Годината за много семейство преминава неусетно в бързане и когато имаме свободен миг, го прекарваме с уморени погледи, забити в телефоните.

Лятото е покана да намалим темпото, да се забавляваме повече. И най-вече да си създаваме онези смислени и тoпли моменти на споделено щастие, за които порасналите деца винаги пазят ярък спомен. Готови ли сте за нещо по-различно? Тогава почерпете идеи за забавни семейни занимания, с които да направите лятото си по-цветно и запомнящо се!

Почетете заедно на глас
Определете си по половин час всяка вечер, в който един от вас да прочита на глас по една глава от интересна книга.Планирайте нетипична почивка
Ако все още ви предстои да изберете място за семейната почивка, спрете се на вариант, какъвто не сте опитвали до момента. Например да почивате на бунгала. Или да си измислите активна почивка с обиколки на забележителности, вместо обичайното излежаване на плажа.

Направете дарение
Помолете децата си да сортират омалелите си дрешки и някои свои стари, но запазени играчки. Нека след това с ваша помощ изберат кауза, за която да дарят вещите.

Оставете децата да определят менюто
Планирайте вечеря, за която децата да изберат напълно свободно какво ще се сервира. Шоколадови донати за предястие, пържени картофи за основно и желирани червейчета за десерт? Няма да навреди, ако е веднъж. Вашите малки "кулинари" ще се зарадват безкрайно много на тази изненадваща свобода, а всички заедно гарантирано ще се смеете много цяла вечер.

Направете си щастливи списъци
Седнете около масата, вземете хартия и цветни моливи и нека всеки запише в различни цветове нещата, които го правят щастлив, които обича, за които мечтае. Прочетете си на глас своите пъстри списъци на щастието и ги запазете като хубав спомен.

Вземете децата си на стаж
Ако работите от вкъщи, отделете малко време, за да покажете на децата точно какво вършите. Обяснете им как планирате задачите си за деня и кои от тях приоритизирате. А има ли нещо, с което малчуганите биха могли да ви помогнат? Защо не опитате да им възложите няколко дребни задачи? Разбира се, това зависи от възрастта им, както и от естеството на вашата работа. Но това е както шанс за децата да надникнат в "истинския" свят на възрастните, така и да ги накарате да уважават повече усилията ви. Както и личното ви пространство, когато им казвате, че ви трябва спокойствие, за да свършите нещо важно.

Петък - ден за видео партита
Опитайте всяка петък вечер, в която не сте навън, да си организирате видео "парти" с любими хора. Това могат да са баба и дядо, които виждате рядко, или семейни приятели с техните деца. Предварително се уговорете всички да приготвите безалкохолни коктейли. Така раговорът ще е по-забавен! Това е подходящ начин да общувате повече, дори когато спазвате мерките за безопасност по време на пандемията.

Създайте си заедно релаксираща вечерна рутина
Ние, жените, сме свикнали да си "открадваме" половин час вечер, за да се отпуснем и да се погрижим за себе си насаме. Защо да не направите това приятно рутинно преживяване споделено? Поговорете с децата за това колко е приятно да изпиеш чаша билков чай и да послушаш тиха музика, след като си взел освежаващ душ. За детската вечерна рутина препоръчваме щадящ измиващ продукт като Lipikar Gel Lavant, а вие самата също можете да се насладите на изключително нежната му, неизсушаваща формула.Време на четири очи
Прекарайте известно време двама по двама. Всяко дете има нужда както от споделено семейно време, така и от общуване насаме с всеки от родителите си. Ако имате момиче, отидете заедно на маникюр или на фризьор, на шопинг, сгответе само двете заедно. С момчетата може да се отиде в книжарница, на разходка в парка, в зоологическата градина, на полигон, където да му позволите да покара (ако възрастта позволява). Или просто да излезете навън, да си вземете сладолед и да поговорите.

Допълвайте този списък със свои собствени идеи и направете импровизацията свой приятел! Нека и децата дават свои предложения. Неусетно ще си дадете сметка, че без кой знае какви усилия, сте прекарали едно много различно и запомнящо се лято.Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 16:11 от Редактор (Петя)