Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 911
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
...

- някой написа, че цените в София били най-ниски сравнено с други 11 столици от ЕС. Да ама никой не казва, че сме най-бедни в целия ЕС. Нормално е цените тук да са най-ниски. И не виждам как ще станем по-богати с всичкото това крадене.

...

Как ще сме най-бедни , като хората в темата имат по няколко апартамента и вили и по 100 000 на депозит и се връщат от ваканция в Египет. Това никъде другаде го няма. Дори в Монако.
Има го в страни подобна на нашата, виж как е в Русия, същата работа, обикновения бляд едва крета, ама има стотици и хиляди милионери, които се чудят къде да харчат парите си, като в 99% всичко е крадено или по схеми.
Не съм чул някой руснак от сорта на Гейтс, Мъск или нещо друго.

У нас винаги е било така, сега е по-зле и разликата нараства все повече.
В една Варна 1000лв е добра заплата за жена, ама имотите са малко по-евтини от София. Девиза е изкарвам 200, харча 1000 от край време.

Ето апартамент в Брюксел, накрая на града, с 3 спални, две от които са малки, ама тук не са по-големи вече.
https://immo.notaire.be/immoplatform-public_v1/property_details/#/ref/200239

Ами май в София не може да се намери 3 спални, хол и кухня, с частен паркинг за такива пари.
За това, че има улици и пр няма да говорим.

Та някой ще чакат  имотите ще ударят 300к евро и да се пенсионират някъде на юг с продажба на 2-3 броя купени преди 5-6 години, аз виждам панелки по 150к+ вече често, но да видим докога ще издържи всичко. Като започне отлива, няма да има спиране. Да, ще има и печеливши, но няма да са всички.

# 346
Крайните квартали на Брюксел ... сигурно знаеш за какво говориш.
Нещо като някои квартали на Париж в които полицията не смее да влезне по никакъв повод.

# 347
Крайните квартали на Брюксел ... сигурно знаеш за какво говориш.
Нещо като някои квартали на Париж в които полицията не смее да влезне по никакъв повод.

ти всички ли ги знаеш? я кажи как е този, че точно този апартамент ще го гледа днес/утре един познат българин живеещ там някъде. Да взема да му кажа да не ходи изобщо

# 348
Не ги знам всичките. Но за да е нещо така прехвалено евтино както го представяш, то обикновено крие недостатък. Нека иде приятеля ти. И да гледа внимателно.

# 349
  • инфантилно и разглезено хлапе

Та някой ще чакат  имотите ще ударят 300к евро и да се пенсионират някъде на юг с продажба на 2-3 броя купени преди 5-6 години, аз виждам панелки по 150к+ вече често, но да видим докога ще издържи всичко. Като започне отлива, няма да има спиране. Да, ще има и печеливши, но няма да са всички.

Нормално е цените в столицата да са абсурдно високи. Според мен дори още повече ще поскъпват жилищата в София, независимо от покупателната способност. Във всички столици по света го има товя явление.
За останалата част от страната не съм съвсем сигурен...

# 350
Оставете хората да си харчат парите. Евтино, скъпо,  щом се купува, значи това е цената. Българинът няма нужда да продава. Може да е гладен, но ще има апартамен и вила. Въпрос на мислене. А то няма да се промени.
А и тези процеси са хубави. След предишното бясно купуване, последва дълго отразяване и някои по стиснати, като мен си купиха много евтино апартамент. Така че, търпение.

# 351
  • София
Само да не наскачат сега великите БГ инвеститори. Просто споделям - https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/231454-ikonomist-zhil … -v-zlato-i-srebro

Цитат
Жилищата са надценени, плащайте наем и спестявайте в злато и сребро
"Има балон на цените, рано или късно те се приземяват", посочи проф. Красимир Петров

# 352
Да де, ама в момента и златото е в пик и ми мирише на надценено. Иначе го следя от доста месеци за да последвам съвета (който още не беше даден) Smiley

https://tavex.bg/megdunarodni-pazari-valuti-zlato/

# 353
Черна станция точно ти със сигурност си имаш и план "C"

# 354
Черна станция точно ти със сигурност си имаш и план "C"

Всеки финансово грамотен човек има план B, C и каквото искаш още. За пореден път се питам защо в тази тема масово се смята, че хората, купили имот, са се вързали до живот я с похарчени спестявания, я с ипотека, която е почти на ръба на възможностите. Съжалявам ако средата ви е такава, но недейте да съдите за останалите спрямо своите познати.

# 355
Ами отворете и вижте бнб статистиките. Колкото и милиарда спестявания да има, 80% са концентрирани в суми под 25-30к. Това говори че българина е финансово отговорен човек от гледна точна на “бели пари за черни дни”. Да, тези пари губят покупателна способност, но за средностатистическия българин, който си има жилище, живее в София или провинция, не се интересува от инвестиции в каквото и да било и не разбира, най-лесния и удачен вариянт са спестявания в банка. В интерес наистината много хора имат спестявания, които трупат с десетилетия и възможностите им изобщо не достигат за инвестиция в имот с кредит в София, а както го мъдрим, инвестиция извън София не е особено удачен вариянт. С други думи тези хора друга възможност освен спестяване на кеш нямат. Един 40-50-60 годишен човек да тръгне да се пъне да плаща кредити, да чете за инвестиции в акции, крипто, суровини и т.н няма какда стане. Затова и тоя професор ги насочва към злато и сребро. Но както ЧС каза, и те са надценени, защото всичко е надценено, защото политиката на ЦБ е да обезсмисли каквато и да е инвестиция. Среброто има и ддс в бг, което го прави абсолютно неизгодна инвестиция на моментните нива. А златото също е надценено и е ясно че се манипулира. Отделно, ценните метали физически се съхраняват много трудно, има риск и да корозират ако не се съхраняват правилно.

Мокка - изобщо не е лесно в момента да имаш финансов план. Не е нормално един обикновен човек да трябва да се интересува и следи изкусо макро икономиката, за да знае какво да прави. Преди 13 години, американците и европейците не знаеха кой е начело на фед/ецб. Днес хората следят всяко изказване на Джером Пауъл и Кристин Лагард.

# 356
Еее не са толкоз престарели 40-годишните, може да почнат да четат за инвестиции Simple Smile

# 357
Всичко зависи от средата, в моята в България много млади хора имат   европейски заплати /и не само програмисти/. Инвестират, пътуват, гледат деца, зад тях не стоят заможни родители. Не живеят по-зле от своите връстници в Западна Европа. Това обаче, което ще си остане проблем, е бавната революция в манталитета и съзнанието на българина. Лошо здравеопазване, лоша инфраструктура, лоша социална политика. Изобщо всеки съди за нещата от собствената си камбанария. И каквато и да е България, тя е чяст от Европейския съюз и независимо с какви темпове вървим, ще се променяме за хубаво или за лошо.

# 358
  • София
Само да не наскачат сега великите БГ инвеститори. Просто споделям - https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/231454-ikonomist-zhil … -v-zlato-i-srebro

Цитат
Жилищата са надценени, плащайте наем и спестявайте в злато и сребро
"Има балон на цените, рано или късно те се приземяват", посочи проф. Красимир Петров

За да се не се повтарям на всеки 15 месеца, ето какво съм писал за въпросния професор.
Той си врачува за сривове и апокалипсиси без да е спрял, през последните 15 години.
Все някога ще уцели ...
Интересно дали за тия 15 години стана милионер, търгувайки с акции, злато, или каквото там препоръчва да се купува.
Скрит текст:
Една лекция пред БЛО на проф. Краси Петров още на 08.02.2020г. , преди коронакупона у нас Wink. Балонът на НИ в България.

Готин човек!
Има дар слово. Опитът му на преподавател си казва думата. Започнах да го гледам видеото, и съм на 20тата минута. А е 2 часа. Сериозна работа. А уж линкчетата бяха препоръчителни, за да се пести време на съфорумците.
Полюбопитствах повечко за това видео. Обзе ме едно съмнение. Отворих го в Youtube страницата и се зачетох в коментарите. Още първите няколко бяха много смислени, и казваха това, което и аз мисля. А други, носеха нова информация, която аз не знам, а е любопитна. Позволявам си да ги цитирам тук. А видеото ще гледам на части.

Цитат
Димитър Александров
15 hours ago (edited)
Този човек говори абсол=тни глупости, без да си е направил труда да проучи пазара в България. Противоречи си сам на себе си. Да беше се поинтересувал, колко е себестойността на строителството и след това да ми говори какво е било педи Христа или в Конго.
...
increce
increce
2 months ago
Д-р Красимир Петров още през 2012 г. говореше за имотен балон в България и в частност в гр. София. Видеата си стоят в youtube. Още тогава уж се чакаше срив до 1-2-3 години, но този срив така и не дойде. Вече е 2020 г., а цените са още по-високи. Срив няма и да има, освен в съзнанието на доктора.

С политиката която водят ЕЦБ и ФЕД и нулевите лихви, за които няма никакъв изглед вече да се отлепят от дъното, защото ще се срине всичко, цените на имотите ще се покачват и покачват до безкрайност. Японците си живеят така вече над 30 години и нито им се е сринал имотния пазар, нито нищо.

Теориите на доктор Петров са само преразказ на стари учебници по икономика, които нямат нищо общо със съвременната реалност на нулеви лихви, просто защото никога в историята не е имало нулеви лихви. Това прави всички теории от старите учебници напълно безполезни.
...

raniaaaful
2 months ago
Четох в руски сайт репортаж за младо японско семейство, което посочи, че въпреки факта, че цените на имотите в Токио падали всяка година, вече двадесетина години поред, те изтеглили ипотека и си купили жилището.
...
Александър Иванов
17 hours ago
Въпроса е да уцелиш тайминга, а не да си говориш по принцип. То спад все някога ще има и на теория ако говориш за спад постоянно, все някога ще познаеш. Ако този Петров наистина 2012-2013 е говорил за балон, а тогава реално беше дъно, то той е пълна нула като "познавач". ако някой 2012 е повярвал на Петров и не е купил, а чакал срив, то той е на голяма загуба и с основание ще разбие голямата уста на този псевдо "разбирач".

Любопитно е, този професор Красимир Петров, казва, че е търгувал с акции.
Продължил ли е някаква дейност, търговия с акции, с имоти? След като предсказва балони, ще може да купува на спад и да продава на възход. Има ли нещо спечелено? От 20години поне се занимава професионално (2000та, май беше казал) Има хора направиха бая милиони за тези години. В края на краищата, начетеността е хубаво нещо, но и някакви резултати трябва. Дори да не са топ приоритет.

Ето малко линкчета и  от мен:
Бъдещите финансови балони - Boom and Bust 03.05.2015
проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси в Тайланд
https://www.bgonair.bg/a/108-video/122661-badeshtite-finansovi-b … and-bust-03052015

Наш професор със зловеща прогноза за коронавируса: Целият свят ще се гърчи след 6 месеца, 07 Февр. 202
https://blitz.bg/obshtestvo/nash-profesor-ss-zloveshcha-prognoza … a_news725462.html

# 359
По принцип е прав, но централните банки не оставят нещата да изгърмят. Дори се усеща колебание в увереността му сега спрямо преди.

Общи условия

Активация на акаунт