Агресивни близки с ненормално поведение

• 10 193
  • 185
  •   1
Отговори
# 60
  • София
За да се докаже, че човек има психични проблеми, се минава през дълъг и сложен процес на обикаляне през 99 институции и накрая ще получите ей това - 🌀. Дупка и нищо. Така е в България. Не ми се навлиза в подробности, но това е опитът ми с 2 човека.

# 61
С които близки живееш, тяхното поведение търпиш. Толкова е просто.

# 62
За съжаление ако в семейството има ментални проблеми или агресивно поведение,много е вероятно да са наследствени.Авторката го доказва с нетърпимоста която де монстрира към мнения различни  от нейното.
Ако семейството до сега/автолката е пълнолетна/не е изградило топли взаимоотношения,нама и да изгради.
Ако положението е нетърпимо,да се изнесе,макар и временно.Вуйчото ще си замине и тя може да си изясни отношенията с баба си или да я подтикне към някакво лечение.
За съжаление и аз смятам,че става въпрос за някакви имотни спорове.

# 63
Какво съдействие ще ти окаже личната лекарка? Не можеш да накараш никой насила да си пие хапчетата. Баба ти не е луда, тръгнала по улиците с брадва... никой няма да ти обърне внимание, защото повишавала тон или се държала неуважително с теб.

Пак не става ясно нито на колко години си, нито защо е по-важно да стоиш точно в това жилище, само и само на "агресията и лудостта да не се давало шанс". Глупости на търкалета, отстрани изглежда като да искаш някой ден просто това жилище да остане за теб. Не виждам друга логична причина да избираш да живееш там, вместо да платиш за квартира, но да имаш спокойствие и личен живот.

Ваш проблем, предполагайте си и си критикувайте на базата на това колкото си искате. Аз обаче имам друга идея за семейните отношения - включва сплотеност, разбиране, т.н. Вие си зарязвайте близките колкото искате, но не подстрекавайте и другите в това. Темата е с друг въпрос и без това.

Доста дълъг път имаш да извървиш от сегашната ситуация до "сплотени семейни отношения и разбиране". Прецени си дали един живот ще ти стигне и действай, щом толкова държиш.
Ако имах токсични близки, вероятно щях да се дръпна, да. Правя разлика между това, което зависи от мен, и това което зависи от някой друг. Хората не можеш да накараш насила да се променят.

# 64
Как се постига сплотено семейство с ограничителна заповед на двамата?? Интересна теория за сплотеност от страна на авторката, която включва разкарване от имота, което пък не било зарязване на близките й.

# 65
  • СИ
Помолих за съпорт и съвет, не за още критики.
Ако "изнасянето" беше опция нямаше да пиша във форум. Това не е и разрешение на проблема а бягане от него и даване шанс на агресията и лудостта да продължат.
Интересува ме дали полицията наистина може да ми помогне и защити. Евентуално да издадат заповед да не ме доближават физически, или да ги отведат за агресия и т.н. Някой който е по-запознат с тези процедури.

Абе... Защо не си пиеш хапчетата?           Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 66
  • Варна
Авторката има мераци да изкара чичото агресивен, а бабата ментално неспособна и жилището ще остане за нея. Тия хора, дори и да имат някакви проблеми, едва ли ей така, за нищо скачат да бият. Авторке, да не стане накрая така, че да има ограничителна заповед срещу теб и да ти покажат вратата? Нали знаеш - хитрата сврака, с двата крака.

Между другото, никак не е лесно да изкараш човек луд и да го поставиш под запрещение или да го вкараш в институция, ако не се лъжа така се наричаше. В институциите приемат тежко болни и като видят, че си пият хапчетата и могат да се грижат за себе си, изписват ги. Прости се с тази мисъл.

# 67
Как кореспондира желанието за сплотено и любящо семейство с тоталното непознаване и незаинтересованост към останалите членове на това семейство? Авторката не знае действителния здравословен статус на баба си, с която живее, не знае какви лекарства приема и дали редовно посещава нужните й специалисти. Не знае защо е толкова важен интернета за чичо/вуйчо й. Нарича го син на бабата, а не чичо/вуйчо. Той е от две години в чужбина, а не отдавна. Няма комуникация с него, камо ли нещо повече.
В този форум има много теми за родители/близки с ментални проблеми. Помните ли девойката с майката с шизофрения, при това агресивна?
Никой автор до сега не се е държал толкова агресивно към участниците във форума, с демонстрация на превъзходство и поставяйки условия за отговорите.
Сори, аз се подразних.

# 68
delia, не само ти. Когато си загрижен за близките си и искаш сплотен и спокоен живот, не се държиш по тоя начин. Затова и не писах в темата, въпреки че я следя от самото начало. Авторката трябва да е наясно, че ще прочете всякакви и противоположно различни от нейното мнения и ще и бъдат поднесени съвсем различни гледни точки. Като от всичкото би могла да извлече полза за себе си. Но вместо това, тя подскача, че някой не мислел като нея, че и, ако наистина е докладвала......

Скрит текст:
А на мен защо ми се струва, че ти проявяваш ненужна агресия към всички, които не споделят твоето мнение. Никъде не се вижда подигравателен тон, това че не ти харесва какво са написали хората няма нищо общо с подигравка, а с реалността.
Стана ясно, че няма как да ги ограничат в собствения им дом или че ще е доста трудно. Ако можеш се изнеси някъде при приятели или други роднини за няколко дни или докато въпросния чичо е там, а докато си при тях - бъди бдителна, намали комуникацията, за да не ги провокираш излишно, дистанцирай се без да привличаш внимание и без фасони. Ако наистина се чувстваш застрашена потърси помощ в центровете за закрила, защото ... колкото и да не е приятно, понякога подценени ситуации имат лоши последици. Ако ти посягат, то тогава ситуацията е сериозна.

Голяма част от агресивните и подигравателни коментари вече са изтрити, но продължават да никнат нови, така че ако следиш ще ги забележиш.
Предполагам няма да се съгласиш че хората които се подиграват със сериозно ситуации са жалки и нямат място в един адекватен диалог, какъвто аз целя тук.

Скрит текст:
Иначе да, идеята беше да си знам опциите. Но съм сигурна че злите езици ще кажат че е по-добре да изчакаш да станат нещата супер лоши и без връщане назад, че да потърсиш помощ.

Агресията и подигравките, ако изобщо ги е имало, идват в отговор на подобни. Не може да искаш мненията на непознати хора и да си позволяваш да ги определяш като жалки и нямащи място в адекватен диалог, в изопачаване на съвсем ясни ситуации и подобни. Адекватен диалог се води с разбиране на различното мнение.

# 69
Ограничителна заповед може да се издаде само от съда, т.е. това не е от правомощията на полицията. Просто казано трябва да има заведено дело, в което да се докаже насилие. Делото се образува по молба на пострадалия. Компетентен да разгледа делото и да издаде ограничителна заповед е Районният съд по адрес на пострадалия – постоянен или настоящ.

Да добавя, че такава заповед се издава не само в случай на физическо, но и в случай на психическо насилие.
Всичко, разбира се, се доказва в съда. Свидетели трябва.
Отстраняването е до 6 месеца мисля, после може пак да се върнат в жилището.

# 70
Тия жеги на никой не прощават Sad Стойте на хладно,повече вода и по-малко интернет. Enjoy 🎈

# 71
Авторке, според мен влагаш емоции и време в грешното начинание. За съжаление грижата за психично болните тук никаква я няма, а ти не можеш да направиш кажи-речи нищо без доброволното сътрудничество на въпросното лице. А не знам дали си виждала, но има хора в подобни отношения даже без каквито и да е диагнози. Приеми, че има и лоши хора, както и такива, които не те уважават и нямат желание да се разбирате. Не можеш да се бориш с това. Каквото и да направиш - ограничителни заповеди, опит за намесване на институции - няма да го приемат добре и няма да те разберат, допълнително ще се настроят против теб. Как мислиш, че би реагирал синът на баба ти (не знам чичо ли, баща ти ли е) ако му предложиш да иде на терапии за овладяване на гнева например? Или ако ги изгониш от жилището, дали това би помогнало за отношенията ви?

Ако има насилие срещу теб, махай се оттам. Не си струва да те осакатят или по-лошо. Можеш да продължиш да се виждаш с баба си и да й помагаш, но недей да живееш в такава среда. Конкретно срещу сина - изглежда, че си струва да се издаде ограничителна заповед, но да си знаеш, че това няма как да ви сплоти... Не става хем така, хем иначе.

П.П. Тета, ако може да те питам - в случай, че жилището е тяхно, пак ли може да ги отстранят?

# 72
Ето закона..всичко е описано.
https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135501151

Да, може. Отстранява се от съвместно обитаваното жилище, пише в закона.
Искът се подава срещу доднини - възходящи и по съребрена линия и т.н.

# 73
Да... успех обаче да изкараш възрастна жена от собственият й дом, по обвинение за домашно насилие...

# 74
Подкрепям по-горе изразените мнения.
Като цяло информацията, която сте дала, авторке, е доста оскъдна, за да бъде даден някакъв по-конкретен и адекватен съвет.
Никой те Ви напада, просто хората се опитват да разберат малко повече, за да може съответно да получите някакъв смислен отговор.
И аз лично не мога да разбера какво точно искате - хем сплотени отношения, хем като че ли искате да изкарате близките си с психически отклонения, че се чувствате застрашена от това, тормозите се от ситуацията?
Както се изрази и някой друг по-рано, имам предположение, че имате интерес към жилището в което живеете и затова сте склонна да търпите отношението и ситуацията в която се намирате.
Не знам, в объркване съм. Имам чувството, че и самата авторка не знае какво точно иска в случая.
Избягвате конкретни въпроси, увъртате...
Пак казвам - не Ви напада никой, нито се подиграва, просто не се аргументирате смислено, а ако някой изрази мнение различно от това, което явно искате да получите, се агресирате... Thinking

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 12:34 от Pumsa

Общи условия

Активация на акаунт