Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
  • Мнения: 44
В ИТ бранша също често съм ставала свидетел на това - сипват някакъв непознат мениджър отгоре, вместо да повишат вътрешен човек, който познава проекта и хората в него. Също и ако нещата не вървят, назначават от някъде още един мениджър, в някои фирми за един малък проект от 4-5 човека отговарят 2-3 мениджъра, струва ми се безумно от бизнес и финансова и каквато и да било гледна точка.

Запомнете, че собственици/управители на фирми, не е задължително да знаят какво правят или как и по какъв начин фирмата е все още на пазара. Това, че топката се търкаля по баира не означава , че е било планирано със стратегия и кадри.

# 76
  • Мнения: 41
А, защо да е късно? Ако си ти харесва работата и искаш повече пари отиваш на интервю, дават ти оферта за възнаграждение над твоето, отиваш при шефа, показваш (макар че нямаш право) и шефа ти вдига парите. Евентуално, не винаги. И по-малко може да ти дадат като контра-оферта, но пак връши работа, защото няма да си нарушиш комфорта.
Като бивш рекрутър - това се случваше непрекъснато в IT. Аз лично не бих приела контра оферта, но пък каднидати са си подавали CV само с цел да получат такава от настоящата си фирма и да си вдигнат паричките. Тактики всякакви.

Има обаче нож с две остриета - на някои места следват правилото "Един път реши ли да си тръгне, то ще си тръгне така или иначе" и решават да се разделят с човек, който потенциално би свикнал да им извива ръцете - ценен кадър, който са си обучили, но непрекъснато заплашва, че ще напусне, ако не стане неговото. Не говорим само за пари. Един от първите съвети към всеки мениджър е никога да не преговаря с човек, който заявява, че ще напусне, ако стане или не стане нещо-си. Малко като с преговарянето на FBI и теророистите по филмите Smile И хората с малки деца Joy Та за един мениджър е въпрос на преценка в ситуация "напускам, ако..." да избере да задържи човека, с риск да му за качи на главата (да, да, знам, има всякакви хора) или да го освободи да се развива така, както е сметнал за добре.

Привет!

За коя фирма става въпрос, ако не е тайна ?

Иначе да кажа и аз набързо. Вдигането на заплатата се случва, когато си поискаш. След време, не веднага, но я вдигат. Къде за да ти дадат заслуженото и къде за да млъкнеш. Малко или много ги вдигат.

Иначе ако рязко му трябват пари на човек то смяната на фирмата и работата е най-бързото решение. За какво да се разправяш и унижаваш с контра-оферти, питане, молене, доказване какво си правил и прочие...

Благодаря и поздрави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт