Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 21 707
На мен ми е странно някой като каже дойдоха нови и взимат колкото старите. А колко да взимат - колкото старите преди 15 години ли? Ами инфлация, конкуренция, а-у?
Също ми е странно някой като каже пък другото новите почват на по-ниско възнаграждение. Това в общия случай значи, че тези нови са взимали или същото, или още по-малко в старата си месторабота. Няма как фирма да привлече човек с предложение с по-ниско възнаграждение, освен ако не е суперимето в бранша, със суперяките допълнителни придобивки, суперреалната възможност за бързо кариерно и финансово израстване или поне като абсолютен минимум - суперполезните стажове за натрупване на опит като трамплин към нещо по-добро.

Абсолютно съгласна. Много пъти съм писала - за съжаление заплата се вдига с местене на нова работа, а не с усърдно бачкане.

# 31
 • Мнения: X
Ако визирате аз какво съм казал, значи не съм се уточнил. Ставаше въпрос, че съм чувал за следната “стратегия” (тая дума яко в кавички)- ако се повиши даден служител от позиция х/заплата 900/ в позиция у/заплата 1300/, то същият знае, най- вероятно, възнаграждението и не би се съгласил на по- малка сума, макар и като стартова. В същото време външен човек, нищо не подозиращ и не наясно, би се хванал да работи и за 1100, например. Така фирмата пестяла. Това само съм го чувал.
За бачкането, специално при нас де, нещата са си точно така. Бачкаха си момчетата, работата вървеше. И както казах никой не ме е питал кой как се справя, при положение, че ръководството няма никакъв поглед над нас. Никакъв. Та те не се мяркат с месеци шефовете. Също така в работата ни няма как да се проследи кое от кого е свършено.

# 32
 • София
 • Мнения: 19 479
То голямото пестене..... А, че на този нов човек му трябва много повече време, за да навлезе в спецификата на фирмата и дейността, никой не мисли....!!!

Абсолютно съгласна. Много пъти съм писала - за съжаление заплата се вдига с местене на нова работа, а не с усърдно бачкане.

Оф, май е точно така.... И като си подадеш молбата за напускане, тогава се сещат да ти предлагат пари. Ама късно е либе за китка!

# 33
 • Мнения: 688
А, защо да е късно? Ако си ти харесва работата и искаш повече пари отиваш на интервю, дават ти оферта за възнаграждение над твоето, отиваш при шефа, показваш (макар че нямаш право) и шефа ти вдига парите. Евентуално, не винаги. И по-малко може да ти дадат като контра-оферта, но пак връши работа, защото няма да си нарушиш комфорта.
Като бивш рекрутър - това се случваше непрекъснато в IT. Аз лично не бих приела контра оферта, но пък каднидати са си подавали CV само с цел да получат такава от настоящата си фирма и да си вдигнат паричките. Тактики всякакви.

Има обаче нож с две остриета - на някои места следват правилото "Един път реши ли да си тръгне, то ще си тръгне така или иначе" и решават да се разделят с човек, който потенциално би свикнал да им извива ръцете - ценен кадър, който са си обучили, но непрекъснато заплашва, че ще напусне, ако не стане неговото. Не говорим само за пари. Един от първите съвети към всеки мениджър е никога да не преговаря с човек, който заявява, че ще напусне, ако стане или не стане нещо-си. Малко като с преговарянето на FBI и теророистите по филмите Smile И хората с малки деца Joy Та за един мениджър е въпрос на преценка в ситуация "напускам, ако..." да избере да задържи човека, с риск да му за качи на главата (да, да, знам, има всякакви хора) или да го освободи да се развива така, както е сметнал за добре.

# 34
 • София
 • Мнения: 19 479
Именно затова е късно. Сама си отговаряш на въпроса.....

А този шеф защо не се сети преди да се стигне до напускане да актуализира заплатите според пазарните, а си кюта и си вика - Що да им давам повече пари, като те и така си работят....?

И, да, харесвам си работата, но няма да се моля за пари. В момента вземам поне 30% надолу от стартовите за тази позиция. Дали шефът не го знае това....?!?! Съмнявам се.....
Ще си търся работа и, когато си намеря, нищо няма да ме върне, ако ще и 10 бона да ми предложат. Човек трябва да има самоуважение. Когато не е оценен подобаващо, просто си намира място, където да го оценят...

# 35
 • Мнения: 2 852
Тази стратегия за непознаването на заплащането е доста наивна и невярна. Има си заплати за бранша и различните позиции. По-горе писах за започване на работа с по-ниско заплащане. Надявам се, не мислиш сериозно, че ако някой взима заплата Х като работник, ще иде да се гърчи са повече отговорности за някакви си Х+15% напр., че и в нова фирма на изпитателен срок. За такива промени трябва да има наистина добро предложение, никоя свястна фирма не би си позволила лошо предложение, нито кадърен работник ще приеме лошо предложение.
По повод бачкането и вървящата работа, не ми стана ясно кое върви - идват си в работен ден и не се биете на работа или има обороти. Щото то и при мен например работата върви - всеки делник 9-17ч, обработвам поръчки, приемам стока, плащам на доставчици и пр., но днес имаме дотука една поръчка и без доставки, вчера само до 10 бях опаковала 15, а онзи ден имахме 2-3 поръчки цял ден, но пък имахме кашони нова стока да се приеме и подреди.

П.п. приятелски съвет - ако виждаш, че фирмата съкращава разходи в частта с персонала, се ориентирай към напускане. Вероятно корабът се пълни с вода.

# 36
 • Мнения: X
Нашият кораб се нарича Титаник. Вече е отплавал и се насочва с пълна сила към края, който на всеки е ясен какъв е. Не се замислям за нова работа, а гледам да си държа котвата на малката ми лодчица пусната, защото както казах уча инженерна специалност, в чиято сфера няма как да работя без тази квалификация. Както и никъде не ме взимат, като разберат какво уча и най- вече по колко дни (месеци, за да сме точни) на година ми трябват като отсъствие. Затова и си стискам въжето здраво до последна капка кръв, както се казва.
За бачкането- работа имаше много тогава, с колегите не сме се спирали и сме се разсипвали в името на великия клиент. Не че и сега няма работа, но тя зависи и от другата позиция, а както казах те не влизат в час вече няколко месеца. Тоест айсбергът започна да върви направо срещу нас. Не само ние към него.
Тук е много важно да не грешиш. Понякога една проста грешка, една буквичка, например, може да коства хиляди. Буквално. Затова казвам, че колегите бяха супер кадърни- нито прекалени бързаци, правещи след себе си бъркотия, нито скатавки и мърди. Имаха най- правилният начин за работа и нито един от новите попълнения през годините не се справяше, ако разчиташе на свой начин. Абе практика, не случайно се бяха задържали 20 години и нагоре в тази фирма.
Пък срам ме е да споделя от какво искаха да спестят шефовете преди време...

# 37
 • Мнения: 688
Именно затова е късно. Сама си отговаряш на въпроса.....
Скрит текст:
А този шеф защо не се сети преди да се стигне до напускане да актуализира заплатите според пазарните, а си кюта и си вика - Що да им давам повече пари, като те и така си работят....?

И, да, харесвам си работата, но няма да се моля за пари. В момента вземам поне 30% надолу от стартовите за тази позиция. Дали шефът не го знае това....?!?! Съмнявам се.....
Ще си търся работа и, когато си намеря, нищо няма да ме върне, ако ще и 10 бона да ми предложат. Човек трябва да има самоуважение. Когато не е оценен подобаващо, просто си намира място, където да го оценят...

Въпросът беше реторичен. И дума не казвам за това как трябва да се третира и изгражда един служител, а какво се случва, когато се стигне до напускане. Причини за стигане до там, колкото прашинките в морето. И написах, че също не бих приела контра оферта. НО за да не се стигне до молене има опциите, които съм описала + рисковете, които също съм описала.

Хора различни, отговорници различни, подходи - всякакви. Свят - широк.

# 38
 • Мнения: 2 852
Виж сега, цялата ти история е противоречива. Скъсваш се от работа, ама редовно те пускат да отсъстваш заради ученето. Колегите ти са движили фирмата, но са освободени.Описваш цветуща преди фирма, която ненадейно и безпричинно сменя напълно работещ подход с някакъв със съмнителен резултат.
Според мен ти не си много в час какво се случва.

# 39
 • София
 • Мнения: 438
Няколко причини и от мен: реорганизация в собственостите - например, две фирми решават да се обединят, разделят се мениджърските позиции и се прави оценка от коя фирма какви служители ще останат; нов мениджмънт в компания майка, който има коренно различна визия за развитието на компанията; желание за навлизане на нови пазари и/или нови бизнеси, които изискват специфична организация, екипи, ако щете и представителност.

Мога да кажа защо аз бих взела външен за фирмата лидер (без значение от нивото):
- Познавам човека, зная как работи и също така зная, че мога да очкавам от него/нея съответните резултати в съответния срок;
- Човекът притежава специфично know-how, което ми е необходимо, но нямам;
- Ако имам планове за съответен растеж, бих привлякла лидера на екипа с надеждата ако наистина е такъв лидер, екипът му да го последва;
- Ако виждам, че в обозримо бъдеще няма да мога да изградя лидер за съответната позиция, а ми трябва спешно.

Това, че мога да взема външен лидер на по-ниска заплата е смехотворно - добрите лидери си знаят цената, точно напротив - ако искам външен лидер, то заплатата ше е поне с 15-20% по-висока от тази на служителите на компанията.

За протокола, един качествен лидер се изгражда за около 3 години. Това е с много инвестирано време от мениджъра, който да го въведе постепенно в такива задължения, да го "възпита" да може да носи увеличените отговорности и да го научи да гледа нещата не от ролята на изпълнител, а от ролята на човек, който ще носи цялата отговорност за всяка своя дума и действие. През тези 3 години, този човек трябва да бъде обучен в спецификите за бъдещата си длъжност, да започне с кратко заместване в отпуските, да актва между 3 и 6 месеца, едва тогава ще е наистина готов за подобно предизвикателство.

# 40
 • Мнения: X
Ами да, пускат ме. Тук е важно работата да върви, дали с 2ма, пръскащи се от работа или с 4ма скучаещи- все тая. За един отсъстващ никога не е било проблем. Днес аз, утре колега. Както и да е.
Друг е въпросът, че освободиха трима и сега е съвсем различно, не стигаме.
Дали съм в час или не- няма как да ти обясня, ти си преценила така ситуацията. Важното е, че от стабилна фирма, да цветуща, както казваш, се превърна в потъващ кораб. Как да ти го обясня, не знам. На последните етажи се довлякоха хора, не ме интересува как и защо, но промениха политиката, а след това започнаха да стават тези безсмислени съкращения/наемания и т.н.
Иначе, за това как върви фирмата- виждам го пряко, всичко ми минава през ръцете и очите.
Това е за по- горното мнение на Нарциса

# 41
 • Мнения: 2 852
Това, което го обясняваш, го разбирам, ама ти не разбираш. Доказана работеща формула не се променя. За да се промени, значи нещо в нея не е добре.

Тук е важно работата да върви, дали с 2ма, пръскащи се от работа или с 4ма скучаещи- все тая.
Напротив, не е все тая. Това са 2* заплати и осигуровки ± бонуси, които могат да се спестят, без да пострада производителността на фирмата.
След последния ти пост ми се струва, че се дразниш от нарастването на работата след освобождаването от колегите ти. За себе си си прав да мрънкаш, ама на фирмата не й дреме, тя си е права за себе си да иска максимален резултат при минимални разходи. Ако аз съм шеф и виждам, че ротационно от 4 човека екип отсъства поне един и въпреки това работата върви - значи е време да се сбогувам с единия и да си спестя разходите по него, въпросът е единствено кой от четиримата ще е.

# 42
 • Мнения: 21 707
Слънчезара, принципно вярно и аргументирано. Принципно обаче, защото има и детайли и поради тях принципът понякога работи, понякога не. Ето един цитат, който може да ти е познат:
Цитат
доста често нови хора идват с нови идеи, омазват всичко и казват - ама те старшите са виновни, не са ме научили как трябва да работя. И накрая, точно този, който се ядосва и се бори работата да бъде свършена  правилно (старите, неповишени служители, моя добавка), излиза виновен. Това е защитна реакция.
Имай предвид, че обикновено точно тези старши ( старите и опитните) колеги са именно и ключовите хора в отдела, те вършат 80% от работата и решават 90% от проблемите. Махането им не е никак проста работа, (тоест ако напуснат следва кофти период)


Доказана работеща формула не се променя. За да се промени, значи нещо в нея не е добре.

Напротив, не е все тая. Това са 2* заплати и осигуровки ± бонуси, които могат да се спестят, без да пострада производителността на фирмата.
След последния ти пост ми се струва, че се дразниш от нарастването на работата след освобождаването от колегите ти. За себе си си прав да мрънкаш, ама на фирмата не й дреме, тя си е права за себе си да иска максимален резултат при минимални разходи. Ако аз съм шеф и виждам, че ротационно от 4 човека екип отсъства поне един и въпреки това работата върви - значи е време да се сбогувам с единия и да си спестя разходите по него, въпросът е единствено кой от четиримата ще е.

О, случва се да се променят работещи формули, и то нерядко. особено в големите концерни с клонове в България.  Там някой горе си гледа своите цели и не му пука какво става тук. Изобщо навсякъде може да се види този "модел на айсберга" - има се предвид, че 11/12 от айсберга са скрити под водата и не се виждат и само 1/12 е отгоре на показ. И с хората е така - показват 1/12 от мотивите си за нещо, а скритата мотивация (понякога в съвсем друга посока) не се крие.

Това с оптимизацията на длъжностите пак е принципно правилно. Ама на практика оптимизираният персонал е скрита мина, защото ако утре стане нещо с някого (или няколко човека) нещата се сгромолясват. А много често не се намира лесно замяна за напуснал човек. Да не говорим, че оптимизираният (силно редуциран) персонал по принцип се състои от таланти (разбирай примадони), които искат специално внимание, докато преоразмереният се състои от по-лесно заменяеми и умерени хора. И пак всичко е индивидуално и дяволът се крие в детайлите.

# 43
 • Мнения: 2 852
Мисля, че рискът е преценен, а 'вносните' фирми по-добре да си гледат фирмената политика, вместо да се съобразяват с рутината и зоната на комфорт на служителите по места. Не е въобще задължително промените да са нещо лошо, но пък е често срещано стари служители да реагират на нож на промените, защото се чувстват, както ти каза, примадони.
В момента чета за промените в облагането с ДДС на дребни пратки (малко позакъснях даже). Не ми е рутинно и комфортно с тази промяна, не й виждам смисъла за крайния потребител, ама ще трябва да свикна с нея или да спра да се ползвам от конкретни пазари.
Голям брой взаимозаменяеми хора с немного работа звучи като ДА.

# 44
 • Мнения: X
Това, което го обясняваш, го разбирам, ама ти не разбираш. Доказана работеща формула не се променя. За да се промени, значи нещо в нея не е добре.

Тук е важно работата да върви, дали с 2ма, пръскащи се от работа или с 4ма скучаещи- все тая.
Напротив, не е все тая. Това са 2* заплати и осигуровки ± бонуси, които могат да се спестят, без да пострада производителността на фирмата.
След последния ти пост ми се струва, че се дразниш от нарастването на работата след освобождаването от колегите ти. За себе си си прав да мрънкаш, ама на фирмата не й дреме, тя си е права за себе си да иска максимален резултат при минимални разходи. Ако аз съм шеф и виждам, че ротационно от 4 човека екип отсъства поне един и въпреки това работата върви - значи е време да се сбогувам с единия и да си спестя разходите по него, въпросът е единствено кой от четиримата ще е.
Права си за това, че щом може с двама, защо с четирима ?
Друг е въпросът, че те шефовете дори и не знаят какво се случва. Буквално. И това не е мое съчинение или гледна точка, а самата истина. Нито са наясно, че уча, нито какво. Пък още колко неща не знаят, не е истина. Цялата работа е, че фирмата е зарязана отдавна в ръцете на други хора. Не бяха се мяркали 3 или 4 години и са абсолютно ненаясно какво става. Въртят си някакви други неща и може и заради това да е.
Сега има няколко важни клечки, които действат сами и не се консултират за нищо с шефовете. На принципа просто да си върви фирмата, без да се задълбочават в нас работниците кой какво прави и къде е. Проблемът явно е като се закъса с продажбите/парите/, тогава се задействат и правят нещо. Ама просто нещо, не е казано, че е най- правилното.
Абе фирма и фирма не си приличат, няма как да се извадят изводи за това защо някой си ме бил пускал, пък защо сме ревали и т.н.
А като цяло темата я започвах с чуденка защо се наемат външни кадри без никакъв опит, при положение, че уж целта е повишаване на работата и приходите.

Общи условия

Активация на акаунт