550лв дължими, а не 2000лв,както пише в заповедта. Дълго време бях на 4-часов работен ден и нямах възможност да ги внасям. От времето на банковия запор до днешна дата е предприето единствено заповед на запор върху заплатата ми на 4 часа 2018г.,който не е осъществен, защото получавах минимума.
  Вчера 08.09.2021г. работодателят ми ме осведоми, че са получили заповед за запор, а вземането отново е на стойност 2000лв, въпреки, че са удържали. По закон имат право да ми удържат, защото заплатата ми е над минималната.
  Въпросът ми е : има ли начин да обжалвам за давност или за невъзможност да го изплащам за момента? Отглеждам дете сама, плащам наем, и имам два кредита, плюс задължения, на същият бивш, който е баща на детето ми, който едва оправих към небанкови организации. Има ли начин да изчака чси-то докато изплатя единият си дълг поне, за да предприеме събиране? Ако да, аз мога ли да подам това искане без да плащам на адвокат?
  В противен случай се оказва, че след удържане на трите вноски, не ми остават достатъчно средства, за да си плащам сметките и наема! Бащата на детето, който всъщност не е внесъл тези вноски, според устната ни договорка не ми помага финансово, не съм го съдила за издръжка, защото е почти през цялото време безработен, ако работи е на черно и няма как да разчитам и от него да си го покрие, нито да поеме част от разходите за детето си.

  # 51
  • Мнения: 138
  Здравейте!
  С мъжа ми живеем на семейни начала, имаме 2 малолетни деца. Жилището е мое. При евентуална моя смърт, какви са правата на мъжа ми върху имота? И ако искам той да го наследи заедно с децата ми, трябва ли предварително да го заявя пред нотариус?

  # 52
  • Варна
  • Мнения: 9
  Здравейте,
  Какви са правата ми и към какъв адвокат следва да се допитам за проблем с туристическа агенция? Имаме сключен договор и 100%-ово предплащане на екскурзия , предвидена за април 2020г. Поради пандемията екскурзията не се осъществи, но тур. агенция така и не ни възстанови сумата. Обърнах се към КЗП, оттам отвърнаха, че не могат да съдействат, да потърся правна помощ.
  Досега не съм ползвала услуги на адвокат, знам че са "профилирани" (ако правилно се изразявам), затова ще съм благодарна за съвет.

  # 53
  • Мнения: 1 891
  Конституционно издържано ли е искането гражданите да се ваксинират с тези Ковид  ваксини в момента? Защото никой не поема отговорност. По същата логика и аз може да кажа ваксинирайте ме, но държавата да подпише не аз.
  Знам, че вероятно е въпрос от кутията на Пандора, но започнаха да се появяват случаи на дела по света в тази връзка

  # 54
  • Мнения: 119
  Здравейте, amy_nka,

   Съгласно чл. 38 от Закона за собствеността при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване. Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват. За по-конкретен отговор следва внимателно да се проучи строителната документация от компетентно техническо лице. Прехвърлянето на недвижим имот на етап – акт 15 крие своите рискове и същите следва да бъдат проверени обстойно или от нотариуса, които ще изповяда сделката,  или от компетентен адвокат.

  # 55
  • Мнения: 119
  Здравейте, sorscha,

  В подобни случаи пред длъжника в изпълнителното производство съществуват множество правни възможности за реакция и защита, обусловени от наличието на различни по своето естество предпоставки. В случай че задължението е погасено по давност, е възможно предявяването на отрицателен установителен иск пред съответния компетентен съд от страна на длъжника; в хипотезата на бездействие от страна на кредитора, т.е.  в случай че последният не е поискал от страна на съдебния изпълнител извършването на изпълнителни действия в продължение на две години, изпълнителното производство се прекратява по силата на закона, автоматично, като за длъжника възниква право да иска от съдебния изпълнител издаването на нарочно постановление за прекратяване на изпълнителното дело. Също така длъжникът има правото да изиска от страна на съдебния изпълнител да спре изпълнението, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до деня, предхождащ деня на проданта, длъжникът внесе 20 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася на съдебния изпълнител всеки месец по 10 на сто от тях, като всяко едно от визираните правни действия може да бъде реализирано от длъжника лично, като участието на адвокат не е задължително.

  # 56
  • Мнения: 119
  Здравейте, ava77, българското наследствено право предвижда два способа за наследяване - по закон и по завещание. Лицето, с което наследодателят живее на семейни начала в условията на фактическо семейно съжителство, не може да наследява по закон, така че ще придобие качеството наследник и респективно ще наследи наследодателя, само и единствено в случай че последният изготви завещание - саморъчно или нотариално, в негова полза.

  Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 20:05 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 57
  • Мнения: 119
  Здравейте, La coccinella, необходимо е запознаване с отговора на КЗП, както и с всички придружаващи документи, като например договор, общи условия и т.н. По подобни казуси се предприемат действия по извършването на различни проверки съгласно Закона за туризма, в който нормативен акт са заложени определени строго формални изисквания по отношение на туроператорската и туристическата агентска дейност. Отделно от това се въведоха редица законодателни промени в контекста на развиващата се пандемична обстановка - както на национално ниво, така и на международно. Съществуват различни пътища за правна защита. По отношение на запитването Ви към кой колега следва да се обърнете,  е въпрос, на който няма как да Ви отговорим. Правната защита ще се осъществи евентуално по гражданскоправен ред и/или административноправен ред. Съгласно Етичния кодекс на адвоката, адвокатът не може да поема работа, за изпълнението на която не разполага с време, знае или е бил длъжен да знае, че не притежава необходимите знания и компетентност, освен ако ще си сътрудничи с адвокат, притежаващ тези знания и компетентност.

  # 58
  • Мнения: 119
  Здравейте, MarietaYo, въпросът е изключително комплициран и комплексен, поради което и за отговор на последния трябва да бъдат разгледани из основи множество аспекти - правен (вътрешно и международноправен, както и следва да се вземе предвид правото на Европейския съюз), медицински, етичен, политически и т.н., поради което и към настоящия момент не може да бъде предоставен категоричен отговор, още по-малко в рамките на консултативната тема във форума.

  # 59
  • Мнения: 2 423
  Здравейте. Имам въпрос относно имот. Къща на два етажа, води се еднофамилна, наследство от починали родители на баща ми и брат му. Искаме да разделим по документи имота, защото всеки има различни желания за двора и етажа си. Например той гледа огромно куче, с което ние не сме съгласни тъй като съм с бебе. Искаме да се раздели и да се впише всеки етаж на кой брат е (или на нас, децата, но още не е уточнено) и съответно двора някак да се подели. Ние нямаме паркомясто в него, а чичо ми има 5. Има и няколко постройки тип летни кухни и гаражи. Общината има ли роля тук, трябва ли нещо да се прави в нея? Може ли изобщо да се подели такъв имот и как става това? Дворът се води общ, но може ли със споразумение пред нотариус да се разграничи някак? Изобщо за всякакви съвети по казуса ще съм ви много благодарна, защото не знаем от къде да почнем.

  # 60
  • Мнения: 2 361
  Здравейте!
  Съпругът ми има предишен брак, приключил с развод (сключен брак и развод възникнали и приключени в чужбина, но легализирани пред българските власти).
  По времето на този брак са придобити имоти и на името на двамата бивши съпрузи, но след завършения развод те не са уредени чрез доброволна или съдебна делба.
  Съпругът ми желае да уреди имотната си съсобственост чрез делба, но тъй като е ангажиран професионално няма никаква възможност да лети до България и да наеме адвокат, който ще се заеме с тази процедура.
  Желанието му е да ми даде изрично безсрочно пълномощно, с което да ангажирам адвокат и той да се заеме с решаването на съсобствеността.
  Имам безсрочно пълномощно със всички права, но едва ли това ще бъде решение в нашия случай.
  Бих искала да получа общи насоки и съвет какво трябва да бъде вписано като негова воля и като мой ангажимент да го представлявам, за да мога да оторизирам адвокат, докато съм в България.
  Можем да заверим пълномощното в близкия консулски отдел (ако има значение това може да се случи или в Канада (Торонто) или САЩ (Ню йорк сити).
  Доколкото разбирам ако се завери в консулски отдел и е написано на български език, то апостил не е необходим, и по своята сила е релевантно на документ, който е попълнен пред български нотариус.
  Ще Ви бъда безкрайно признателна за насоки, тъй като ще летя до България и бих искала да съм изрядна, за да не създаде това спънки и пречки по отношение волята на съпругът ми.
  Всяка опорна точка ще ми бъде от полза, както и препоръки за това какво точно трябва да бъде вписано в този упълномощаващ ме документ.
  Благодаря още веднъж!

  # 61
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте, уважаеми адвокати .Пиша ви на лично ,тъй като не искам да ми се разняса из форума казуса .
  Мъжът ,с когото живея на семейни начала е теглил кредит през 2018 и 2019 ,но не го е обслужвал .Той не работи,тъй като е пенсионер по болест.Не притежава по закон движимо имущество .Живее с мен в лично моя апартамент с двете ни деца на 20 г и на 7 г.Аз нищо не знам за този кредит.Идваха хора по вземанията.Въпросът ми е -имат ли право с полиция да навлязат в моя дом ,в който той не е собственик ,а само живее с децата ни?Имат ли право да описват недвижимо имущество в моя дом,защото те не знаели кой какво е купил,а ние стари фактури отпреди 2,3 години не пазим .Какво да направя,не искам да влизат тук и да ни притесняват .Той няма живи родители и сестри.Но и не може да плаща .
  Благодаря


  Отговор:

  Към опис на движими вещи се пристъпва в хипотезата, при която взискателят не знае какви движими вещи притежава длъжникът, като чрез описа се налага и запор върху описаните движими вещи, собственост на длъжника. Описът на движими вещи може да се извърши и в срока за доброволно изпълнение, като задължително при извършването на това изпълнително действие се съставя протокол.
  Съдебният изпълнител описва дадена вещ,  единствено и само ако последната се намира във владение на длъжника. Съдебният изпълнител има законовото право да прави опис на всички вещи на длъжника, освен ако от обстоятелствата става ясно, че вещите принадлежат на трети лица. Същевременно третото лице има законовото право да обжалва действията на съдебния изпълнител, вкл. и извършването на описа на движими вещи само когато изпълнението е насочено върху движими вещи вещи, които в деня на запора и респективно описа , се намират във владение на това лице. Жалбата не се уважава, ако се установи, че вещта е била собствена на длъжника при налагане на запора.

  Съгласно законодателството длъжникът следва  да оказва пълно съдействие на  съдебния изпълнител, вкл. и да му предоставя  достъп до движимите вещи, които притежава, като в случай че откаже, съдебният изпълнител има правото да изиска и съдействие от страна на полицейските органи.

  # 62
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте,
  Имам въпрос относно наследственото имущество. Наскоро починаха татко и баба, и с брат ми наследихме всичко тяхно. Баба имаше брат, който почина и жива сестра. Той имаше апартамент и къщата, в която са живяли някога. Пред да почине беше казал на бабите ми че къщата остава за татко, а апартамента за леля. Татко живя там повече от 15 години. Всички данъци на къщата ги плащаше баба( имаме всички бележки за платения данък на къщата от 91 година до тази включително).  Когато дядо се разболя ние го гледахме, те не искаха и да чуят за него, къщата я санирахме и до тази година се поддържаше. С две думи искам да кажа че никога от нищо не са се интересували, дори баба им помагаше финансово. И тази година след като татко почина ми звъннаха за да ми съобщят че искали да продадем всичко и да разделим парите. Аз искам къщата да си остане за нас. Не искам да продавам нищо за сега. Въпросът ми е може ли изобщо да се направи нещо, та къщата да си остане за нас?


  Отговор:

  В случаите в които наследниците не успяват да се споразумеят относно придобитите от тях наследствени имоти, може да се инициира производство по съдебна делба, което е особено двуфазно производство, като компетентен съд винаги е съответният районен съд по местонахождение на съсобствените имоти, в рамките на което задължително следва да участват всички съсобственици, като всеки един от тях има правото да иницира производството във всеки един момент, като правото му не се погасява по давност. Производството е особено по своята същност, дълго и комплицирано както от правна, така и фактическа страна, затова и до него следва да се прибягва, само и единствено в случай че е невъзможно да бъде осъществена доброволна (извънсъдебна) делба. В рамките на първата фаза се определя посредством съдебно решение със задължително действия спрямо страните по отношение на кои лица, за какви имоти и при какви дялове ще бъде осъществена делбата. В рамките на първата фаза могат да се разглеждат и т.нар. “преюдициални въпроси“ -  оспорвания на произход, на осиновявания, на завещания и на истинността на писмени доказателства, както и искания за намаляване на завещателни разпореждания и на дарения. На втора фаза се извършва същинската делба на съсобственото имущество, както и се разрешават финансовите спорове, възникнали по повод съсобствеността, между съсобствениците. Във втората фаза на делбата, съдът въз основа на събраните по делото доказателства може да извърши делбата като разпредели имотите между съделителите, но е възможно и същите да бъдат изнесени на публична продан, като това обикновено се случва, когато имотът е един и същият е неподеляем. Възможно е и предявяването на иск за установяване на собственост на основание давностно владение и наследство. По отношение на всичките ремонтни дейности, които са изцяло извършени от единия съсобственик, останалите могат също да предявяват иск за възстановяване на разноските, които са извършени чрез правомерни действия, чиято цел е била запазването и съхраняването на недвижимия имот.

  # 63
  • Мнения: 26 688
  Редовно чета рубриката и ми прави впечатление качеството на отговорите - съвсем верни юридически и от нулева полза за питащия (изобщо не отговарят на въпроса му). При това положение не виждам смисъл от тази рубрика, по-добре посъветвайте хората да отидат и да си платят на адвокат. Явно така по принцип в нета и безплатно не става, ОК, разбираемо е, ама си губи смисъла.

  # 64
  • София
  • Мнения: 2 088
  Здравейте, имам договор към А1. Случайно преди месец разбрах, че ми е поръчан допълнително пакет за интернет без мое знание и всеки месец в продължение на 3 години съм заплащала 6 лв за нещо, което не съм искала.
  Към коя институция бих могла да се обърна за евентуално съдействие?
  Благодаря предварително!

  # 65
  • Мнения: 119
  Здравейте, Yan25, съгласно българското законодателство е възможно да се извърши делба на недвижим имот, в случай че могат да се обособят два отделни входа, санитарен възел и помещения за живеене. Необходимо е да се подготви инвестиционен проект от архитект и същият да се съгласува с Общината по местонахождение на недвижимия имот. Разделянето на една съсобствена жилищна сграда може да се извърши при одобрен инвестиционен проект за разделяне със съответните архитектурна, Ел и ОВ части и същите следва да бъдат заснети като самостоятелни обекти и да разпределите посредством договор правото на ползване на прилежащите части към самостоятелните обекти.

  # 66
  • Мнения: 2 423
  Много благодаря!
  Ето, че на мен ми беше полезен отговора Simple Smile

  # 67
  • Мнения: 119
  Здравейте, waterproof, конкретният текст на всяко пълномощно зависи от действията, които ще се предприемат относно ликвидирането на съсобствеността. При всички положения, в него следва да са напълно индивидуализирани недвижимите имоти по документ за собственост, видът сделка / дарение, замяна, продажба, договор за доброволна делба и т.н./ В пълномощното следва да се обърне внимание и на текстовете, свързани с преупълномощаване, срок на действие, как ще се извърши плащането по сделката, както и да съдържа текст с възможност за снабдяване с различни документи – скици, схеми, данъчни оценки, удостоверения и т.н. При този тип пълномощни се заверява подпис и съдържание и същото следва да бъде придружено с нотариално заверени декларации. В практиката се е утвърдило, този вид пълномощни да се подготвят и/или заверят от нотариуса, който ще изповядва сделката и/или от адвокат, в случай че има спорове относно съсобствеността. Компетентни органи за нотариална заверка на документи в чужбина са българският консул или чужд нотариус.

  # 68
  • Мнения: 119
  Здравейте, Черна станция,

  Идеята и целта на консултативната тема е предоставянето на първоначални посоки и различни правни възможности, като в рамките на същата е невъзможно да се предяви иск или да се подготви договор, пълномощно и т.н. или да се извърши преглед и корекции. Още повече нямаме възможност и да се запознаем с документите по всеки казус, от които всъщност следва да се прецени, кой е най-добрият възможен начин и подход за правна защита. В случай че сте обърнали внимание, в голяма част от направените запитвания следва да се направи задълбочено проучване, което е невъзможно в рамките на консултативната тема, имайки предвид че липсва комуникация между потребител и адвокат, както и подробно описание на всички факти и обстоятелства около всеки конкретен случай. В рамките на консултативната тема можем единствено да посочим различни първоначални възможности за правна защита и при осъществяването на среща с адвокат, нотариус или друго компетентно лице да се предприемат съответните действия по предявяването на иск, проучване на дело, подготовка и преглед на документи и т.н.

  Нещо повече, още в първия, откриващ консултативната тема пост, с цел яснота и коректност,  изрично е подчертано и акцентирано обстоятелството, че  "Отговорите на поставените от Ваша страна въпроси в рамките на настоящата тема предоставят единствено и само абстрактни правни насоки по разрешаване на юридическия проблем на отправилия запитване потребител на форума и не представляват по своята правна същност юридически съвет или консултация по смисъла на Закона за адвокатурата", а  освен това, щом като Вие притежавате юридическа грамотност и компетентност да констатирате верността и правилността на предоставените от наша страна отговори от правен аспект, то със сигурност сте запозната и с императивните правила на Закона за адвокатурата, които повеляват изрично, че  юридическата консултация  следва да бъде платена с  лимитативно изброени изключения, сред които не попада консултативна тема във форум.

  По отношение въпроса за  финализиране на консултативната тема, то решението ще бъде взето от страна на потребителите на форума, както и ще зависи от нашата ангажираност и заетост,  т.е. докато  се отправят запитвания в темата и ние имаме времевата възможност да  им предоставяме отговор,  ще продължаваме да  даваме правни насоки, но същевременно спазвайки закона - такъв, какъвто е. В случай че темата не е полезна и интересна за Вас, то имате възможността и свободата да не четете постовете в нея.

  P.S. Благодарим за обратната връзка, тя е полезна и ценна за нас!

  # 69
  • Мнения: 119
  Здравейте, denizara, в подобни случаи компетентен орган е Комисията за защита на потребителите, която следва да бъде сезирана с писмена жалба или сигнал от страна на потребителя, към който да бъдат приложени всички документи, вкл. и сключените договори.

  # 70
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте,  адв. Томанова и адв. Кирева,

  Пиша Ви на лично съобщение, тъй като въпросът ми е деликатен и не бих искала да бъде свързван лесно с мен.
  Предстои ми раждане на дете, което бих желала да запиша с баща "неизвестен". С таткото се разделихме още в началото на бременността и не искам бебето да носи неговото име. Има ли как да му попреча да припознае детето? Знам, че мога да възразя в срок от 3 месеца, ако го направи, но реално той е биологичен родител и лесно би могъл да докаже произход, което мен не ме устройва. Човекът е нестабилен, с непостоянни доходи и афинитет към алкохола.

  Благодаря Ви за отделеното време!


  Отговор:

  В подобни случаи, съществува законова възможност произходът от бащата да бъде установен посредством  припознаване – припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние от страна на биологичния баща/мъжа, който твърди, че е такъв, като.законът допуска заявлението да бъде подадено също така  и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето. Длъжностното лице по гражданското състояние е длъжно да съобщи припознаването в 7-дневен срок от извършването му на майката, както и на Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето
  Майката има правото да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок, считано от датата на получаване на съобщението за извършеното припознаване, като следва да се има предвид, че в случай че припознаването не бъде оспорено в законоустановения тримесечен срок, то последното се вписва в акта за раждане на детето.

  Когато припознаването се оспори от страна на майката, то законът предоставя възможност за биологичния баща или за този,  който твърди, че е такъв, да предяви пред съответния окръжен съд в  тримесечен срок от получаване на съобщението за оспорване на припознаването,  иск за установяване на произход, в рамките на производството по който обикновено се назначава ДНК – експертиза, която по категоричен начин установява дали ищецът е биологичен баща на детето или пък не, като законът не е предоставил каквито и да било механизми и правни способи на майката да осуети установяване на произхода от бащата с оглед на установения принцип за истинност на произхода.

  # 71
  • Мнения: 119
  Много благодаря!
  Ето, че на мен ми беше полезен отговора Simple Smile

   Благодарим за положителната оценка, Yan25 , тя е изключително ценна за нас!

  # 72
  • София
  • Мнения: 2 088
  Здравейте, denizara, в подобни случаи компетентен орган е Комисията за защита на потребителите, която следва да бъде сезирана с писмена жалба или сигнал от страна на потребителя, към който да бъдат приложени всички документи, вкл. и сключените договори.

  Здравейте, много Ви благодаря!

  # 73
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте.
  Преди две седмици имах много неприятен инцидент.
  Прибирах се от работа,минах през детската градина да взема синът ми.Когато стигнахме до вкъщи,на паркомястото, за което заплащам наем беше спрял автомобил.Подадох сигнал с клаксона няколко пъти.Шофьорът беше там ,но отказваше да го напусне.Той излезе от колата си.Показах се и аз от моята  и му казах да напусне паркомястото.След това няколко пъти му казах да освободи мястото, защото е частно,но той отказа.Държеше се грубо и нагло.Каза, че щял да разтоварва и да съм чакал.Отново му казах, че е мое.Той пак нагло отговори къде пише, че е твое,ще чакаш.Тогава се отправи към багажника си и да започва да си разтоварва.Аз не можех да го чакам повече,в този ден валеше и когато взимах синът ми от градинката, се бяхме намокрили.Реших за пореден път да му кажа да го освободи и отидох при него до багажника на колата му.Казах му отново.Дори му казах, че до моето паркомясто има и други свободни,да си премести колата там.Тогава той се извъртя към мен , помислих си ,че е пиян или дрогиран и че може да ми направи нещо и инстинктивно го ударих.
  След това той падна.Изглежда при удара  съм му счупил носа.Оставих го да се изправи и той тръгна към мен.Аз отново се приготвих да го ударя ,но видях че вече не е способен да ми направи нищо и се отдръпнах.Оставих го да се съвземе.След това той извика полиция.Аз преместих колата си пред неговата и заведох синът ми до вкъщи,след това се върнах там,за да изчакам полицията.Докато чакахме полицията,той започна да си разтоварва багажа.До колкото разбрах работи в магазин Юск и изпълнявал поръчка.Даже дойде клиента да си получи поръчката.Изчакахме полицията.С тях отидохме до районното за показания.Първо взеха неговите показания.Когато си тръгваше мина покрай мен и се върна, за да ми каже че искал пак да ме види и да ме запомни(отново се опита да ме провокира).Това стана пред полицай,който му каза да си тръгва.Мен ме оставиха в районното за 24 часа,със заповед , че ме задържат.На нея пишеше член 132. Разбрах , че си е извадил медицинско.
  Какви са моите възможности при евентуално дело? Какво би могло да стане в най-лошия случай? Ако ме осъдят, ще мога ли да работя, това ме притеснява най-много, има ли професии, които не могат да се практикуват в такива случаи?

  Благодаря предварително!


  Отговор:

  В подобни случаи,  възможностите, които законът предоставя пред обвиняемия/подсъдимия са многобройни и разнообразни по своя характер и целева насоченост. На първо място, дори без да е привлечено като обвиняем от органите на досъдебното производство задържаното лице има законовото право да обжалва заповедта за арест, като впоследствие, в случай че бъде повдигнато обвинение с нарочно постановление, то в полза на обвиняемия, а в по-късен етап, в случай че бъде внесен обвинителен акт - в полза на подсъдимия възникват множество права - да дава обяснения,  да откаже обяснения,, да се запознава с материалите по делото, да ангажира доказателства, да осъществява или не активна защита и т.н.

  Определянето на наказанието е изключително сложен процес и в рамките на настоящия отговор няма как да бъде предоставена прогноза относно размера му, още повече без запознаване с материалите по досъдебното производство и най-вече в толкова ранен момент, преди въобще да е осъществено привличане на обвиняем и да е ясно за какво деяние ще се води досъдебното производство. Визираната правна норма във въпроса криминализира телесна повреда, извършена в състояние на афект, но това все още е работна правна квалификация, като окончателната ще бъде определена в по-късен момент и ще зависи от множество обстоятелства, едно от които е видът на телесната повреда, който ще бъде уточнен посредством съдебно-медицинска експертиза, както и състоянието на дееца в момента на осъществяване на деянието, което се определя със съдебно-психологична експертиза.

  Съществуват забрани да се практикуват определени професии, както и за работодателя възниква възможност да прекрати трудовото правоотношение на осъдения, без да дължи предизвестие, но както това право, така и повечето забрани възникват при ефективно осъждане на лишаване от свобода.

  С оглед комплицираността и многовариантността  на наказателното производство, от наша страна Ви съветваме да се обърнете незабавно към адвокат, който да поеме защитата Ви.

  # 74
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте,Адв.Томанова и Адв.Кирева.
  И аз Ви пиша на лични съобщение.
  Имотен въпрос.
  Как мога да си изкарам документ за собственост на имот,в който живееха родителите ми,първо почина баща ми,след това майка ми каза,че го е закупила,но след смъртта и през 2008 год не намерих никакви документи.Само знам,че не е общински.Това съм проверила.
  През 1975 жилището беше предоставено на татко от Електроснабдяване,плащахме и наем.
  В предприятието ми казаха,че нямат данни за такова жилище от фонда им.
  И не знам какво да правя.
  Питах многократно майка дали го е закупила,тя отговаряше - да,даже беше пуснала наематели
  .

  Отговор:

  В подобни случаи, се препоръчва на първо време да се направи справка в Имотния регистър, в който се съдържат данни за недвижимите имоти на територията на Република България. Справка може да се направи по електронен път или на място в Агенция по вписванията. Необходимо е да носите документ за самоличност и удостоверение за наследници. След извършването на справката и установяването на данните, в случай че се съдържат такива за недвижимия имот, се преценяват евентуалните последващи правни действия. В определени случаи е необходимо и проследяване на историята на недвижимия имот.

  # 75
  • Мнения: 119
  Здравейте, целта на настоящата консултативна тема е общодостъпност на отговорите, за да бъдат последните полезни на неограничен кръг от хора, с оглед на което и предвид нашата увеличаваща се заетост занапред ще отговаряме на въпроси, изпратени посредством лично съобщение,  само и единствено в случай че последните съдържат изключително чувствителни по своето естество  данни, които налагат запазване конфиденциалността на потребителя, задал въпроса - например, в случай че потребителят е жертва на домашно насилие, престъпление срещу личността и особено сексуално посегателство , както и при трафик на хора, в случаи на питания, свързани със здравословно състояние, при въпроси, свързани с установяване на произход и др. подобни, като молим останалите запитвания да се отправят в самата тема.

  Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 20:27 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 76
  • Мнения: 2 370
  Здравейте. Предстои ми едно дело. Ще се заведе от РПУ срещу мен по повод едно престъпление с лек характер извършено от мен, в което НЯМА ощетени, пострадали, укриване на данъци, вреди и деянието не заплашва обществото. Въпросът ми е, понеже живея в чужбина и нямам възможност да се прибера до България тази зима за да присъствам на делото, дали може то да се отложи по мое искане? Не е задължително да присъствам, но аз искам да присъствам, но за целта трябва да отложа делото поне до пролетта или лятото. Как е възможно да стане това отлагане във времето?

  # 77
  • Мнения: 119
  Здравейте, ALMIRRA, по дела с обвинение за  престъпление, което не е тежко по смисъла на закона, т.е. последното не се наказва с  лишаване от свобода повече от пет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, присъствието на подсъдимия не е задължително в съдебно заседание, като и в тази хипотеза съдът има законовата възможност да разпореди подсъдимият да се яви и по дела, по които присъствието му не е задължително, когато това е необходимо за разкриване на обективната истина, като в противен случай,  за да не протече съдебната фаза без участието на подсъдимия, то последният следва да заяви изрично желанието си да участва в съдебното заседание с оглед възможността за провеждане на активна защита, като посочи обективна уважителна причина за невъзможността да се яви за насрочената дата - напр. болестно състояние, карантина, невъзможност да пътува поради форсмажорни обстоятелства - природно бедствие, военен конфликт, поради епидемиологични рестрикции и др. подобни, като за твърдяното обстоятелство следва да представи официален удостоверителен документ, доказващ последното - напр. болничен лист,  стига то да не е общоизвестно (напр. природно бедствие/военни действия), като също така изрично следва да помоли наказателния съд да отложи заседанието за друга дата.

  # 78
  • Мнения: 94
  Здравейте, имам много конкретен въпрос, касаещ етажната собственост. Общото събрание е приело да не се извършват никакви промени по фасадата на сграда, които не присъстват в акт 16. Ако направя безпрофилно остъкляване тип зимна градина на терасата нарушавам ли приетото и какви може да са реалните последици? Тоест безпрофилното остъкление води ли се промяна на фасада и изисква ли съгласието на съседите?

  # 79
  • Мнения: 2 370
  Здравейте отново. Колко време важи едно пълномощно ако в него е споменато, че е безсрочно. Какво се случва ако пълномощника и/или упълномощения си подновят личните карти, които данни са вписани в пълномощното? Продължава ли то да бъде валидно

  # 80
  • при морето
  • Мнения: 858
  Здравейте!Въпросът ми е свързан с Трудово право,доколкото схващам и касае признаване на стаж като дружинен ръководител,който е необходим за допълване към учителски стаж от 25г. и 8месеца.Имам стаж като дружинен от 1г.1м. и 25дни,който вече в продължение на 4месеца от подаване на документите за пенсиониране от НОИ не са изискали от архивите,мотаят ме,а в това време не съм получила и един лев по сметката.В същото време открих кат
  о документ ето това
  НАРЕДБА № 1 ОТ 21 АВГУСТ 2007 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ МЕСЕЧНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ
  В сила от 01.07.2007 г. Издадена от Министерството на образованието и науката
  Обн. ДВ. бр.70 от 28 Август 2007г.

  Чл. 4. За стаж по специалността се признава времето, през което лицето е работило по трудово и служебно правоотношение:
  1. на длъжност "директор", "учител" и длъжностите по чл. 1, ал. 3 в училища, детски градини и обслужващи звена в системата на народната просвета;

  2. в други отрасли и дейности по специалността на висшето образование с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" и "професионален бакалавър по...", която ползва като учител;

  3. с учителска квалификация на щат като дружинен ръководител, ученически организатор в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;
  4. като организационно-педагогически работник в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;

  5. като училищен инспектор, методист, експерт в регионален инспекторат по образованието, Министерството на образованието и науката и други длъжности, свързани с учебно-възпитателна и организационно-методическа дейност в централните и местните органи;

  6. на платена изборна работа в държавни органи и учителски синдикални организации.
   
  Въпросът ми е към кого да се обърна и да потърся юридическа помощ,ако не признаят стажа ми за педагогически и съответно ми откажат полагаемата възраст за ранно пенсиониране/58г и 8месеца,/ поради това,че стажът няма да ми се получи 25г. и 8месеца,ако не ми признаят тази 1г. и 1месец
  Положението е направо патово,защото имам колежки,на които стажът като дружинен е признат.
   
  Позволявам си да цитирам още един документ
   
  С П И С Ъ К

  На длъжностите, за които се признава учителски трудов стаж по смисъла на чл.19, ал.2 от Наредбата за пенсиите/писмо N 91-01-168 от 14.09.2000 г. на НОИ/

  1.Помощник- директор с преподавателска заетост

  2. Ръководител на филиал в МУЦТПО

  3. Ръководител на учебно-изчислителен кабинет

  4. Педагогически съветник

  5. Хореограф

  6. Корепетитор

  7. Логопед

  8. Педагог

  9. Психолог

  10. Инструктор по трудово обучение

  11. Дружинен ръководител

  12. Преподавател

  13. Рехабилитатор

  14. Инструктор по кормилни упражнения
   RE: Трудов стаж на дружинен ръководител в Училище не признат за учителскиrosipopПрофилИзпрати email06.11.2009 09:16
  Доколкото на мен ми е познат проблема, НОИ отказва пенсиите, защото няма как да докажат преподавателската си заетост. Никой не спори дали длъжността дружинен ръководител е част от списъка, но и никъде няма съхранени от тези години Обр.1, където да е видно изпълняване на педагогичска норма.
   RE: Трудов стаж на дружинен ръководител в Училище не признат за учителскиNikol(гост)06.11.2009 10:00
  Да при нас стажа на дружинния не се зачете за учителски. Пенсионира се когато си навърши 63
  Но и на другите длъжности в тоя списък ще им бъде трудно.
  Ние обжалвахме, но НОИ БЯХА КАТЕГОРИЧНИ .
   RE: Трудов стаж на дружинен ръководител в Училище не признат за учителскиkatyaNПрофил10.11.2009 11:47
  образците трябва да са в държавния архив. а има и съдебни дела отменили отказите на нои по подобни казуси.
   
   Нужна ми е помощ!!!

  Последна редакция: вт, 05 окт 2021, 00:37 от Winter fairy

  # 81
  • Мнения: 119
  Здравейте, Мария75,
  На първо място, съгласно действащото законодателство не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, но такова пък е необходимо за остъкляване на тераси, като легалните дефиниции за трите обекта се съдържат в Допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията, като обектът следва да е подробно описан,  индивидуализиран и конкретизиран по вид  в Нотариалния акт за собственост. Счита се, че подобни преустройства  по принцип не представляват по своята правна същност и не водят до промяна на фасадата на сградата, но за категорично становище предвид специфичността на материята е необходимо и заключение от страна на архитект.

  # 82
  • Мнения: 119
  Здравейте, ALMIRRA,

  Пълномощното прекратява своето действие в следните случаи: упълномощителят оттегли пълномощното; настъпил е срокът, който е посочен в пълномощното, като срок на валидност; с настъпване смъртта на една от страните по пълномощното; с изземването на документа от орган на властта или нотариус, при необходимост същото да послужи като писмено доказателство и т.н. При промяна на личната карта, пълномощното остава валидно и същото поражда своето действие.

  # 83
  • Мнения: 119
  Здравейте, Winter fairy,

  Следва да се подчертае, че на зададения въпрос няма как да бъде предоставен същински отговор в рамките на настоящата консултативна тема, тъй като, от една страна, материята е изключително специфична и обширна, за което свидетелства и фактът, че има специален  закон, регламентиращ  установяването на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред , а именно -  ЗАКОН ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ПО СЪДЕБЕН РЕД, а от друга, в публикувания пост липсва ясно и конкретно формулирано питане, но все пак съгласно актуалната законова уредба трудов и осигурителен стаж се установява по административен (посредством специална процедура, която се осъществява пред НОИ) или по съдебен ред  - в хипотезата на липсващи данни за предадени ведомости и други писмени документи, установяващи  и доказващи трудов и осигурителен стаж, то последният следва и може  да бъде установен по съдебен ред,  в случай че са налице законоустановените за това предпоставки, като за целта от страна на НОИ се издава Удостоверение Обр. УП-17, което следва да послужи  пред съда.

  # 84
  • при морето
  • Мнения: 858
  Интересува ме защо стажът като дружинен ръководител един път се признава от архивите на НОИ като педагогически,а друг път-не.По чие усмотрение се случва това?Няма ли закон валиден за всички?При условие,че съм работила в Училище и съм получавала заплатата си оттам защо няма запазени ведомости?Излиза,че съм получавала заплата от ДКМС,която се е превеждала в нашето у-ще,но в у-щето следа от мен няма...Пълен абсурд!Преди 5г. на моя колежка й признават 8г. стаж като дружинен ръководител за педагогически /издават й служебна бележка от архива на НОИ ,където стажа е одобрен за педагогически!/като се има пред вид,че нейната трудова книжка е била изгубена.Аз имам нанесен стаж като дружинен в трудовата книжка,но той бил,забележете,правоъгълен!,и не важал.Там е фиксиран само стажа и пише ДКМС,т.е няма фиксирана месторабота.В такъв случай аз не мога да докажа ,че съм работила в у-ще.Чувствам се в безизходица!Към кого да се обърна за помощ?Стаж от 1г,1месец и 25дни не ми се признава за педагогически и не мога да се пенсионирам като педагог.Кой би могъл да ми помогне?

  # 85
  • Мнения: 9
  Здравейте! Имам въпроси относно процедурата по обжалване на болничен лист от работодател.
  Болничният ми е от 23.08 до 26.09, издаден от болница (ЛКК) след престой и е продължение, с предните не съм имала проблеми. Не съм и надвишавала 180 дни. След като попитах в НОИ защо още не е входиран ми дадоха информация, че осигурителя не го е входирал, защото го обжалва по чл. 112 от закона за здравето.
  В имейла от НОИ пишеше също, че осигурителя не го обжалва чрез НОИ и затова не могат да ми дадат повече информация, а работодателя не ми отговаря. Какво следва? Имам и още един болничен след въпросния - пак продължение до 17.10, тъй като от 18.10 трябва да ми се пусне болничен за 45 дни преди термин. Карам тежка бременност и не ме притеснява редовността на болничните листове, а това колко време отнема производството по обжалване? Болничните листове за бременност и раждане също ли могат да бъдат обжалвани от работодателя?
  Доколкото четох трябва да чакам да получа писмо от ТЕЛК с дата за явяване, но в какъв срок?
  Ще съм благодарна на всякаква информация

  # 86
  • при морето
  • Мнения: 858
  Още веднъж цитирам този списък и моля за отговор какво означават споменатите по-долу чл.19,ал.2 от Наредбата за пенсиите,нямат ли законова стойност,защо няма да ми признаят стажа от 1г.,1м. и 25дни за педагогически?
  С П И С Ъ К
  На длъжностите, за които се признава учителски трудов стаж по смисъла на чл.19, ал.2 от Наредбата за пенсиите/писмо N 91-01-168 от 14.09.2000 г. на НОИ/

  1.Помощник- директор с преподавателска заетост

  2. Ръководител на филиал в МУЦТПО

  3. Ръководител на учебно-изчислителен кабинет

  4. Педагогически съветник

  5. Хореограф

  6. Корепетитор

  7. Логопед

  8. Педагог

  9. Психолог

  10. Инструктор по трудово обучение

  11. Дружинен ръководител

  12. Преподавател

  13. Рехабилитатор

  14. Инструктор по кормилни упражнения
   
  На 12.10./вторник/ контрола от 2-ма души в пенсионното на НОИ  ще се произнесат дали ми се признава този стаж за педагогически!На добра воля ли ще бъде взето това решение?Вече 6-ти месец документите ми не се обработват,нямам никакъв превод на парична сума,добре,че имам добър съпруг,който се грижи да плаща сметките и всичко останало....
  Отговорете ми какво става,ако не ми признаят стажа като дружинен за педагогически?

  # 87
  • Мнения: 119
  Здравейте отново, Winter fairy, както вече изрично подчертахме от наша страна в отговор на първия Ви пост -  материята е изключително специфична и обширна, поради което и не може да бъде предоставен същински отговор в настоящата тема, като следва да  имате предвид, че за  изготвяне на окончателно становище казусът следва да бъде проучен детайлно от фактическа страна, заедно с цялата документация по него, още повече по закон подобно проучване и консултиране се осъществява само и единствено в рамките на платена юридическа консултация. Освен това, към настоящия момент все още няма дори и постановено разпореждане от страна на НОИ, като едва след постановяването на последното и  предвид съдържанието и диспозитива му, ще се очертаят и  няколко пътя за правна защита, в случай че такава въобще е необходима - обжалване на разпореждането по административен и съдебен ред или установяване на трудовия стаж по съдебен ред по реда на цитирания в предния ни пост  ЗАКОН ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ТРУДОВ И ОСИГУРИТЕЛЕН СТАЖ ПО СЪДЕБЕН РЕД.

  ?При условие,че съм работила в Училище и съм получавала заплатата си оттам защо няма запазени ведомости?Излиза,че съм получавала заплата от ДКМС,която се е превеждала в нашето у-ще,но в у-щето следа от мен няма...Пълен абсурд!

  За пълнота на изложението, следва да подчертаем, че на голяма част от въпросите Ви няма как изобщо да Ви предоставим отговор, тъй като тяхното естество не е юридическо, като  напр. на цитирания. С оглед оптимална защита на правата и законните Ви интереси, Ви съветваме да се обърнете към адвокат.

  # 88
  • Мнения: 119
  Здравейте, EmBG, болничният лист е официален документ, който удостоверява правното основание за извършване на плащания от бюджета на ДОО. В хипотезата на оспорването му, следва да приключи производството по обжалване на болничния лист, чийто резултат ще е основание да се разпореди изплащане, съответно отказ за парично обезщетение. След приключването му, спряното с разпореждане производство за отпускане/изплащане на парично обезщетение за временна нетрудоспособност, подлежи на възобновяване. Практиката показва, че тези производства приключват сравнително бързо, като разбира се има и изключения.

  Болничните листове за бременност и раждане също ли могат да бъдат обжалвани от работодателя?

   Да, тези болнични листове също подлежат на обжалване, съгласно разпоредбата на чл. 40, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. С оглед оптимална защита на правата и законните Ви интереси, Ви съветваме да се обърнете към адвокат.

  Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 17:54 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 89
  • Мнения: 942
  За придобит по наследство имот от роднина по права линия освен декларация по чл.14 от ЗМДТ трябва ли да се подаде такава и по чл. 32 за наследството?

  # 90
  • Мнения: 1 105
  Здравейте,
  През 2014г подписах договор с мобилен оператор, по стечение на обстоятелствата не можах да плащам таксите. Миналата година последно получих писмо да погася задължението, но пак не можах. Вчера ми се обади някакъв адвокат с искане до утре да погася всичко ,в противен случай ще ме съдят в понеделник.
  До колкото знам задълженията към мобилен оператор са с давност 5г. Въпросът ми е,след като са минали вече 7г.могат ли наистина да ме съдят и какви ще са последствията от това?
  Благодаря

  # 91
  • Мнения: 1 289
  Здравейте,
  Бих искала да ви попитам при сключване на сделка за покупка на недвижим имат чрез фирма-посредник, има ли право тази фирма да изисква от купувача следната информация в писмен вид:
  1. С каква лична сума ще се закупи имота и каква с кредит.
  2. Какво работи купувача - длъжност и описание на професията плюс заплатата, за която работи
  3. Деклалация, удостоверяваща дали купувача е политическо лице
  4. Декларация за произход на средставата, при положение, че сумата, която се дължи на посредника е под 5 000 евро (доколкото помня закона).
  Тези документи се изискват от банката , но има ли право и посредникът по сделката да ги иска?
  Уточнявам, че този посредник е доведен от продавача и купувачът до този момент не е имал отношение с него.
  Благодаря предварително!

  # 92
  • Мнения: 119
  Здравейте, zai4eee, при откриване на наследство, наследниците по закон или по завещание и заветниците или техни законни представители са длъжни да декларират наследството пред общината по последното местожителство на наследодателя посредством подаването на декларация по чл.32, ал.1 от Закона за местните данъци и такси за облагане с данък върху наследствата. Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.

  # 93
  • Мнения: 119
  Здравейте, Venislava Todorova,

  Задълженията, произтичащи от сключен договор за мобилни услуги, с оглед периодичността на вземанията се погасяват с изтичане на кратката тригодишна давност, като началният момент на погасителната давност за всяка месечна вноска започва да тече от момента, в който същата е станала изискуема. Съгласно българското законодателство давността се прекъсва единствено и само посредством признаване на вземането от страна на длъжника; с предявяване на иск, възражение или посредством искане за започване на помирително производство; чрез предприемане на действия за принудително изпълнение в рамките на изпълнително производство от страна на съдебен изпълнител  При образувано изпълнително дело, следва същото да бъде проучено от адвокат, с оглед извършване на преценка за настъпила погасителна давност по изпълнителното дело.  Давността не се прилага служебно, необходимо е същата да бъде заявена, което може да се осъществи посредством предявяването на отрицателен установителен иск или чрез възражение в заповедното производство, а впоследствие и в исковото производство .

  Въпросът ми е,след като са минали вече 7г.могат ли наистина да ме съдят и какви ще са последствията от това?
  Благодаря

   Отговорът е положителен, като в подобни случаи за ответника остава възможността да релевира възражение за изтекла погасителна давност.

  # 94
  • Мнения: 119
  Здравейте, One rose rose, в практиката подробно изброените във въпроса документи съпътстват и са част от всяка една сделка, свързана с придобиване на недвижим имот, изискват се  от страна на банката, както е отбелязано и от Ваша страна в поста, като по отношение на отправеното запитване не съществува задължителна правна уредба, а е въпрос на договорка между страните по сделката, т.е. решава се по взаимно съгласие, постигнато между продавача и купувача.

  # 95
  • Мнения: 15
  Здравейте,

  Ето какъв е моят казус. Когато съм се родила баща ми ме е изоставил и не ме е припознал. 25 години по-късно ме припозна и след известно време отново ме изостави и сега не си говорим.

  В рамките на около 2-3 години(докато бяхме е добри отношения) той ми превеждаше месечна сума, за да ми помага (по банков път).

  При така стеклите се обстоятелства според Вас, аз мога ли да го съдя за непревеждани суми от раждането до 18-тата ми годишнина? Той може ли да предяви претенции за сумите, които на по-късен етап ми е изпращал?

  Предполагам, че аз ще се явя наследница на неговото имущество в даден момент, ако не е решил да го разпродаде или не измисли друга схема, с която да ме ощети.

  Друго, което ме притеснява, ако той реши да ми стовари нова тежест, може ли да изтегли кредит и след като почине, да се окаже, че аз трябва да поема отговорност за връщането му, като негова уж наследница?

  Трябва ли да направя нещо, за да се отърва от тази възможност за такъв развой на събитията?

  Като цяло нищо не искам от него, но искам и друго да попитам. Когато той почине, а ние не поддържаме никаква връзка, аз ще бъда ли уведомена от власти или някой, че имам наследство?

  Още нещо, неговата майка (моя баба съответно) има имоти, които ще следва да завещае на него и на моя първи братовчед, аз явявам ли се наследница и на нея или само на него?

  Знам, че е объркано и зададох няколко въпроса и ще съм благодарна, ако внесете малко яснота!

  # 96
  • Мнения: 119
  Здравейте, Облаче_111!

  При така стеклите се обстоятелства според Вас, аз мога ли да го съдя за непревеждани суми от раждането до 18-тата ми годишнина? Той може ли да предяви претенции за сумите, които на по-късен етап ми е изпращал?
  По данните, предоставени ни от Вас, може да се направи обосновано предположение, че отговорът и на двата въпроса е отрицателен - по отношение на първия - съгласно актуалното законодателство издръжка може да се претендира и за минало време, но най-много за една година преди предявяване на съответния  иск, в случай че респективно са налице всички изискуеми предпоставки за него за целия изминал период, като от данните, съдържащи се във въпроса, не може да се направи извод за наличието на задължителните предпоставки за завеждането на никой от исковете за издръжка; относно втория въпрос - в подобни случаи обикновено се приема, че с изплащането на сумите бащата е изпълнявал свой нравствен дълг, поради което и подобна негова претенция най-вероятно би била отхвърлена.

  Предполагам, че аз ще се явя наследница на неговото имущество в даден момент, ако не е решил да го разпродаде или не измисли друга схема, с която да ме ощети.
  Отговорът на въпроса е положителен.

  Друго, което ме притеснява, ако той реши да ми стовари нова тежест, може ли да изтегли кредит и след като почине, да се окаже, че аз трябва да поема отговорност за връщането му, като негова уж наследница?
  Всеки един наследник наследява освен активите (недвижими вещи, движими,  банкови авоари и др.),  така и пасивите (задължения, кредити и др.) на своя наследодател, т.е. отговорът и на този въпрос е положителен.

  Трябва ли да направя нещо, за да се отърва от тази възможност за такъв развой на събитията?
  Преценката е Ваша, като в подобни случаи след откриване на наследството пред наследника се откриват различни  правни възможности за реакция като напр. отказ от наследство или приемане на наследството по опис, но преценка по какъв начин да бъде прието наследството или то да не бъде прието изобщо следва да се прави след обстоен анализ на наследствената маса и цялата фактология и документация по казуса с цел оптимална защита интересите на наследника, което е възможно само и единствено в рамките на платена юридическа консултация.

  Като цяло нищо не искам от него, но искам и друго да попитам. Когато той почине, а ние не поддържаме никаква връзка, аз ще бъда ли уведомена от власти или някой, че имам наследство?
  Не съществува правно задължение за държавните или общинските органи, както и ред, по който наследник да бъде уведомен за смъртта на наследодателя и респективно за откриване на наследството.

  Още нещо, неговата майка (моя баба съответно) има имоти, които ще следва да завещае на него и на моя първи братовчед, аз явявам ли се наследница и на нея или само на него?
  Съгласно актуалната законова уредба при наличието на живи деца, внуците не наследяват своите баби и дядовци.

  С оглед многото и разностранни въпроси с цел оптимална защита на правата и законните Ви интереси, Ви съветваме да се обърнете своевременно към адвокат.

  # 97
  • Мнения: X
  Здравейте, искаме да закупим имот на името на дъщеря ни, която вече е омъжена, бихте ли ми казали дали има вариант, при който при евентуален развод само тя да остане собственик.

  # 98
  • Мнения: 320
  Здравейте,

  Детето ми е под 3г., върнах се на работа 3м. преди да ми свърши майчинството. След това се наложи да сменя работодателя и в момента съм в изпитателен срок в друга фирма. В този случай важи ли все още "закрилата" (да не бъда отсранена) за майка на дете под 3-годишна възраст?

  # 99
  • Мнения: 540
  Привет! Днес отворих от телефона си фишинг измама чрез имейл и изтеглане на прикачен файл вътре. Има ли някава опасност сега за данните ми или нещо друго като сметките ми в телефона? Каква е опасността в такива ситуации, какво ме съветвате да направя?
  Благодаря!
  Бъдете здрави!

  # 100
  • Мнения: 119
  Здравейте, Анонимен,

  Съгласно чл. 22, ал. 1 от Семейния кодекс  "Вещните права, придобити преди брака, както и придобитите по време на брака по наследство и по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Лични са и вещните права, придобити от единия съпруг, когато кредитор е насочил изпълнение за личен дълг на другия съпруг по реда на глава четиридесет и четвърта от Гражданския процесуален кодекс върху вещни права, които са съпружеска имуществена общност."

  # 101
  • Мнения: 540
  На постоянен трудов договор съм и в болничен от комисия за заплашващ аборт. В болничния пише заплашващ аборт. Бременна съм в 4 месец. Може ли работодатвл да ме уволни или съм под закрила ?

  # 102
  • Мнения: 119
  Здравейте, energy__,

  Съгласно разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда - когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшества от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.  В случай че трудовият договор се прекрати на основание чл. 71 от КТ, работникът/служителят не се намира под закрила при уволнение.

  # 103
  • Мнения: 119
  Здравейте, Гери75, повече за този род измами и как да се защитите можете да прочете на този уебсайт:

  http://www.cybercrime.bg/bg

  За измамата можете да съобщите и по имейл на доставчика на услугите.

  # 104
  • Мнения: 119
  Здравейте отново, Гери75,

  В подобни случаи работничката/служителката се ползва с предварителна закрила при уволнение по силата на КТ  и може да бъде уволнена само и единствено на основание на  изрично изброени и малобройни правни основания - като напр. при закриване на предприятието, от една страна, а от друга - при наличието на други, също така изрично изброени,  правни основания може да бъде уволнена  законосъобразно от страна на работодателя само след получаване на предварително изрично разрешение, предоставено от страна на Инспекцията по труда, като закрилата се прилага по отношение на множество правни основания за прекратяване на трудовия договор -  вкл. и при дисциплинарно уволнение, но не и по отношение на прекратяване на договор със срок за изпитване на основание по чл. 71 от КТ в съответствие и с предходния отговор, предоставен от наша страна посредством пост № 102/27.02.2021 г.

  За повече информация се запознайте с нормите на чл. 333, чл. 330, чл. 328 от КТ, като в случай на уволнение или при риск от прекратяване на трудовия договор, Ви съветваме да се обърнете своевременно към адвокат. В случай че работодател уволни работничка/служителка, нарушавайки предварителната закрила при уволнение, то уволнителната заповед се обявява за незаконосъобразна от съда на формално основание и респективно се отменя от страна на последния.

  # 105
  • Мнения: 7 146
  Моля за мнение...

  Влизам в болница. Излизам по-зле от колкото бях. В епикризита пише лъжа - че ме изписват с подобрение. От там ми дават 20 дни болнични. Не оздравявам. Отивам на "преглед" при специалист, с направление от лл. Пуска ми амбулаторен лист и иска талон 7 за лкк, в която той е член. ЛКК се води специализирана. Издава ми той 20 + 10 + 10 дни болнични листове от името на тази специализирана лкк. Въпросната лкк се състои от двама човека, следователно два подписа. Единият никога не съм го виждала, нито пък той мен. След последния 10-денов болничен отивам пак на преглед. Още не съм оздравяла, не мога да работя. Доктора ме изненадва, вместо болничен ми издава повторно направление за хоспитализация. Аз му връщам направлението - не желая да влизам пак в болница, за едно и също нещо. Доктора отказва да ми продължи болничния. Какво следва? От къде и как да искам болничен? Лкк за общо заболяване не можела да продължи болничен на база амбулаторен лист от преглед при специалист, при проложение, че другите болнични са издадени от специализирана лкк. Има ли такова нещо? Какво може да се направи, че ще останем гладни... Cry

  # 106
  • Мнения: 119
  Здравейте, amy_nka,  следва да се подчертае, че на отправеното запитване няма как да бъде предоставен същински отговор в рамките на настоящата консултативна тема, тъй като въпросът не е от правно, а от медицинско естество предвид обстоятелството, че преценката по отношение режима на лечение, а именно дали едно лице да бъде хоспитализирано или да му бъде издаден болничен лист и лицето респективно да се лекува в условията на домашен режим е изцяло медицинска, както и дали даден болничен лист следва да бъде издаден от обща или специализирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) изцяло зависи от здравословното състояние на лицето, но все пак с оглед данните, изложени в поста, именно ЛКК има право да издаде визирания във въпроса болничен лист, тъй като тя има правото да разрешава непрекъснат отпуск за временна неработоспособност до 180 календарни дни, но не за повече от 30 дни еднократно.

  # 107
  • Мнения: 119
  Здравейте, с настоящия пост отговаряме на въпрос, получен от наша страна посредством лично съобщение, като същевременно запазваме конфиденциалността на потребителя на форума, задал въпроса.

  Въпрос:
  Здравейте, адвокат Томанова и адв. Кирева

  От съжителство с мъж насилник, имам дете на 3г. Нямах желание да го пиша на него след всичко преживяно, но бях принудена чрез заплахи за живота на мен и детето да се съглася да го припознае.
  Не живея с него след раждането на детето. От тогава не е плащал издръжка, както и не се интересува.
  Мога ли да го лиша от правата над детето?
  Според вас ако заведа дело за лишаване от правата, възможно ли е той да измисли, че иска да вижда детето и съдът да не го лишат?
  Питам, защото ми е важно предвид всички заплахи, които е отправял докато бях в отношения с него и не бих желала детето ми да има връзка с лъжец и криминална личност. Възможно ли е при едно такова дело да се поиска справка от съда какви обвинения е имало повдигани срещу него, макар да се е измъквал с добра защита всеки път, за да докажа, че не е добър пример за детето ми?
  За съжаление тези неща ги научих много в последствие.

  Благодаря ви!

  Отговор:

  Съгласно сега действащото законодателство родителските права могат да бъдат ограничени, в случай че  поведението на родителя представлява опасност за личността, здравето, възпитанието или имуществото на детето, а даден родител може да бъде лишен от родителските си права, когато гореизброените хипотези представляват особено тежък случай, т.е. когато опасността е изключително сериозна по своя характер, или когато родителят  без основателна причина трайно не полага грижи за детето и не му дава издръжка, като съдебната практика приема, че трайно означава времеви период от поне една година. Процесуалното поведение на евентуалния ответник не може да бъде прогнозирано, но при правилно процесуално поведение на ищеца подобни  твърдения могат да бъдат оспорени по категоричен начин. Отговорът на последния въпрос е положителен.

  # 108
  • Мнения: 15 200
  Здравейте, адвокат Томанова и адв. Кирева,

  Имам два въпроса:
  Имаме частичен ремонт на покрива. Искаме да направим на останалия покрив. Сума 30 000лв.  61% са се подписали, че са съгласни.
  Според домоуправителката, трябва да имаме 75% съгласни, за да пристъпим към събиране на пари.
  Според нея, не може ние, 61% съгласни, да платим ремонта и после по съдебен път да си вземем парите от несъгласните. Вярно ли е това? От над 15 години различни собственици се обявяват против ремонт на покрива, който беше в плачевно състояние. Беше, защото ние и един съсед направихме ремонт на половината покрив с лични средства. На нас ни изпратиха 1/3, на него 100%. Лошото е, че вкъщи отново почва да тече от неремонтираната част на покрива и вече ми омръзна. Как можем да накараме съседите да се включат и да разрешим поне този проблем?

  # 109
  • Мнения: 119
  Здравейте, ver4eto_sv,

  По отношение на първия въпрос, съгласно разпоредбата на чл. 17, ал.1, т.5 от ЗУЕС за приемане на законосъобразно решение от страна на Общото събрание на Етажната собственост за извършване на основен ремонт е необходимо и задължително изискуемо мнозинство не по-малко от 67% идеални части от общите части, като в противен случай, при по-малко мнозинство подобно решение не може да бъде взето по законоустановения в ЗУЕС ред.

  Според домоуправителката, трябва да имаме 75% съгласни, за да пристъпим към събиране на пари.
  Според нея, не може ние, 61% съгласни, да платим ремонта и после по съдебен път да си вземем парите от несъгласните. Вярно ли е това?

  С оглед на гореизложеното и по данните, съдържащи се в поста, отговорът на въпроса е отрицателен, задължително следва да е налично гореуточненото мнозинство.

  По отношение на втория въпрос, по силата на чл. 48, ал. 6 от ЗУЕС - " Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 (Регламентиращ Фонд "Ремонт и обновяване" - б.авт.) след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.", като съгласно ал. 7 на горецитирания чл. 48 от ЗУЕС - " Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици."

  Последна редакция: ср, 03 ное 2021, 13:12 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 110
  • Мнения: 133
  Здравейте,
  Когато наематели увредят части от имота които не са предмет на договора, както и инсталации които също не са. На същия този имот има учредено право на ползване пожизнено...

  Въпроса ми е:

  Може ли ползвателя на имота да им търси съдебна отговорност на наемателите за нанесени щети на коминно тяло минаващо през етажите на имота  вкл. наетия, парно котле и парна инсталация, тъй като наемателя избяга при описването на щети при предавателния протокол в
   присъствието и на свидетелите...
  Кога  и как?...
  Благодаря!

  # 111
  • Мнения: 119
  Здравейте, Latyka,
  Отговорът на първия въпрос е положителен - носителят на  учредено по отношение на недвижим имот вещно право на ползване (ползвателят) има законовото право да търси обезщетение за претърпени материални вреди, вследствие на неправомерни действия на наемателите, независимо че недвижимите и движимите вещи, които са  били увредени, не са предмет на договора за наем, сключен между ползвателя в качеството на наемодател и между наемателите, увредили го впоследствие, по общия исков ред, като правната квалификация на евентуалните искове може да бъде определена само и единствено след подробно проучване на цялостната фактология и документация по случая, която по закон се осъществява само и единствено в рамките на платена юридическа консултация. От страна на ползвателя вредите могат да бъдат доказвани в процеса посредством съдебно-техническа експертиза, както и чрез свидетелски показания, като важно е да се отбележи, че погасителната давност за  предявяване на подобен род искове е 5-годишна, считано от датата на увреждането.

  # 112
  • Мнения: 5
  Здравейте,
  Записах да уча магистратура, редовно обучение, като в момента заради пандемията, ще бъде изцяло онлайн. Работя на трудов договор, на пълен работен ден, на държавна работа. Магистратурата няма общо с работата ми и с бакалавърската степен. Въпросът ми е - мога ли да ползвам ученическа отпуска, независимо дали е платена или неплатена? От познати колеги научих, че им е отказано, заради това, че обучението е редовно и не е задочно. Затова питам. Друг въпрос е, в случай, че нямам право на ученическа отпуска, когато завършвам и пиша дипломна работа, тогава имам ли право на някаква отпуска?
  Четох чл.169 от КТ - "Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година." Но не разбирам какво означава "без откъсване от производство"?!

  # 113
  • Мнения: 133
  Здравейте,
  бих желала да задам още един въпрос...

  Може ли наемател, след приключване на писмен договора за наем, да си поиска разликата от увеличения наем, който е плащал по усно договаряне т. е без писмен анекс от наемодателя...
  наемодател който, пък е декларирал увеличението на наема  по издадени разписки и е заплатил данък.

  Благодаря!

  И въпросите ми ще станат два...
  мога ли да ползвам платена услуга от вас?

  Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 20:25 от Latyka

  # 114
  • Мнения: 119
  Здравейте, Marie_,

  Работник/служител има право да използва платения отпуск за обучение, регламентиран в цитираната от Вас разпоредба на чл. 169, ал. 1 от КТ – в размер на 25 работни дни за всяка учебна година, при наличието на следните кумулативни (всички следва да бъдат налични едновременно) предпоставки:

  - работникът или служителят следва да учи в средно или висше учебно заведение, като по отношение на последното, то се изисква да има статут на висше учебно заведение, признат по силата на Закона за висшето образование;

  - обучението следва да се осъществява без откъсване от производството, което означава, че обучението не изисква откъсване от трудовия процес или дейност, като предвид автономността на университетите в Република България, както и поради спецификите при провеждане на учебния процес във всяко едно висше учебно заведение, то преценката дали обучението изисква или не откъсване от трудовата дейност следва да се прави конкретно при всеки един отделен случай, но практиката приема, че формите на задочно обучение, вечерно обучение, както и дистанционно обучение, каквото е и онлайн-обучението, не налагат откъсване от трудовия процес;

  - изрично съгласие от страна на работодателя.

  Следва да имате предвид, че следващите алинеи на чл. 169 от КТ предвиждат също така и други видове платен отпуск за обучение.

  Отделно от това, при наличието на гореизложените предпоставки работникът/служителят има право и на неплатени отпуски за обучение, уредени в разпоредбата на чл. 171 от КТ, като продължителността им зависи от наличието или липсата на съгласие от страна на работодателя – т.е. правото на работника/ служителя да използва тези видове отпуск не е обусловено от съгласието на работодателя.

  За повече информация се запознайте подробно с разпоредбите на чл. 169, чл. 171 и чл. 171а от КТ.

  Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 11:10 от адв. Томанова & адв. Кирева

  # 115
  • Мнения: 119
  Здравейте отново, Latyka,
  Договорът за наем е неформален договор, тоест за неговото сключване не е необходима писмена форма. Следователно всички последващи промени, които настъпват също не е задължително да бъдат сключени в писмена форма, макар че в практиката се е утвърдила писмената форма. Увеличаването на месечния наем и заплащането му от наемателя, макар и устно обвързва и двете страни, тоест наемодателят има задължението да заплати всички данъци и такси, а наемателят да заплаща ежемесечно месечните си вноски, тоест макар и да са направени устни промени по клаузи към договора за наем, същите обвързват страните, след като без възражения са изпълнявали неформалните уговорки

  # 116
  • Мнения: 7 146
  Здравейте! Моля за съвет...
  Учителка съм. От 2019 съм на безсрочен ТД. Приключих учебната 2020-2021 година и по време на лятната ваканция, по време на платения си годишен отпуск, се разболях. След болничните, пуснах останалата част от платения годишен отпуск. Отпуската ми скоро свършва и трябва да се върна на работа. Директорите, обаче, искат да оставят заместничката ми, вместо мен, изтъквайки като причина, че все още не съм се възстановила напълно и че ако състоянието ми се влоши, не могат да търсят "постоянно" заместници. Тази, която в момента ме замества, да си изкара до края на срока, а на мен предлагат да ми сменят длъжността - вместо учител, да се върна като възпитател на работа. Искат да подпиша допълнително споразумение. Подписвайки такова споразумение, означава ли, че доброволно освобождавам учителското си място? Другият вариант, който ми предлагат, е да изляза в неплатен отпуск до края на срока. При всеки вариант, имам съмнения, че след първия срок отново няма да ме допуснат до учителското ми място.
  Чувствам се дискриминирана поради здравословен проблем. Sad Какво мога да направя по въпроса?

  # 117
  • Мнения: 163
  Здравейте,имам следния въпрос ,баба ми почина преди 2 месеца има неизплатени два кредита. Има наследници какво следва от тук нанатък.

  # 118
  • Мнения: 2
  Здравейте! Благодаря, че ви има!

  Купихме си апартамент, но в нотариалният акт е вписано името на съпругът ми и моят свекър, който предостави 1/3 от сумата. Останалата част погасихме с потребителски кредит, изтеглен от моят съпруг и лични средства. Моето име не фигурира никъде.
  Въпросът ми е какви права и задължения имам аз в случая. И при евентуален развод освен 2те ни деца и половината кредит ли ще наследя? Все пак аз също работя и участвам положително и активно в семейния бюджет.
  Апартамента е закупен след сключване на брака.

  # 119
  • Мнения: 459
  Здравейте!
  Майка ми почина преди 2 години. Дни преди смъртта ѝ с баща ми са прехвърлили (предполагам чрез дарение) апартамента им придобит по време на брака на брат ми. Така мен са ме лишили от наследство.
  Мога ли да оспоря прехвърлянето и как?

  Благодаря!

  # 120
  • Мнения: 119
  Здравейте отново, amy_nka,

  В чл. 118, ал. 1 от  КТ е установена принципна забрана за едностранно изменение на трудовото правоотношение, като същността на този императивен принцип се състои  в недопустимостта нито една от страните по правоотношението да изменя по своя воля, едностранно, без съгласието на другата страна, който и да е от елементите на съдържанието на правоотношението, в това число и длъжността, заемана от страна на работника/служителя, като в законодателството са предвидени изключения от правилото, за наличността на които не може да се съди от данните, съдържащи се във въпроса - т.е. в подобни на визирания в поста случаи промяната на длъжността на работника/служителя може да бъде осъществена само и единствено с изричното му съгласие, изразено в писмена форма.

  Подписвайки такова споразумение, означава ли, че доброволно освобождавам учителското си място?
  С оглед на гореизложеното, отговорът на въпроса е положителен.


  По отношение на неплатения отпуск, то искането на работника/служителя за използване на последния е абсолютна процесуална предпоставка за разрешаването му, т.е. работникът/служителят не може да бъде заставен да използва неплатения отпуск без изрично негово съгласие .

  Чувствам се дискриминирана поради здравословен проблем. Sad Какво мога да направя по въпроса?
  В подобни случаи компетентен орган е Комисията за защита от дискриминация, която следва да бъде сезирана с нарочна писмена жалба от страна на дискриминираното лице.

  # 121
  • Мнения: 119
  Здравейте, Elityy99, всеки един наследник наследява освен активите (недвижими вещи, движими,  банкови авоари и др.),  така и пасивите (задължения, кредити и др.) на своя наследодател, т.е. наследниците на наследодателя отговарят за изтеглените от последния кредити до размера на наследствената им квота, но същевременно в подобни случаи след откриване на наследството пред наследника се откриват различни  правни възможности за реакция като напр. отказ от наследство или приемане на наследството по опис, но преценка по какъв начин да бъде прието наследството или то да не бъде прието изобщо следва да се прави след обстоен анализ на наследствената маса и цялата фактология и документация по казуса с цел оптимална защита интересите на наследника, което е възможно само и единствено в рамките на платена юридическа консултация.

  # 122
  • Мнения: 21
  Здравейте,искам да попитам за следния казус,предстои ми сключване на брак,мъжът ми има разни задължения,които са изискуеми по съдебен път,ще търсят ли нещо от мен,или аз не се явявам наследник и моето имущество си е мое ? Благодаря

  # 123
  • Мнения: 119
  Здравейте, p0nichka, съгласно Семейния кодекс, вещните права, придобити по време на брака в резултат на съвместен принос принадлежат общо на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити. Съвместният принос може да се изрази във влагане на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в домакинството. Законът постановява, че независимо на чие име е изтеглен кредитът, двамата съпрузи са солидарно отговорни за неговото изплащане, но само в случаите в които той е предназначен за задоволяване на нужди на семейството. Това може да бъде оспорено по съдебен ред.

  # 124
  • Мнения: 119
  Здравейте, Tanq25, извършеното дарение може да се оспори както по реда на Закона за задълженията и договорите, така и по реда на Закона за наследството. В първия случай е възможно изцяло да се търси неговата отмяна при наличието на конкретни предпоставки, а във втория само намаляване на дарственото разпореждане и то само и единствено в случаите в които е накърнена запазената част от наследството. Право на запазена част имат низходящите – деца, родители, преживелият съпруг. И в двете хипотези, претенциите могат да бъдат предявени само по съдебен ред. Срокът за предявяване на иск за намаляване на даренията е пет години, като същият започва да тече от откриване на наследството /от смъртта на наследодателя/.

  # 125
  • Мнения: 119
  Здравейте, Slamceto, в  подобни случаи, когато заемът/кредитът е изтеглен преди сключването на брака, отговорността за изплащането на задълженията е лична, в тежест на заемо/кредитополучателя и не се простира върху бъдещия съпруг, като по различен начин стои въпросът, когато заемът/кредитът е изтеглен по време на брака. За повече информация се запознайте и с Пост № 123/26.11.2021 г.. Недвижимите и движимите вещи, придобити от двамата съпрузи преди сключване на брака, представляват тяхно лично имущество, но в случай на смърт на един от съпрузите, преживелият съпруг наследява съответния дял от имуществото на починалия  си съпруг - наследодател в зависимост от наличието или липсата на други наследници, както и родствената им връзка с наследодателя, като  всеки един наследник, вкл. и преживелият съпруг,  наследява освен активите (недвижими вещи, движими,  банкови авоари и др.),  така и пасивите (задължения, кредити и др.) на своя наследодател, т.е. наследниците на наследодателя отговарят за изтеглените от последния кредити до размера на наследствената им квота. За повече информация може да се запознаете с Пост №121/24.11.2021 г.

  # 126
  • Мнения: 2 941
  Здравейте,
  имат ли право собственици на паркоместа в открит, прилежащ, ограден паркинг към блок да предприемат покриване по тяхно усмотрение на собствените паркоместа. Питането е не дали е законосъобразен "грозният" навес, а дали изобщо имат право без съгласие и разрешение на всички собственици в блока. Част от собствениците няма т паркоместа. Те "имат ли думата".
  Поздрави и благодаря за отделеното време.