Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изграждане и обзавеждане на апартамент ново строителство

 • 2 887
 • 59
 •   1
Отговори
# 45
 • Sofia
 • Мнения: 1 132
Положихме вече тръбите за климатика в хола. Отказах се да слагам в другите стаи за сега, тъй като разположението е много неблагоприятно за слагане на климатици, а и така или иначе никога не съм обичал да спя на климатик лятото. Идва моментът, в който трябва да се запълнят дупките от къртенето и да се направи финишната шпакловка.
Това вход Г ли е? Изложението юго-западно ли е? По-рано писа, че изложението е юго-изток - това не е ли съвсем прилично изложение за климатик? Какъв ти бе аргумента да се откажеш от мултисплит система, с оглед на това, че имаш супер малко разстояние от терасата и до трите стаи (което е огромен плюс), а и това, че пестиш от въшни тела?

Моля който има наблюдения, как ви се струва цената обявена от строителя да ми шпаклова апартамента. Каза ми 10,5лв на квадрат за две ръце с шийтрок плюс шкурене, плюс материали. Добра ли е цената или е завишена, да знам дали да търся някой друг майстор?
Цената изглежда много добре, дано и качеството да е на нужното ниво, и да изравнят добре стените.

Скрит текст:


На тези снимки ми правят много неща впечатление.
Премахнали са замазката и са успели да прокарат тръбите по пода, като дори минават и под тръбите за парното отопление.
Между плочата и замазката имаше ли някакво покритие/изолация? При къртенето на замазката имаше ли проблем с нараняване на външната изолация на тръбите за парното?
Каква бе причината да се изкърти такава голяма площ в дясно на стаята - вероятно няма отношение към климатиците?
Виждам, че са заобиколи носещата колона - имахте ли някъде проблеми с тях, с оглед че изобщо не трябва да се къртят/разпробиват? Интересно решение, което ми хареса и как са минали под вратата на дограмата.

Доста напредвате, въпреки, че до скоро нямаше дори външни врати Simple Smile

Ще следя с интерес, тъй като ще минавам през същите неща скоро.

# 46
 • Мнения: 43
Решението да се откажа от мулти сплит е че на първо място нямах къде да сложа тялото на мулти сплита на терасата, тъй като е по голямо от на 18ката. Там където съм го сложил сега не се събира на мулти сплита. Ако исках да сложа голямо външно тяло, трябваше да го монтирам грубо в средата на терасата, тъй като имам три врати на тераса за всяка стая и като нямам право да го монтирам на високо до тавана и щеше да ми заеме доста място в средата на терасата, където искам да си сложа маса и столове. Голямото парче изкъртено в ъгъла в от строителите, тъй като исках да ми изместят мястото на радиатора от едната стена на другата, за да не ми пречи на дивана. Изолацията на тръбите не се наруши по никакъв начин. Мен ме тревожеше дали има проблем ако се допират климатичните и тези на теца, но момчетата от фирмата, казаха че и по двете тръби минава течност с около 60градуса и двете са в доволно изолация и няма никакъв проблем. Даже в накои апартаменти ги пускат да вървят заедно. Другата причина за отказа от мулти сплит и че нямаше как да измисля изтичането на конденза в другите две стаи, тъй като трябва да е под наклон винаги и трябваше да ми стърчат тръби от всяка стая на терасата и да ми изтичат там. А сега конденза го изкарахме от хола по много по кадърен начин в отходния канал.
Напредват доста добре. В момента слагат асансьора на моя вход и интериорните врати. Подземния паркин е почти готов, остава малко място да направят полирания бетон на пода. Басейна е готов вече. Остава само около 30м външна ограда и малко павета по алеите, както и насаждането на растенията.

# 47
 • Sofia
 • Мнения: 1 132
За монтирането на тръбите на климатика заложих на фирма Импас Клима и съм много доволен от момчетата, които дойдоха. Взех им телефона и ще им се обадя и те да дойдат да ми монтират климатика. Цената беше 20лв за метър за вкопаване, безплатният монтаж е до 3 метра тръбен път, моят беше близо 9. Така цената за всичко ми излезе 450лв. Климатика на който се спрях е Мицубиши Хеви 18ка, който е на цена 2250лв. Дано не съм сгрешил, но след доста четене на форуми, хората доста го препоръчват. Самите момчета като дойдоха ми казаха че няма смисъл да налея още 1000лв за даймънд серията на Мицубиши, при положение че ще го ползвам само за охлаждане. Имам още около 2-3 седмици до акт 15 и монтирането на входната врата и след това мога да започвам баните. Така че до тогава трябва да съм се спрял на проект. Към края на седмицата ще отскоча и до Баня Мечта да ги проверя и тях
Тези дни ходих и аз до обекта и мисля да направя същото упражнение като теб в моя апартамент - т.е. от терасата да изкопаят канал и да минат под тръбите за парното. Би ли споделил телефона на екипа, който ти е положил тръбите (може и на лично съобщение)? Реално ще трябва да направя приблизително същото.

Това, което ме спираше тези дни директно да се обадя на Импас Клима е, че не съм сигурен, как сте се справили с изкарването на конденза? Т.е. не сте върнали конденза по същия път, където сте положили медните тръби, а някъде сте изкарали тръбичката зад/под климатика? Има ли къде там да се оттича? Като погледнах схемата на твоя апартамент, не се вижда да има втора тераса или нещо което да подскаже къде ще отива - съмнявам се, да сте я пуснали да се стича водата по фасадата на сградата Grinning

Като стана дума, че си избрал конкретен климатик - нужно ли е това на този етап? Т.е. тръбите предполагам, че са универсални, нали?

Иначе вратите са сложени, но още няма сложени ел. табла.

# 48
 • Мнения: 43
Значи за тръбите не е задължително да избереш модела или марката климатик, но трябва да кажеш с каква големина ще е, защото примерно тръбите на климатик 18ка са по големи от тези на 12ка. И ако сложиш тръби за 12ка, после няма как ако решил да сложил тяло на 18ка.
Ако си обърнал внимание как е направена фасада на блока, ще видиш че между терасите има сливане, което е широко около 50см. Няма как да ходиш по него, защото е заградено, но един вид терасите по цялата фасада на блока са слети. Конденза нямаше как да го върнем обратно към външното тяло на терасата, защото нямаше как да зададем наклон по цялото трасе и го изкарахме извън апартамента, точно на стената където ще се монтира вътрешното тяло, пуснахме тръбата директно на долу и на вън на това сливане между терасите. От там конденза ще си се стича към моята тераса, където съм направил сифон, точно преди да стигне до самата тераса, така че няма да ми мокри. А иначе за външното тяло също съм предвидил отводняване, точно под него. Телефона на момчетата от Импас Клима не мога да ти го кажа в момента, тъй като трябва да погледна в разписката, а не е при мен в момента. Ще видя утре и ще пиша.
Ето тук се вижда как терасите се сливат

А отностно строежа, да, все още няма интериорни врати, до края на седмицата ще ги монтират и септември ще мога да вкарам мои майстори, да започват с баните. Още се колебая дали да шпакловам или не, дали ми се дават 2,5-3к за шпакловка и дали има смисъл. Стените ми изглеждат гладки, на места има дернато и трябва да се коригира и да се изшкури може би.

# 49
 • Sofia
 • Мнения: 1 132
Благодаря!

Това със сливането на терасите е хитро. При мен е различно и вероятно ще трябва да го правя по различен начин.
При теб трябва само да имаш едни 2% наклон от изхода на кондеза до мястото на вливане и би трябвало да стане.

Това, за различния диаметър на медните тръби не се бях сетил. Очевидно ще трябва да измисля правилната мощност - ще ми трябва сплит система със сигурност.

Не знам как мислиш да довършваш - дали ще слагаш навсякъде гипскартон или ще боядисваш? При мен, стените не ми се струват изобщо близо до това да са подходящи за боядисване, мисля че и изравняване ще трябва.

Друго, което при мен ще се наложи да преправям е по ел инсталацията, още кабели да прекарам, така, че освен ако не си обсмислил абсолютно всичко нужно, като кабели, осветление, вентилация, уреди може би не е добра идея да шпакловаш. Често се сещаш нещо в последния момент, след като си шпакловал и боядисал. Имаш ли пълна визия за цялосния дизайн и функционалност?

# 50
 • Мнения: 43
Ами при мен стените изглеждат доста гладки, зависи и от строителя как ги прави. При някои строители ги издават и с финната шпакловка и готови за боя, при други е доста по грубо.
Ел. Инсталацията няма да я променям, контактите са си на места, които ме устройват, а гипсокартон не мисля да слагам никъде, единствено е кухнята обмислям един окачен таван с лунички, но ще помисля още малко. Иначе имам визуална представа за всичко вече, всички мебели са избрани и съчетани. Чакам в момента нови проекти за баните, тъй като вдигнах ръце от баня стил и отидох в Сико. Ще видим при тях как ще е. Може би средата на септември влиза майстора за баните.

# 51
 • Sofia
 • Мнения: 1 132
Нямам дълъг мастар за да проверя в различните равнини - само на око, както с цифров метър гледах разстоянието между стените в различни точки и има колебания понякога и до 2см. Но, като дойде майстор ще стане ясно.

Друго, което ми направи впечатление е как е залепен прага пред вратата - с големи топки лепило, съответно ако стъпя на плочката в единия край (или пренасям тежки уреди) ще я счупя. Така, че и това ще трябва да къртя и лепя наново. Не смея да влизам в детайли с хидроизолацията и плочките на терасата.

Скрит текст:

Надявам се, не си изгубил разписката за климатика? Simple Smile

Кухня избра ли си от някъде или ще е по поръчка?

# 52
 • Мнения: 62
Тези забележки е хубаво да посочите на строителя и той е длъжен да ги отстрани преди въвеждането в експлоатация.

Технологията с плочите по фасадата определено е красива, гледах като монтираха част от тях. Чудех се обаче до колко са устойчиви с времето при така скритата каменна вата отзад?

# 53
 • Мнения: 43
Да, това с плочката определено не изглежда добре, кажи му на строителя да си го оправи. Аз за сега нямам забележки, всичко изглежда на ниво. Ето снимка на стените, въпреки че няма как на снимка да се види колко са прави без мастар. Това са снимки от преди замазката на пода и стените са малко влажни още. Сега са напълно сухи

# 54
 • Мнения: 43
Така имаме леко развитие, спрях се на проект за баните. Тъй като баня стил ми скъсаха нервите, се обърнах към Сико. Изработихме проект, плочките много повече ми харесаха от тези в баня стил, а и бяха с 20лв и повече по евтини на квадрат ( 62 в баня стил, 38 в Сико) Единствения недостатък на Сико е че ползват много много стар софтуер за дизайн и проектите им изглеждат като правени в пейнт, но аз като съм си видял плочките на живо и ми допадат, проекта ми беше само за да сметнат всичко.
Това са проектите:


Исках да е семпло, само с дърво и бяло, всичко да е матово, като едната стена на голямата баня, срещу вратата да е цялата в декоративни плочки от същата серия на белите. Това са плочките:
Сега остава да обсъдя с майстора дали може да се сложи лентов сифон задади необходимата минимална дълбочина от 7-10мм за сифона. Душ системата е на Ханс Грое с термосмесител, заложих на тази фирма, защото искам нещо качествено, а и душа е на промоция-от 1750 е намален на 1000лв. Все още обмислям вариянта да вградя душа в плочките, не знам дали е много удачно, тъй като ако протече нещо, ще трябва да се кърти, но поне ако се заложи на нещо наистина качествено, не би трябвало да е проблем да изкара 10 години, а след това време така и така ще е дошло време за ремонт на баните.

# 55
 • Мнения: 294
Релефни плочки според мен е неподходящо - бих сложила само от гладките бели. В нас имахме релефни на пода и се измъчихме, докато не ги сменихме. Питайте в темата "Банята", ако някой може да даде мнение за стена: https://www.bg-mamma.com/?topic=1336236.630

# 56
 • Мнения: 43
Релефни на пода със сигурност Не! За стената обаче съм имал и преди и ако са светли цветове, никога не съм имал проблем с пиддръжката им, проблема е ако са тъмни или ако са на пода, но не знам кой слага релефни плочки на под. Тук правим разлика между релефни и грапави нали, защото гладки за под на баня е самоубийство, на първито къпане сте на земята. Само гранитогрес, казвам го защото съм виждал хора да редят гладък фаянс на под за баня и после се оплакват защо се хлъзгали.

# 57
 • Sofia
 • Мнения: 1 132
Изглежда добре! Аз лично като че ли би сложих един тънък хоризонтален ред от декоративни плочки ей така за акцент, но е въпрос на вкус.

За плочките, наистина бих ги направил максимално лесно за почистване, че търкане на (недай си Боже) мухлясали или зацапани плочки ще си е приключение.

Ако държиш на релефни плочки, като тези с геометричните форми - ги остави за сухата част на помещението, за да не страдаш после с чистенето на зоната с душа. Същото важи и за гърба, на кухненския плот - как хората слагат някакви фигурки и грапави плочки и не съобразяват като почне да пръска мазнина - как се чисти след това? Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 00:28 от julian

# 58
 • Мнения: 43
Да така е прав си, може да сложа декоративните в центъра на стената, която е срещу мивката, ще го поумувам още малко. И без това имам оше време докато реша.

# 59
 • Мнения: 2
Здравей, видях темата и коментарите и под нея и тъй като също ми предстои ремонт на апартамент ново строителство ще ми е интересно да споделиш твоя опит досега и как напредва ремонта - препоръки и съвети по процеса.
Реши ли да правиш финна шпакловка, защото и аз се чудя дали ще има смисъл. В банята с какви сифони ще си и ако е линеен имаше ли проблем с дълбочината на замазката и дали има нужда от праг.

Общи условия

Активация на акаунт