Нашите орхидеи – тема 35

• 30 180
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
Чудя се дали да пробвам милтониопсиса във ваза над вода/сфагнум за стимулиране на разтеж на корени. Дали ще има добър резултат как мислите?

# 541
Чудя се дали да пробвам милтониопсиса във ваза над вода/сфагнум за стимулиране на разтеж на корени. Дали ще има добър резултат как мислите?
Не съм много запозната, но съм чела из интернет, че орхидеите с тънки корени не са подходящи за отглеждане във вода. Много бързо им изгниват корените. Също така за милтонии/милтониопсис съм виждала да отглеждат в керамзит, но нямам идея как ще им се отрази. Аз имам един милтониопсис ама е като акордеон. Утре ще го снимам с новите булби-израстъци.

# 542
  • Мадрид / София
Миоки,  булбестите не се предават. Жертвах двата цветоноса на Нелито тъй като от тях цвят нямаше да видя, та поне не се мъчи да ги храни. Нали имаше едно трето дето беше малко и не знаех какво е, излезе че е нова псевдобулбичка и тя е добре и зелена. Наторих всички растения, температурите спаднаха леко, та вървим уж към подобрение.  Другото булбесто онцидиум (одонтоглосум) има две малки псевдобулбички, но пък е само с една булба и е под въпрос. Държи се за сега, дано я бъде. Ще ми се да оцелее.

Sysly
   Та имам една орхидея дето не мога да ѝ угодя и си стои препарирана от доста време. С нея ще експериментирам днес я извадих измих добре и стои в един буркан за сега Grinning

Засили ѝ светлината и след около 2 седмици виж дали ще има раздвижване.

# 543
Ние имаме материал за водното отглеждане. При нас в групата се появи и разискваше с плюсове минуси преди 5-6 гпдини. Има успешни експерименти но има и такива като мен за които се оказа неуспешно. Аз практикувах и водно и полуводно, но не ми се получи. Дълго време следях и хидрогрупата във ФБ, но не, не е това моето първо, и не е за всяка орхидея. При мен, Отдавам го на високата въздушна влажност във Варна и че използвах стабилизиран орхидеи а не супермлафи растения. Не ми спести време заради което и почнах даго практикува. Имайте предвид че си теория, не е толкова просто вземаш една орхидея и я льоскаш във вода. Тя трябва да смени всичките си корени, а после трудно ще я върнете към кори. Млади растения се адаптират по-лесно, но не и всички растения. При мен 2-3 се адаптира ха и цъфнаха , но останалите 20-Тина не цъфнаха никога а, а то цъфтежа е основното по принцип. Аз сложих на водно здрави орхидеи, не съм Целяла Реанимация. После върнах всичко обратно. Отне две и повече години да превкчат обратно на субстратно  отглеждане.
Ще потърся линкове.

https://drive.google.com/file/d/0B55Kb-0ngNjQTVRJM0Z3TVFqR3c/view?usp=sharing

Вариант е и да се потърсят дискусии тук и в фб групата.

Последна редакция: чт, 26 авг 2021, 11:32 от _re_ge

# 544
  • Мадрид / София
Днес се сдобих с още една мини ванда - Asconcentrum miniatum. Мъничко по-голяма е от Neofinetia falcata. Младо растение е и не се знае кога ще цъфне (ако цъфне изобщо). Цъфти в оранжеви нюанси. Кой-ще е на мойта хубавица - кой да ти каже. Изненада ще е. На снимката е накисната във вода веднага след получаването ѝ.
Обича топличко и влажничко. Да видим дали ще се справя и да ѝ угодя.

# 545
Честита да ти е и да цъфне възможно най-скоро Simple Smile

Аз гледам още едно фалче в сайта на оранжерията и си викам: ами да го взема... не, не ми трябва, нека сегашните се стабилизират... ама много ме сърбят ръцете, все ще го сместя последно някъде... не, подобре да изчакам, нямам място... - и така се въртя Laughing за сега устоявам, ще видим до кога.

# 546
  • Мадрид / София
Да, познато изживяване. При мен обикновено бива купено 🤣🙈

Показвам ви булбестите дето ме питахте за тях.
Нелито -

Вижда се долу новото попълнение.

Онцидиума (одонтоглосум), който се бори. Надеждата ми е в новите две псевдобулбички.

Плата̀ните са пръчки в момента, но имат зелени пъпки тук таме, та като се позахлади може и да тръгнат пак.

# 547
Изглеждат съвсем спасяеми, според мен ще ги закрепиш. Стискам палци  Peace

# 548
Здравейте на всички! Днес като пръсках орхидеите си видях на едната бели, пухкави петна на долните зелени коренчетата ѝ по боровите кори. От няколко дни си мислех да я пресадяс защото и без това стои много на една страна и ме е страх да не падне. Това от какво е - от памуклийка ли?

# 549
Прилича от това което съм виждала в нета. Аз лично не съм имала такива обаче, та дано да се включи някой с опит. Мацни го с клечка за уши напоена с алкохол и ако си промени цвета, със сигурност е.

# 550
Благодаря, Миоки! Ето резултата след клечката напоена с алкохол:

Ако някой знае нещо повече за това и може да помогне, ще съм безкрайно благодарна! 💞

# 551
  • София
Прилича ми на плесен. С корите е лесно - вадите заразените парчета или направо сменяте всички, но с корените е по-трудно. Ще ви трябва фунгицид. мисля, че Сигнум ще ви свърши работа. Мисля, че концентрацията беше 1 гр/л.

# 552
Много благодаря Raya! Simple Smile

# 553
  • Русе
Лилаво е при мен! След десетина дни отсъствие, вкъщи заварих това! Вандата, дендробиум фаленопсиса, дендробиума, че и пафчето и едно фалче го докарват на цвят.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 554
  • Бургас
Све чудничко лилаво розово те е посрещнало Heart Eyes. Прекрасни цветя и цветове.

На мен от дни ми върви все назад. Първо мокрото гниене на миризливото фалче, сега агонизира в керемезит, нямам надежди....преди това Нелито замина. Вчера бутнах едно мини в керемезит което бях сложила, пречупиха се две нови листа...направо ми се дорева. Днес погледнах една Камбрия, която е пуснала два цветоноса и как връхчето на по дългия се отчупи така и не разбрах да не беше бил някой през ръцете да не пипам цветето Cry. И вандата вече прецъфтя надеждата ми е, че сякаш излиза ново бебе в основата а може и коренче да е но е откъм основата на листото.
И да не е само мрън малко летен цъфтеж Grinning

Общи условия

Активация на акаунт