Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

 • 754 504
 • 20 583
 •   17
Отговори

Анкета

Каква смятате, че ще е следващата вълна в България:

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 15 авг 2021, 22:11

# 18 150
 • Мнения: 1 777
"Сега активните случаи не са толкова много, защото болестта прогресира много бързо – не се задържат толкова хора в болницата, бързо влизат и бързо излизат“, отбеляза Томов.

Какво има предвид под излизат? Изписват ги пооздравели или със смъртен акт? Последното не би трябвало да се води като "излизат". Самото изказване е някак нелогично. Една болест да прогресира бързо означава в медицински контекст тази болест много бързо да стига до усложнения, което пък е в контраст с твърдението, че като следствие на тази прогресия пациентите бързо излизат от болницата ?!
На мен ми направи впечатление, още преди 20тина дни, че бройката хоспотализирани е все около 5000, днес не съм ги гледала колко са, при положение че всеки ден се приемат нови по 500, имаше и дни и с по повече..И логично си задавам въпроса как така колкото приемат, толкова и изписват..Много е възможно, статистиката да е нещо объркана, и хоспитализираните да не са  5000, а примерно 7000, защото иначе нещо не излиза сметката..Тези хора не ги приемат само 2-3дни, сигурно стоят най-малко седмица и повече...Едни ги изписват, други умират...Тъй като не се публикува ежедневна статистика за изписаните, те влизат в общата бройка "оздравели", няма как да се види дали ежедневната бройка хоспитализирани е вярна..

# 18 151
 • Мнения: 3 474
CNN уволни трима служители, защото отишли неваксинирани на работа.

Ето цялата статия:

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/cnn-uvolni … na-rabota-6129377

# 18 152
 • Мнения: 542
Веднъж ми задраска леко гърлото и веднага си купих тест. Не мога да гадая и да се правя на разсеяна.
Който го прави, после да не обвинява лекарите.

Лекарите трябва да се ваксинират. Те ако не вярват във ваксините, то тогава кой?

# 18 153
 • Мнения: 1 777
"Витанов: Плавно се приближаваме към границите на възможностите на здравната система
Увеличава се броят на областите, които попадат в тъмночервената зона на COVID  картата. Това става ясно от изчисленията на математикът проф. Николай Витанов.
Прогнозната карта според данните на МЗ, показва, че на 16 октомври в тъмночервено ще светят Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюсдендил, Габрово, Сливен, Стара Загора и Варна. Последните две досега не бяха в червената зона. "Хора от областите Варна и Стара Загора - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.
Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България", пише математикът. Той добавя, че в Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават. По думите му проблемна зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Според данние му се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.Той отново напомня, че утре няма да има локдаун и 10 000 новозаразени.

По отношение на смъртността от коронавирусната инфекция тойизнася данните:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 22004

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 1122 (за 13 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.54 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Математикът е изчислил, че базовото репродуктивно число е 1.239 и  очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията.
"Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск", обяснява още проф. Витанов.
Той заключва още, че разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Данните му показват, че днес 22 области са с такова разпространение, а вчера са били 18, което означава, че този показател се влошава.
"Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин).
Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението
на заразата по възрастови групи. Вижда се как вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал. Това е алрмен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин", пише още математикът и съветва хората да се пазят и спазват мерките."

# 18 154
 • Мнения: 14 149
Ами вече така трябва. Че от успокояване, сме в кома вече..
При някои не се връщат.
🥴
Да, точно така. И вече като чуя, че сме демократична държава и не можем да налагаме задължителна ваксинация ми се гади! Вчера Джи Пи-то ме "прегледа" от два метра разстояние при положение че съм ваксинирана и три пъти изследвана с антигенен тест за Ковид - отрицателен. Ама за зла участ имам болно гърло и хрема. Не ми се мисли какво щеше да е ако бях и с кашлица. Сигурно щеше да се заключи в кабинета отвътре. Ваксинирайте се, в момента  а и може би е било така и преди това няма кой да се погрижи за нас. Както е казала Татяна Лолова /лека й пръст/ на внучето си преди време, "българче си баба, ще търпиш". Та и ние така.

# 18 155
 • соросоиден либераст
 • Мнения: 11 155
Ето го Витанов:

# 18 156
 • Мнения: 708
Не знам колко още доказателства са нужни, за да се разбере какво се случва с болниците и здравеопазването - и то при 57% ваксинирани.
У нас какво очакват привържениците на естествения подбор - чудо ли да се случи, какво ли..Е, да - лекарите са виновни по презумпция..
https://www.cbsnews.com/news/covid-19-patients-overwhelm-montana-hospitals/
Билингс, Монтана-Монтана, първият щат, забранил задължителното ваксиниране срещу COVID-19 за служителите, има един от най-ниските нива на ваксинация и най-високите нива на хоспитализация в страната. Някои болници са стигнали до точката, в която не приемат нови пациенти и се подготвят за триаж.
Интензивното отделение в клиника Билингс работи със 175% капацитет. Д -р Хайми Белски, лекар от спешното отделение там, се опитва да бъде в крак с наплива на пациентите с COVID. Отделението за спешна помощ на болницата в този момент е „извън границите“, каза говорител, добавяйки, че отделението има 9 пациенти от интензивното отделение и 13 други, които чакат да бъдат видяни.
„Пазя скалпел в джоба си, в случай че имаме авариен дихателен път“, каза Белски. „Стигаме до там, че ако не забележим подобрение в броя на пациентите, скоро ще трябва да започнем да разглеждаме дали се налага триаж?“

Скрит текст:
Ето това трябва да стигне до съзнанието на хората в БГ, включително управниците  - препълнят ли се болниците, нещата излизат извън контрол - независимо от нивото на медицината. Затова да се ваксинират. А не защото вакснираните по-малко разпространяват вируса. Но нещата у нас са вече изпуснати..

Допълвам - с новина от БГ:
https://news.bg/health/nevaksiniranite-patsienti-s-covid-19-da-s … t-bolnitsite.html
Неваксинираните пациенти с COVID-19 да си плащат лечението, искат болниците

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 17:16 от Almondina

# 18 157
 • Мнения: 2 346
Интересно ми е да знам,ако има някаква актуална информация кога се връщат горе долу.
На този въпрос никой не може да ти отговори. На някои въобще не им е изчезвал, на други - моя позната, изкарала го миналото лято - не се е завърнал до момента и започва терапия с етерични масла. Това не е въпрос за форуми, ако питаш мен, а и ти си на четвъртия ден от положителен тест; следи в момента другите симптоми. Те като че ли са по-важни.

# 18 158
 • софия
 • Мнения: 4 086

Да, точно така. И вече като чуя, че сме демократична държава и не можем да налагаме задължителна ваксинация ми се гади! Вчера Джи Пи-то ме "прегледа" от два метра разстояние при положение че съм ваксинирана и три пъти изследвана с антигенен тест за Ковид - отрицателен. Ама за зла участ имам болно гърло и хрема. Не ми се мисли какво щеше да е ако бях и с кашлица. Сигурно щеше да се заключи в кабинета отвътре. Ваксинирайте се, в момента  а и може би е било така и преди това няма кой да се погрижи за нас. Както е казала Татяна Лолова /лека й пръст/ на внучето си преди време, "българче си баба, ще търпиш". Та и ние така.

Аз ще ти кажа какво е ако си и с кашлица и температура - отивам аз в понеделник при личния лекар и му казвам, че от събота съм с кашлица и температура, макар и само 37,4-37,5. В събота съм правила антигенен тест и е отрицателен. Отварям си устата да кажа и какво съм пила до понеделник и той ме срязва Отиваш на пср, излез вън и сестрата ще ти донесе направлението вън. Питам го До утре следобяд, когато сте пак на смяна и мога да дойда пак с резултата, какво да пия? Отговор: Продължавай с каквото досега и чакай вън. Еми да ама той не знае какво съм пила досега. И после казват, че някой е зле защото се самолекувал...

Както и да е, отидох следващия ден с отрицателен пср тест и ми изписа антибиотик и хапчета без да ме преслуша или прегледа, просто гледайки ме и чувайки ме, че кашлям , от 2 метра разстояние.

# 18 159
 • Мнения: 708
Може и да греша, но мисля, че преди няколко дни ставаше дума за long Covid.
СЗО е приела официална дефиниция:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/who-issues-clinical-ca … ion-of-long-covid
Панелът на СЗО се състоеше от клиницисти, изследователи, групи пациенти и политици, представляващи различни нации. След два кръга от проучвания и панелна дискусия, панелът на СЗО реши термина „пост-COVID-19“ и следното определение:
Състоянието след COVID-19 възниква при лица с анамнеза за вероятна или потвърдена инфекция с SARS-CoV-2, обикновено 3 месеца от началото на COVID-19 със симптоми, които продължават поне 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с алтернатива диагноза. "
„Честите симптоми включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но също така и други, които като цяло оказват влияние върху ежедневното функциониране. Симптомите могат да бъдат ново начало след първоначално възстановяване от остър епизод на COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване. Симптомите също могат да се колебаят или да се рецидивират с течение на времето. "
Тревожността, депресията, болката и промените в слуха, обонянието и вкуса са сред другите симптоми, които дефиницията включва.

# 18 160
 • Мнения: 14 149
Дариела, ужас! И после претендират да са на първа линия. Ама нека радетелите на естествения имунитет да го прочетат това. А представям се по спешните отделения какво е. Ами не е нормално да правя по три антигенни антигенни преди преглед, пък и чух репликата, че били домашни тестовете....демек не  е достатъчно това иска ПСР може би.

# 18 161
 • Мнения: 11 000

Скрит текст:
"Витанов: Плавно се приближаваме към границите на възможностите на здравната система
Увеличава се броят на областите, които попадат в тъмночервената зона на COVID  картата. Това става ясно от изчисленията на математикът проф. Николай Витанов.
Прогнозната карта според данните на МЗ, показва, че на 16 октомври в тъмночервено ще светят Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюсдендил, Габрово, Сливен, Стара Загора и Варна. Последните две досега не бяха в червената зона. "Хора от областите Варна и Стара Загора - ПАЗЕТЕ СЕ! Разпространението на вируса при вас е дифузно и областите ви са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора.
Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България", пише математикът. Той добавя, че в Източните Родопи и в Плевен положението е по-спокойно, но и там нещата полека се влошават. По думите му проблемна зона в западна България се вижда ясно и на прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Според данние му се вижда как и Благоевград и Ямбол са се засилили към кандидатски статус за влизане на ниво 4 на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.Той отново напомня, че утре няма да има локдаун и 10 000 новозаразени.

По отношение на смъртността от коронавирусната инфекция тойизнася данните:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 22004


починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 1122 (за 13 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.54 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Математикът е изчислил, че базовото репродуктивно число е 1.239 и  очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията.


Скрит текст:
"Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск", обяснява още проф. Витанов.
Той заключва още, че разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Данните му показват, че днес 22 области са с такова разпространение, а вчера са били 18, което означава, че този показател се влошава.
"Нека да намекна още нещо (за танца на слона в стъкларски магазин).
Вчера ви показах картинка за еволюцията на разпределението
на заразата по възрастови групи. Вижда се как вирусът пак почна да удря младежката чест от населението (детски градинарчета, ученици и техните родители). Това е алармен сигнал. Това е алрмен сигнал, това е алармен сигнал - написах го 3 пъти, нали. Слонът танцува в стъкларския магазин", пише още математикът и съветва хората да се пазят и спазват мерките." [/i]

Ето това й харесвам на математиката. Пишеш числата и осъзнаваш какво точно се случва.
Интересното е, че когато някой ги обяснява тези неща от телевизора, ефекта е по-слаб. Обаче, когато се видят ето така - ясно, точно и кратко написани, цифрите сякаш изпъкват и реалността на ситуацията става по-ярка.

# 18 162
 • София
 • Мнения: 7 395
В статия на Фолкер Пабст в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“ (НЦЦ) със заглавие „В страната на ваксинационния скептицизъм“ авторът се опива да разясни на читателите си ситуацията около пандемията в България. В интервюто му с нашенския топ-специалист по COVID-19 четем това, което отдавна всички тук слушаме, но някои явно се правят, че не чуват. Е, сега го казва човекът кратко, точно и ясно.
....По-нататък авторът обяснява, че официалната комуникация относно пандемията и ваксинациите в България открай време е непоследователна и противоречива. Причина за това е възникването на два лагера - едните пледират за повече превантивни мерки, а другите смятат, че хората ще преболедуват и ще придобият имунитет, констатира Фолкер Пабст и продължава: „Детският лекар Атанас Мангъров е един от най-силните гласове във втория лагер. Той почти ежеседмично се явява в някое тв-предаване и сее съмнения относно сигурността на ваксините. ...
Според Мангъров пандемията не оправдава извънредните мерки. (…) Но как тогава да се опази населението? Та нали тъкмо България е страната с една от най-високите смъртности в световен мащаб? Досега от вируса са умрели 21 000 души, два пъти повече, отколкото в малко по-голямата Швейцария. 
„Повечето от тях щяха да умрат тъй или иначе. Имаме много стари хора с хронични заболявания, плюс лоша здравна система. Ковид-19 играе второстепенна роля“, казва Мангъров пред НЦЦ.
  от ТУК
Не е най-скандалното това, че този човек, при това лекар, говори по този начин. Безумното е това, че хората го слушат и ръкопляскат, а управниците, които те избират, реализират същите тези идеи на практика. И това се приема за нормално.

# 18 163
 • Мнения: 1 777
„Повечето от тях щяха да умрат тъй или иначе. Имаме много стари хора с хронични заболявания, плюс лоша здравна система. Ковид-19 играе второстепенна роля“, казва Мангъров пред НЦЦ.
Срам и позор за нацията, трябва да му се забранят всякакви медийни изяви, че само ни излага, нормален човек няма да каже такова нещо, деградацията е пълна..

# 18 164
 • Мнения: 42 553
Да иде М и да го каже на Илиана, не го е срам! Rage

Общи условия

Активация на акаунт