Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 901
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
  • София
За много от комплексите (не знам дали за всички) с малки блокчета се издава едно РС. Изникват 10-на сгради (с каквато там площ са проектирани), но имаме едно РС и после развиваме теории... Не е одбре това.

# 376
За пореден път напомням, че темата е за това какво се случва реално, в момента, на българския пазар.

# 377
Какви административни проблеми може да очаква човек, ако си купи апартамент в офис сграда? Апартаментът също е със статут на Офис, но собственикът на част от сградата си го ползва като жилище, а сега го продава.

# 378
Какви административни проблеми може да очаква човек, ако си купи апартамент в офис сграда? Апартаментът също е със статут на Офис, но собственикът на част от сградата си го ползва като жилище, а сега го продава.
На първо четене, не може да има адресна регистрация в офис,
щом няма статут на жилище.
Тока е стопански.
Няма отстъпка от данък сгради, както има за основно жилище.

Не административни проблеми също може да възникнат от съседи.

# 379
Не можеш да живееш в офис сграда, ако някой сигнализира,ще се наложи да се изнесеш завинаги.
Ако сградата се води офис,никога не би могъл да смениш статута (което е различно,ако си купиш офис в сграда със смесено предназначение).
За сметка на това,можеш да го купиш през фирма и да си вземеш ДДС-то.
Ако е зелена зона, доколкото знам, нямаш право на стикер за паркиране (или поне няма да е 10 лв на месец), вариант би бил да прехвърлиш и колата на фирмата,но фирмените стикери като бях питала бяха по 400 лв на месец.

# 380
Става трудно да се смени статута на офиса в жилище. От тази година влезе закон, че всяко жилище трябва да има паркомясто.
Ако има или направят зелена зона плащаш като фирма около 350 лв/месец, в сравнение ако е жилище-100 лв/година.
Също не можеш да се регистрираш, че живееш в офис и ако имаш деца, няма как да учат в кварталното училище.
Ако децата са шумни съседите могат да пуснат жалба и ще ти дадат предписание за смяна на статута, иначе не можеш да живееш там.
Трудно или невъзможно е да се смени от офис на жилище, ако е заложено от строителя/инвеститора на сградата, че е офис. Ако е било жилище и после офис, става.

Писали сме едновременно.
За приспадане на ДДС на закупения имот ще те посетят данъчните моментално и ако има легла, лошо.

# 381
Много по-ниска ликвидност спрямо апартамент. Много по-висок данък и такса смет. Също така банките дават максимум 60% кредит.

# 382
Аз ли се заблуждавам или наистина е така,но брокерите твърде често рекламират квартирите под наем за сметка на купуването на собствен имот?

Последна редакция: сб, 03 юли 2021, 18:15 от Не се сърди, човече

# 383
Цялата сграда е офисна, няма съседи, които да живеят там.
Явно са решили да продават, защото няма наематели.

# 384
Ако беше офис в смесена сграда, бих се консултирала със специалист (строителен инженер, архитект) дали може да се смени предназначението (дали отговаря на изискванията за жилище).
Но щом е изцяло офис сграда, не бих купила.

# 385
Аз ли се заблуждавам или наистина е така,но брокерите твърде често рекламират квартирите под наем за сметка на купуването на собствен имот?

Не мисля, че има връзка между двете. Таргетите на двата пазара са съвсем различни. Да не говорим, че опитните брокери и като цяло тези, които продават, много много рядко се занимават с наеми.

# 386
Ако беше офис в смесена сграда, бих се консултирала със специалист (строителен инженер, архитект) дали може да се смени предназначението (дали отговаря на изискванията за жилище).
Но щом е изцяло офис сграда, не бих купила.
+1

# 387
  • София
Явно наистина пазарът става непоносим за някои хора, щом им е по-евтино да си пренесат къщата от т. А до т. Б, вместо да продават и да купуват или да строят...
https://blitz.bg/stolitsa/takova-chudo-nikoga-dosega-ne-se-be-sl … i_news826865.html

# 388
Ако не се лъжа,мобилните къщи не са по-евтини...

# 389
  • София
Ако не се лъжа,мобилните къщи не са по-евтини...
Не са евтини, но някого му е излязло по-изгодно от строеж или купуване на готово.

Общи условия

Активация на акаунт