Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 74

• 49 217
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
  • Майничка
От чисто практична гледна точка, при тесни помещения или такива с твърди прегради е по-добре да се отваря навън. В нашия блок е имало случай на човек, получил инсулт в банята. При опит за отваряне на вратата отвън, тялото се опряло в тоалетната и ваната и не можело да се избута, а през 20см процеп не могли  и да влязат.
Търсили вариант да цепят и режат вратата, което значително е снижило шанса на човека да получи навременна помощ.

# 556
Zizini, плъзгаща врата на баня е възможно най - неудачният вариант (може би само хармониката е по - кофти). В общият случай не изолират добре от шум, влага и т.н. Най - добре е да се отваря навътре, иначе все някой, който пуска пералня или си вади дрехи от гардероба ще е ударен, ако не е много пъргав или излизащия не предупреждава високо и ясно намеренията си...
Качвам извадка от  т.н. архитектутната библия - "Нойферт", касаеща оптималното разпределение на бани, в зависимост от форма и големина.
Справочника е много голям и обхваща практически почти всичко, което би ти потрябвало.
При отваряне навътре, за да не личи много, че вратата е по - къса е важно прагчето на банята да се изпълни точно под таблата на вратата. Така тя хвърля сянка на пода и не се забелязва кой знае колко, особено в  коридор, който няма пряко странично осветяване.

# 557
Вратите се отварят навътре, за да не пречат на хората да излязат от сградата. Това е за жилищни сгради. Представете си врата на баня, която се отваря навън и остава отворена по време на земетресение. Има шанс да запречи изхода особено ако се засече с друга врата, отваряща се навън.

# 558
  • пустинята Гоби
Врата до врата кой ненормалник ще направи в жилището си да се отварят навън? Остави земетресенията, вие ще се пребивате всекидневно, те тези врати ще станат на нищо за отрицателно време.

# 559
Вратите се отварят навътре, за да не пречат на хората да излязат от сградата.

Точно в този случай пречат - ако врата се отваря навътре, а тълпата идваща отвътре и искаща да излезе навън затисне вратата няма начин да се отвори и тези отпред даже може да бъдат смачкани от задните, които натискат. А ако се отваря навън просто ще се отвори от натиска и толкоз.

# 560
Вратите се отварят навътре, за да не пречат на хората да излязат от сградата.

Точно в този случай пречат - ако врата се отваря навътре, а тълпата идваща отвътре и искаща да излезе навън затисне вратата няма начин да се отвори и тези отпред даже може да бъдат смачкани от задните, които натискат. А ако се отваря навън просто ще се отвори от натиска и толкоз.

Изрично казах, че това е за жилищни сгради. Идеята е, че малко хора живеят в апартамент, сравнено с количеството хора на крадратен метър в обществена сграда. Колко задни хора има в апартамент с 3 или 4 човека според вас, които и да премажат първите Grinning Не знам защо изобщо обсъждаме като то си има правило. Това, че хората решават да ги обърнат не значи, че това е нормата. Те хората решават и със 170 да карат и стигат живи, но не е там въпросът.

# 561
Изискване за отваряне навън на вратите по пътя за евакуация има  за обществени/административни/ производствени сгради, в които постоянно присъсват  много (не ми се рови в противопожарните наредби колко точно ) хора/м2 , където действително могат да се струпат много желаещи да излизат едновременно. Колко пък човека да се бутат да излязат от едно жилище едновременно. Виж ако съседът ти, който е решил да си обърне входната врата навън, че му е по - удобно се евакуира едновременно с теб, е много вероятно да ти препречи изхода.
Виждала съм такива решения, особено в старите сгради. Новата врата се монтира с отваряне навън, без да се демотира старата отваряща се навътре. При съседни апартаменти с входни врати под прав ъгъл, перфектно си захлупват входовете един на друг.
Ха с goldish пишем заедно

# 562
  • пустинята Гоби
Дай да го видим правилото, goldish, вместо да си чешем езиците вече два дни?

Аз питах строителен инженер и той ми каза - входната врата се отваря навън като се допускат изключения, но може и да греши човека, затова е най-добре да прочетем и да видим.

В нови сгради съм виждала само входна врата до входна врата, но предвид, че вече не се спазват норми като нищо нещо е направено извън закона.

# 563
Предполагам, че е имал предвид входната врата на сградата, и по пътя на евакуация, не на всеки апартамен в нея. Иначе в мрежата има достатъчно качени проекти на жилищни сгради и нито една отваряща се навън входна врата на апартамент.

Последна редакция: вт, 31 авг 2021, 12:11 от pep_si

# 564
  • пустинята Гоби
Може, пък и той се занимава със сметки, а не с проектиране на стради, така че допускам да греши. Затова питам къде мога да прочета, да видя какво-що?

# 565
На апартамента над нас, вратата се отваря навън, преграждайки изцяло стълбището, т.е. евакуационния път на сградата... А познайте дали е редно при 12 апртамента над тях!
Вратата на сградата и евакуационния път се отваря навън, както и етажните врати (ако има такива), врата на помещение (жилище) е предназначена за излизане на 4-6 човека, не на 10 и повече и тя се отваря навътре, при пожар пожарникарите да могат да я разбият и да изведат пострадалите...
Едната ми баня се отваря навътре, защото е към общия коридор и би преграждала (частично) пътя от/за почти всички стаи и входната врата, директен конфликт с друга врата няма. Другата баня се отваря навън към една стая, която се ползва от двама души, не е в конфликт с вратата на стаята или с врата на гардероб/шкаф, просто така беше по-удобно за разпределяне на пространството.

# 566
Най - общо:

„Закон за Устройство на Територията„
„Закон за Устройството и Застрояването на Столична Община„
„Наредба №7 за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони„
„Наредба №Iз-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар„
„Наредба №2 от 8 юни 2009г. за избор и проектиране на асансьорни уредби в жилищни и обществено обслужващи сгради”
„Наредба №4 от 1юли 2009г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания”
„Наредба № РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии”
Норми за проектиране на жилищни сгради и мн. други.
За пътя на евакуация - пожарните норми са водещи.

# 567
  • пустинята Гоби
Това намерих аз:

Чл. 43. (1) Вратите на евакуационните изходи се проектират така, че да се отварят по посоката на движение при евакуация.

(4) (Изм., ДВ, бр. 75 от 2013 г.) Разрешава се вратите на балкони и площадки, на изходите от помещения от категории по пожарна опасност Ф5В, Ф5Г и Ф5Д и на изходите от помещения от класове на функционална пожарна опасност Ф1 - Ф4, в които пребивават едновременно не повече от 15 човека, както и вратите на изходите от складове с площ до 200 m2 и от санитарно-хигиенни помещения да се отварят обратно на посоката на движение при евакуация.

Жилищните сграни са с клас на функционална пожарна опасност Ф1. Изключение от правилото, което е изходите да се проектират по посока на движение при евакуация.

# 568
  • Пловдив
В нашия вход на първия етаж до асансьора, вратата им се отваря навън. Много пъти ми се е случвало да слизам с асансьора и като си отворя вратата и те в същия момент излизат и аз със засилка, без да предполагам и се блъскаме. Трябва да се съобразяват такива неща.

Миналата година сменяхме всички врати вкъщи и обърнахме вратата на банята да се отваря навътре. Коридорчето пред банята е тясно и като се отваряше навън много ни пречеше. Изобщо не съм се замисляла за правила за безопасност. Направихме я както ще ни е удобно.

# 569
  • sofia
Търся безфалцови интериорни врати. Може ли да ме насочите към фирма, от която сте доволни и сте поръчвали такива?

Общи условия

Активация на акаунт